Boost jouw ontbijtmenu met deze 4 tips

Gemiddeld ontbijt een Belg ook 1,4 dagen per week buitenshuis, dat is goed voor zo’n 72,8 dagen per jaar (aldus dit artikel)! Als horeca-ondernemer kan je je dus best ook focussen op die potentiële klanten. Steeds meer mensen verwachten een ontbijtmenu in horecazaken, maar hoe zorg je ervoor dat je ontbijtmenu voldoet aan hun eisen? Boost nu jouw ontbijtmenu met deze 4 haalbare tips.

>  Tip 1: Sfeer
>  Tip 2: Keuze
>  Tip 3: Trends
>  Tip 4: Opties

boost

Boost jouw ontbijtmenu met deze 4 tips

 

Tip 1 : Sfeer

 

Een ontbijt vraagt om een andere sfeer dan een etentje ‘s avonds. Zorg er dus voor dat jouw zaak op een gepaste manier is ingericht en dat je gasten op een rustige manier kunnen genieten van hun ontbijt. Zet de muziek wat zachter, zorg voor lichte kleuren in je interieur en let op de details van de presentatie van het ontbijt.

Voor inspiratie kijken we even naar Maurice Brunchbar, het heerlijk lichte interieur is een parel. Op hun Instagram vind je vast heel wat leuke inspiratie voor jouw interieur.

boost

De presentatie van het ontbijt is echt enorm belangrijk, een ontbijt is niet langer saai. Het moet vol kleur zitten, net zoals een ontbijtbuffet, want ja, net zoals alles moet jouw ontbijt Instagrammable zijn. Denk dus goed na over hoe je jouw ontbijt gaat presenteren.

Geen idee hoe je aan een Instagrammable menu begint, wel neem dan zeker eens een kijkje bij de collega’s. Mirlo’s is zo’n hotspot waar je tonnen van inspiratie kan opdoen. Onderstaande foto is afkomstig van hun Instagramfeed, je krijgt toch spontaan het water in de mond?

boost

 

Tip 2 : Keuze

 

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je gasten voldoende keuze hebben. Niet iedereen eet boterhammen in de ochtend, sommigen verkiezen cornflakes of muesli. Maar ook smoothies of smoothiebowls zijn meer en meer  van belang. Ook qua drank is het goed om variatie te bieden : water, fruitsap, koffie en thee doen het altijd goed. Kies hierbij ook voor kwalitatieve producten, niemand wordt nog vrolijk van supermarkt thee bij een uitgebreid ontbijt. Chai latté, matcha, kurkuma, … het is zonde als deze nog niet op jouw kaart staat.

Meer en meer horeca-ondernemingen bieden ook een ontbijt aan, hierdoor moet je er durven uitspringen. Kwaliteitsvolle producten leveren is een must, gasten betalen ook graag iets meer als ze weten dat producten lokaal, bio of ambachtelijk zijn.

Hieronder nog zo’n leuk voorbeeld van Mirlo’s, ook deze foto komt van hun Instagramfeed.

Natuurlijk is niet iedereen fan van gezond en klassiekers zoals croissants, boterhammen, eitjes,… blijven net zoals pannenkoeken goed scoren. Belangrijk is dat jij weet wie jouw publiek is of wie je wil dat jouw publiek wordt. Wanneer je jouw doelgroep hebt bepaald kan je gaan bepalen welke keuzes ze vaak maken.

 

Tip 3 : Trends

 

Gezond en fit is een trend, eentje die ervoor kan zorgen dat er klanten naar jouw zaak trekken. Het is nu eenmaal nog steeds moeilijk om overal een gezond aanbod te vinden. Quinoa, salades, fruit, vegan, raw en glutenvrij,… biedt jij als horeca-ondernemer genoeg alternatieven aan? Dan gaat dit ervoor zorgen dat je de interesse van een heel nieuw publiek aanwakkert. Wil je niet die trend op dan kom je met plantaardige melk, agave siroop, volkoren producten en fruit al ver.

Altijd populair en lekker is vegan Chia pudding (liefst in laagjes) Gezond, lekker en zeer Instagrammable ;-). Of ga eens voor creatieve toast, banaan met pindakaas, kiwi met amandelbutter, … het zijn maar enkele ideetjes. Overnight oats zijn nog zo’n topper waar menig hipster zijn hart voor ophaalt.

Ook opmerkelijk is dat meer en meer horeca-ondernemingen hun ontbijt aanbieden tot laat in de namiddag. Dit omdat er meer en meer vraag naar is vanuit de consument. “ All day breakfast” bars scoren goed, vooral in steden zien we dat deze trend echt werkt! Je doelgroep wordt veel groter, want niet iedereen is een vroege vogel in het weekend.

Tip 4 : Opties

 

Bied je klanten opties aan, dit is niet enkel gastvrij, maar gaat ook verspilling tegen. Vraag bijvoorbeeld aan tafel of iemand graag een eitje heeft en welke. Op deze manier voelt de klant zich persoonlijk aangesproken en liggen er niet ergens in de keuken een 10-tal gekookte eieren te wachten. Zo ga je ook verspilling tegen. Je kan jouw gasten beter aangeven dat ze iets mogen bijvragen dan hun tafel vol te zetten met dingen die daarna in de vuilbak gaan. Vaak zien we ook dat je een bepaald gerecht kan upgraden zoals bijvoorbeeld met een stukje avocado/zalm/cava/… en hier komt er dan per upgrade een bedrag bij.

Vorig seizoen lieten wij in onze show van Horeca Insights Karel aan het woord. Hij heeft elk weekend ongeveer 500 gasten aan de ontbijttafel. Klik nog maar even op deze link als je die aflevering wil herbekijken, zo kan je ook jouw ontbijtmenu een boost geven.

Daarnaast willen we nog even meegeven dat de ingrediënten van de meeste ontbijt-opties vrij goedkoop zijn, hierdoor zit de winstmarge best hoog.

 

Benieuwd hoe je jouw personeel flexibel kan inplannen en zo jouw omzet kan verhogen?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk je flexibel personeelsbeheer en planning. Profiteer van automatische dimona aangiftes, maak je planningen digitaal en stuur open werktijden door met één druk op de knop. Meer weten over de voordelen voor jouw horecazaak?

Ontdek Strobbo

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!