Compenserende maatregelen van de overheid voor de horeca

In deze blogpost geven we jullie alle details over de compenserende maatregelen van de overheid ten gevolge van Corona voor de horeca-ondernemers. Deze maatregelen worden genomen om de nieuwe lockdown minder zwaar te maken voor onze horeca-sector. Het ziet er immers naar uit dat zij ook niet voor de kerstdagen mogen openen en dus hun inkomsten uit take-away moeten blijven halen. Wij roepen dan ook iedereen op om nog te genieten van een lekkere take-away maaltijd en zo jouw lokale restaurant te steunen in deze moeilijke periode. 

>  RSZ- maatregel 
>  Subsidies voor de eindejaarspremies 
>  Dubbel overbruggingsrecht 

compenserende maatregelen

 

Compenserende maatregelen van de overheid voor de horeca

1. Maatregelen met RSZ-kwijtschelding

1.1 Voor wie gelden deze maatregel

Deze maatregel geldt voor ondernemingen die verplicht moeten sluiten op basis van de MB’s (ministerieel besluit)  van 18/10/2020 en 1/10/2020. Daarnaast geldt deze maatregel ook voor ondernemingen die door de maatregelen (om de verspreiding van COVID19 tegen te gaan) zwaar getroffen zijn.

1.2 De 2 fasen van de premie

Tijdens Fase 1, in de loop van november, berekent de RSZ een voorlopige premie. Deze is gebaseerd op de aangiften van het eerste kwartaal van 2020.
Het bedrag wordt gecommuniceerd via de e-Box Ondernemingen en dan gestort op de RSZ-rekening van de werkgever.

Fase 2 vindt plaats wanneer de aangiften voor het 3de kwartaal definitief zijn. De RSZ berekent dan de bijdrage voor dat kwartaal en vergelijkt die met het bedrag van de voorlopige premie.

Is het bedrag voor het 3de kwartaal hoger dan de voorlopige premie, dan wordt het verschil toegekend. Is het bedrag lager, dan houdt de werkgever de voorlopige premie.

2. Subsidies voor de eindejaarspremie

Deze steunmaatregel is specifiek voor de horeca-ondernemers. Er wordt een subsidie toegekend van 167 miljoen euro aan het Waarborg- en Sociaal Fonds voor de horeca. Dat fonds is verantwoordelijk voor de uitkering van de eindejaarspremies. Door de lange periodes van sluiting kwam de premie zowel voor werkgever als ondernemer in het gedrang, met alle gevolgen van dien.

Dankzij deze maatregel weten horecawerknemers dat ze zeker mogen zijn van hun eindejaarspremie. Daarnaast moet de ondernemer geen eindejaarspremie betalen voor de periode van de tijdelijke werkloosheid van de werknemer.

Nota: De uitwerking van deze maatregel is nog niet volledig klaar op dit moment (november 2020).

3. Dubbel overbruggingsrecht.

3.1 Wat is het overbruggingsrecht

Lees ook zeker deze blogpost over het overbruggingsrecht na. Tot op heden is deze maatregel nog niet officeel gestemd en gepubliceerd in het staatsblad. Hierdoor werd het dubbel overbruggingsrecht nog niet uitbetaald. Ook het enkelvoudige niet. Dit zal veranderen wanneer het in het Staatsblad zal verschijnen.

Het overbruggingsrecht is voor zelfstandigen, helpers, meewerkende echtgenoten en startende zelfstandigen, maar ook voor bepaalde zelfstandigen in bijberoep.

3.2 Een enkelvoudige of dubbele vergoeding?

Een dubbele vergoeding is van toepassing wanneer er spraken is van een verplichte volledige of gedeeltelijke stopzetting van de activiteit van de betrokken zelfstandige of wanneer de activiteit voor circa 60% afhankelijk is van een stilgelegde sector en de onderneming volledig sluit.

Dit is in de huidige situatie van toepassing op restaurants, cafés/bars,  discotheken, feest-en receptiezalen, wellnesscentra met jaccuzzi’s, stoomcabines en hammans, binnenspeeltuinen en bowlingzalen.

Een enkelvoudige vergoeding krijg je als de activiteit van de zelfstandige voor 60% afhankelijk is van een sector die stil ligt en de onderneming niet volledig sluit.

Er is nog steeds onduidelijkheid voor horecazaken zoals hotels en cateraars.

3.3 Hoeveel bedraagt de vergoeding?

Bij een dubbele vergoeding krijg je €283,38 zonder gezinslast. Je ontvangt €3228,20 met gezinslast.
Bij een enkelvoudige vergoeding krijg je €1291,69 zonder gezinslast en €1614,10 met gezinslast.

Je kan deze maatregel aanvragen via je sociaal verzekeringsfonds.

 

Benieuwd hoe je kan klaarmaken voor de toekomst en je omzet kan verbeteren?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk je flexibel personeelsbeheer en planning. Zo kan je snel inspelen op veranderingen in de planning en dit vlot communiceren met je personeel via de app of een sms. Profiteer van automatische dimona aangiftes, maak je planningen digitaal en stuur open werktijden door met één druk op de knop. Meer weten over de voordelen voor jouw horecazaak?

Ontdek Strobbo

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!