Het personeelsverloop van jouw horeca-zaak berekenen

De horecasector is altijd al gekend voor een hoog personeelsverloop. In België is het personeelsverloop van een gemiddelde horecazaak 17,2% (aldus dit artikel). Als jouw medewerkers na korte tijd vertrekken dan bent u geen horecazaak meer aan het runnen, maar constant op zoek naar vervanging. Dit is niet enkel een dure aangelegenheid, het heeft ook een negatieve impact op het teamgevoel en de prestaties van het ganse personeelIn deze blogpost doen we alles uit de doeken over personeelsverloop en hoe je dit kan beperken.  

>  Wat is personeelsverloop juist 
>  Waarom is het personeelsverloop zo hoog 
>  Hoe bereken je jouw personeelsverloop?
>  Hoe beperk je het personeelsverloop?

personeelsverloop

Het personeelsverloop van jouw horeca-zaak berekenen

Wat is personeelsverloop juist 

Personeelsverloop wordt aangegeven door hoeveel medewerkers er binnen een bepaalde periode ontslag nemen of worden ontslagen. In 2019 kostte het personeelsverloop de gemiddelde horecazaak 42 000 euro (dit lees je hier). Dat is 6% van de totale omzet. 

Dat de kost voor het personeelsverloop zo hoog ligt is normaal. Je verliest productiviteit, daarnaast moet je een vacature plaatsen. Hoeveel tijd steek je wel niet in het lezen van CV’s en sollicitatiegesprekken voeren. En als laatste moet je nieuwe medewerkers trainen. Als restauranthouder investeer je dus tijd, geld en tenslotte ook moeite in een nieuw personeelslid dat vaak maar 2,5 jaar in dienst blijft. Dat laatste is het gemiddelde dienstverband van een horecamedewerker.  Natuurlijk moeten we ook niet rond de pot draaien, een hoog personeelsverloop is nadelig voor de werksfeer en omzet van jouw zaak.  

Waarom is het personeelsverloop zo hoog 

Dit kom je enkel te weten door goed te praten met jouw medewerkers. 
Vaak voorkomende redenen zijn: 

  • Ontevredenheid over het salaris 
  • Hoge werkdruk 
  • Matige begeleiding bij aanvang job
  • Gebrek aan doorgroeimogelijkheden
  • Waardering voor flexibiliteit. 

Hoe bereken je jouw personeelsverloop?

De formule voor het personeelsverloop te bereken is de volgende: 
Het aantal vertrokken werknemers/gemiddeld aantal werknemers 

Je kan dit cijfer jaarlijks bereken, maar bijvoorbeeld ook per kwartaal of maand. We gaan even een voorbeeld uitwerken. Stel je hebt 15 mensen ontslagen of ze hebben zelf ontslag genomen in 2020. Je startte in januari met 6 werknemers. Momenteel heb je er nog 10.  Het gemiddelde is dan (6+10)/2 = 8 

Het personeelsverloop is dan= 15/8 = 1,87 of 187%.

Hoe beperk je het personeelsverloop?  

Ga in gesprek met je werknemers

Op de eerste plaats is het belangrijk om feedback te vragen aan jouw medewerkers. Hou dus zeker een “exitgesprek”. Gebruik de feedback uit deze gesprekken om jouw HR-beleid te verbeteren. Je wil natuurlijk jouw zaak altijd verdedigen, doch is het verstandiger om te luisteren naar de medewerker.  Het is nog beter dat je regelmatig feedback vraagt, hierdoor kan je de nodige stappen ondernemen en het exitgesprek mogelijk vermijden.

Vergroot de betrokkenheid en laat mensen groeien 
Je medewerkers zijn mee de ambassadeurs van jouw horecazaak. Enthousiaste medewerkers zijn betrokken bij hun werkgever en zullen minder geneigd zijn te vertrekken. Dit kan je doen door een gunstig salaris en arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Een andere optie is mensen groeikansen te geven. Geef promotie aan de beste medewerkers, voorzie trainingen en bonussen.  Voor sommige werknemers extra vakantiedagen veel aantrekkelijker dan een loonsverhoging. Ook dit ontdek je door puntje 1 toe te passen.  Een andere manier om mensen te laten groeien is door positieve feedback. Geef erkenning aan jouw medewerkers en spreek je waardering uit.  

 Een goede flexibele planning

Geef medewerkers de kans om hun vrije dagen aan te vragen en kom hier zoveel mogelijk tegemoet. Als jouw medewerkers in de knel komen met hun gezin/opleiding/andere levenszaken zijn ze snel geneigd om op zoek te gaan naar een andere baan.  

Dankzij Strobbo kan je jouw medewerkers de mogelijkheid geven om hun vrije dagen/extra beschikbaarheid door te geven en jij kan ze dan inplannen.  

 

Benieuwd hoe je jouw personeel flexibel kan inplannen en zo jouw omzet kan verhogen?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk je flexibel personeelsbeheer en planning. Profiteer van automatische dimona aangiftes, maak je planningen digitaal en stuur open werktijden door met één druk op de knop. Meer weten over de voordelen voor jouw horecazaak?

Ontdek Strobbo

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!