Personeelsplanning: 6 tips voor gelukkiger personeel

Onvoorspelbare werktijden, overuren, te weinig uren en zieke collega’s: een personeelsplanning is regelmatig een bron van ergernis voor zowel werknemers als werkgever. Toch zijn er manieren waarop je die ergernissen tot een minimum kan herleiden. In dit artikel geven we je 6 tips hoe je je personeeel gelukkiger kan maken. 

> Tip 1: hou de planning toegankelijk en transparant
> Tip 2: faciliteer ruilverzoeken
> Tip 3: geef op tijd updates over wijzigingen
> Tip 4: sta open voor feedback
> Tip 5: gebruik data om je planning op te stellen
> Tip 6: verdeel de werkdruk over de beschikbare werkkrachten

personeelsplanning-horeca-tips-gelukkiger-personeel

Tip 1: hou de planning toegankelijk en transparant

Is jouw planning nog een Excel-sheet waarin je de beschikbaarheden van je werknemers probeert bij te houden? Of misschien werk je nog met een papieren planning? Dan hoeven we het je niet uit te leggen: er kruipen zeeën van tijd in de werkplanning en … ze is nooit echt af.

Met Strobbo geef je je medewerkers een belangrijke rol in de planning omdat ze hun beschikbaarheden (ruim) op voorhand kunnen doorgeven. Bovendien kan je het werkrooster online laten bevestigen of weigeren, zodat eventuele planningsproblemen al snel gekend zijn. Voordeel voor jou? Je kan al gemakkelijk enkele weken vooruitplannen. Voordeel voor hen? Zij kiezen wanneer ze willen werken en kunnen hun agenda daar al naar schikken. Voor flexi-jobbers en studenten is die functionaliteit van beschikbaarheden doorgeven en open werktijden al helemaal een zegen. Wist je trouwens dat je met Strobbo je Dimona-aangifte kan automatiseren?

Tip 2: faciliteer ruilverzoeken

Last minute wijzigingen of collega’s die niet komen opdagen? Supervervelend. Maak afspraken over hoe en wanneer collega’s nog kunnen vragen om te ruilen van shift. Werkgevers die zich flexibel opstellen, kunnen vaak ook op meer flexibiliteit van hun team rekenen.

Met Strobbo vraag je op voorhand aan je teamleden om de geplande shifts goed te keuren. Open werktijden worden dan doorgeschoven naar andere collega’s die wél beschikbaar zijn. Dat kan helpen om de last minute wijzigingen op te vangen.

Tip 3: geef op tijd updates over wijzigingen

Net zoals jij apprecieert dat je mensen op tijd laten weten dat ze niet kunnen komen werken, zijn ook zij blij om op tijd te weten dat ze niet moeten werken, of moeten overwerken. Natuurlijk kan je dat melden via een bericht in de Whatsapp-groep, of door te bellen. Met Strobbo krijg je steeds een realtime overzicht van de planning. Keurt iemand een shift af? Dan ziet de planningsverantwoordelijke die werktijd meteen in het rood staan. Zo kan je snel anticiperen op eventuele afwezigheden of knelpunten.

Tip 4: sta open voor feedback

Misschien wel een van de makkelijkst toe te passen tips om de tevredenheid van je medewerkers op peil te houden, is door af en toe te polsen hoe zij het werk ervaren. Wat kan er beter? Waar kan je rekening mee houden? Je schept meteen de gelegenheid om ook zelf een woordje van feedback aan je medewerkers te geven. Vergeet ook zeker niet om je appreciatie te laten blijken voor hun werk. Feedback geven (en krijgen) gaat makkelijk met Strobbo. Via de communicatietool binnen de app bereik je gemakkelijk je hele team met één bericht via een bericht op de startpagina. Daarnaast is het ook mogelijk om privéberichten naar elkaar te sturen.

Tip 5: gebruik data om je planning op te stellen

Door planningen uit het verleden te analyseren, ontdek je patronen in de werkdruk. Je kan daardoor beter voorspellen wanneer je extra’s nodig hebt, en wanneer je het net met minder personeel kunt doen. Dat bespaart je geld, tijd en is ook aangenamer werken voor je personeel. Strobbo helpt je met het voorspellen van de benodigde hoeveelheden medewerkers. Je kan zelfs een AI-tool inschakelen die je nauwkeurig zegt wat je nodig hebt en wanneer. En omdat je team Strobbo ook kan gebruiken voor het bijhouden van vakantiedagen en de verlofplanning, beschikt de planning-software over alle noodzakelijke gegevens om de planning voor je zaak te kunnen voorspellen.

Tip 6: verdeel de werkdruk over de beschikbare werkkrachten

Deze tip klinkt misschien vanzelfsprekend, maar niet elke ondernemer heeft zicht op de workload en de werkdruk op het team. Door de drukte van de week goed in te schatten, plan je altijd voldoende, maar ook niet te véél personeel in. Hou bij wie wanneer werkt, zo zie je welke collega’s drukke dagen achter de rug hebben en welke het iets rustiger hadden. Door de drukke dagen evenredig over je team te verdelen, kan je eventuele ontevredenheid wegnemen, maar bijvoorbeeld ook het ziekteverzuim doen dalen.

Strobbo: jouw efficiënte planningstool

 

Strobbo maakt je personeelsplanning efficiënter, waardoor je tijd en geld bespaart. De beschikbare werkkrachten zijn in één oogopslag duidelijk en mogelijke planningsproblemen kan je goed op voorhand oplossen. Ontdek wat Strobbo voor jouw personeelsplanning kan betekenen. De zaakvoerder van Versuz schakelde een tijdje terug over op Strobbo en blikt daar in deze video tevreden op terug.

Ontdek Strobbo

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!