Tips om jouw arbeidskosten bij te houden

Of je nu werkt in de retail- of horecasector;  personeelsverloop, ziekteverzuim, aanpassingen in de personeelsplanning,…  het zijn allemaal zaken die een invloed hebben op jouw arbeidskosten. En die kosten wil je als ondernemer natuurlijk bijhouden om jouw onderneming zo winstgevend mogelijk te maken. Dankzij Strobbo kan je ook een beeld krijgen van jouw personeelskosten. Wist je trouwens dat je ook jouw tijd mee moet tellen bij het berekenen van de personeelskosten ? Blijf zeker lezen als je wil weten hoe je jouw arbeidkosten kan bijhouden. 

>  Wat zijn horeca arbeidskosten
>  Evalueer jouw planning 
>  Evalueer de bestaande taken
>  Het personeelsverloop
>  Hou rekening met de weersvoorspelling

 

arbeidskosten

 

 

 

Tips om jouw arbeidskosten bij te houden

 

Wat zijn horeca arbeidskosten

Het arbeidskostenpercentage is het percentage van de restaurantkosten dat wordt besteed aan het aannemen en behouden van werknemers. Het ideale percentage van de inkomsten gaat naar het loon van jouw medewerkers. De meeste restaurants nemen 35% als doel.  Fastfoodketens werken vaak met 25% als loonkost, dit natuurlijk omdat ze geen bediening voorzien. Heb je zelf een zaak met bediening dan is een percentage tussen 30 en 40 realistischer als doel. Natuurlijk hangt dit ook af van het menu en de manier van bediening/service. Een sterrenzaak zal om deze reden een hogere arbeidskost hebben.
De kosten voor eten en drinken liggen vaak tussen de 28 en 35 procent.

Wil je de kosten zelf manueel berekenen dan reken je als volgt:

arbeidskostenpercentage = totale arbeidskosten / totale omzet x 100

 

Evalueer jouw personeelsplanning

Je plant jouw personeel mogelijks altijd op dezelfde momenten, een vast werkrooster maken is voor iedereen gemakkelijk. Toch loont het de moeite om jouw rooster regelmatig te evalueren. Het bezoekersaantal van jouw zaak zal namelijk van dag tot dag evolueren. Geen enkele week is helemaal hetzelfde als die week vorige maand. Het personeel zal een consistent werkrooster natuurlijk aanmoedigen, maar vaak is het niet helemaal optimaal voor jouw onderneming.

Heb je tijdens de middag meer gasten in jouw restaurant dan personeel, dan loop je omzet mis. Zit jouw personeel met de vingers te draaien door een gebrek aan gasten, dan heb je te hoge arbeidskosten.

Dankzij de rapportage-module van Strobbo kan je ook makkelijk het aantal gepresteerde uren per dag bekijken. Zo weet je dadelijk welke momenten je veel personeel hebt gepland.

Nu jij denkt? Dat kan ik manueel ook bekijken in mijn personeelsplanning, maar in Strobbo kunnen we dit ook nog linken aan de planning en kosten. En zo krijg je natuurlijk een beter overzicht van jouw planning en op welke momenten het beter kan.

Ben je bang dat jouw personeel niet helemaal tevreden is omdat je het arbeidsrooster wil wijzigen? Dat kan je counteren door hen de flexibiliteit te geven om zelf momenten te kiezen die ze komen werken. Geef hen mee controle over hun werktijden, vraag hun mening en evalueer samen met jouw personeel op regelmatige basis. Je zal merken dat dit het personeelsverloop echt ten goede komt. Vind je het een brug te ver dat jouw medewerkers zelf hun werkplanning bepalen? Laat hen dan hun beschikbaarheden doorgeven en maak zelf een personeelsplanning op basis van de beschikbaarheid van jouw medewerkers. De lege momenten kan je opvullen met goedkope statuten zoals studenten, personen met een flexijob of gelegenheidswerkers.

 

Evalueer de bestaande taken

Je wil natuurlijk ook weten wat jouw medewerkers juist doen wanneer ze aan het werk zijn.  Maak dus allereerst een overzicht van alle taken die jouw medewerkers uitvoeren, indien je nog niet over zo’n overzicht beschikt.
Het loont om na te denken over welke taken je kan automatiseren, zowel voor jezelf als voor jouw personeel. We denken bijvoorbeeld zelf aan het aanmaken van dimona’s, het registreren van gewerkte tijden, … Maar ook buiten Strobbo zijn er nog tools die je kunnen helpen met het automatiseren van jouw onderneming. Zoals bijvoorbeeld Apicbase om jouw back-of-house the automatiseren.

Bekijk ook per taak welke werknemer waar talent voor heeft. Je kan ook op deze sterke punten inspelen. Misschien heb je een ober die een meester is in het managen van drukke momenten, en een andere ober die meer gave heeft om mensen te verleiden tot een extraatje. Je moet dan deze mensen ook inplannen op de taak en het moment zodat je hun talent het meest kan benutten. Wanneer een werknemer de taak kan uitvoeren waar hij/zij zich het best invoelt gaat het werkgeluk alleen maar toenemen.

 

Het personeelsverloop

 

Heb je een hoog personeelsverloop dan zullen jouw arbeidskosten aanzienlijk hoger liggen. Alle informatie over het personeelsverloop vind je trouwens uitgebreid in deze blogpost terug.
We bieden je antwoord op wat het personeelsverloop juist is, hoe je het kan berekenen, maar nog belangrijker hoe je het kan beperken.

Samenvattend kunnen we alvast stellen dat elk getraind personeelslid dat jouw zaak verlaat vervangen dient te worden. Je zit vaak met een overbruggende periode, je verliest zelf tijd met sollicitaties, en het nieuwe personeelslid moet daarnaast ook nog training krijgen. Daarnaast kan het mogelijk ook andere personeelsleden demotiveren.

 

Hou rekening met de weersvoorspelling

 

Het weer is een cruciale factor wanneer je voor een deel rekent op inkomsten van jouw buitenterras. Het is verstandiger om minder personeelsleden in te plannen wanneer het gaat regenen. Als er daarentegen een stralende dag wordt voorspeld is het interessant om extra personeelsleden te voorzien. Niemand wacht namelijk graag lang op zijn drankje.

Werk je met Strobbo als planningstool dan geven we je ook steeds een weersoverzicht mee op het werkrooster. Zo kan je hier al rekening mee houden bij het plannen. Naast het weer kan je ook al de arbeidskosten direct op jouw rooster te zien krijgen. Plan je iemand extra in dan gaat de personeelskost automatisch omhoog.

 

Je leest het in bovenstaande post goed, je arbeidskosten zijn afhankelijk van het optimaliseren van jouw planning, het goed benutten van de talenten van jouw personeelsleden, maar ook van factoren die jij als ondernemer slechts deels in de hand hebt. Doe je best om het personeelsverloop laag te houden.  Doch heb je dit niet altijd volledig zelf in de hand. Je kan er natuurlijk wel altijd op reageren. Hierbij denken we aan een eindgesprek wanneer iemand vertrekt. Daarna hou je rekening met die informatie.  Bovendien kan je het weer ook niet bepalen, echter kan je hier ook op reageren, door bijvoorbeeld het inplannen van minder mensen op een slechte dag.

 

Benieuwd wat Strobbo voor jou kan betekenen?

 

Strobbo maakt het horeca-ondernemers makkelijker. Je kan gebruik maken van zowel onze planning, tijdregistratie, loonverwerking, automatische dimona’s maar ook onze rapportage module biedt de nodige inzichten. Gebruik alle data vanuit Strobbo om meer inzichten te creëren in jouw personeelsplanning en omzet. Ontdek jouw rendabiliteit, productiviteit, payroll, ziekteverzuim,… . Daarnaast kan jouw personeel makkelijk zelf beschikbaarheden doorgeven zodat jij hiermee de planning kan opstellen.

Meer weten over de voordelen voor jouw horeca-onderneming?

Ontdek Strobbo voor Horeca

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!