Winkelen op afspraak

Wegens de strikte maatregelen rond het COVID19-virus spelen meer en meer retailers met het idee om klanten te laten shoppen op afstand. Maar hoe doe je dit nu op een veilige, comfortabele doch budgetvriendelijke manier. De overheid stelt 1 klant per 10 vierkante meter voor. Je wil dus zeker wachtrijen vermijden. Wij geven je in deze blogpost de voordelen voor zowel jou als de klant bij winkelen op afspraak. Daarnaast stellen we enkele tools voor die je kan gebruiken om zelf aan de slag te gaan. 

>  Voordelen shoppen op afspraak
>  Tools voor winkelen op afspraak 
>  Waarom winkelen op afspraak werkt

afspraak

Shoppen op afspraak

1. Voordelen shoppen op afspraak

 

1.1 Voordelen voor de handelaar

Dankzij het invoeren van shoppen op afspraak kan jij de veiligheid garanderen voor jezelf, maar ook voor jouw medewerkers en klanten. Daarnaast heb je dankzij een afsprakensysteem geen wachtrijen waardoor de klanten niet elders (of online gaan shoppen). Hierdoor heb je dus geen omzetverlies.  Je kan zelf een systeem uitwerken dat voor jou het best werkt of gebruik maken van een online platform dat een reservatietool aanbiedt. Op basis van de gemaakte afspraken kan je jouw openingsuren organiseren en jouw personeel inplannen in functie van de gemaakte afspraken.

Naast dit alles is het grootste voordeel dat je jouw klanten een betere service kan bieden. Zo kan je de tijd nemen om klanten terug persoonlijk te helpen en begeleiden.

 

1.2 Voordelen voor de consument

De voordelen die gelden voor jou als handelaar, gelden grotendeels ook voor de consument. Zij voelen zich veilig in de winkel, want er is voldoende ruimte voor social distancing. Er zijn geen wachtrijen wat de klant tijd en frustraties bespaart. Klanten kunnen daarnaast ook zelf kiezen of ze een afspraak maken ja dan nee. Er is geen enkele aankoopverplichting, maar ze krijgen wel een persoonlijke service waardoor de kans op het vinden van het gewenste item toch groter is.

 

2. Tools die kan gebruiken voor winkelen op afspraak

 

2.1  Shoppen op afspraak 

Wil je met een bekendere partner aan de slag dan kan je kiezen voor ShoppenOpAfspraak.be van Resengo. Ook hier kan je weer integreren met jouw website, en je krijgt ook nog een raamposter en online banner.  Je betaalt hier een opstartkost en een maandelijkse bijdrage (€30/maand).

2.2 Oldschool met excel en via sms

Je kan jouw klanten laten mailen, sms-en, whatsapp-en, bellen en de afspraken netjes noteren in een Excel. Het grootste nadeel is dat je dan continue jouw file bij de hand moet hebben wanneer je een berichtje ontvangt van de klanten met het gewenste tijdstip. Daarnaast kan de klant niet zelf controleren of een tijdslot nog beschikbaar is. Je hoort het al, ondanks dat dit de goedkoopste oplossing is, ga je hier als handelaar veel tijd in verliezen.
Mogelijks schrikt het de klant ook af.

2.3 Google Calendar

Indien je over een Google account beschikt kan je makkelijk jouw Google-agenda toevoegen aan de website van jouw zaak. De handleiding om dit in orde te brengen vind je hier.
Deze tool is makkelijk te integreren in jouw website dus, het is daarnaast ook gratis, maar je hebt ook een zakelijke optie van €4,68 per maand.

2.4 Appointlet

Net zoals Google Calendar is deze tool gratis. Je deelt jouw agenda met jouw klanten en zij kunnen hier hun afspraak inplannen. Ook deze tool kan je integreren op jouw website. De website is Engelstalig, maar je kan de boekingspagina gewoon in het Nederlands weergeven. Wil je meer weten over deze tool. Klik dan even hier.
Je kan ook kiezen voor de betalende versie van Appointlet, welke opties er dan extra bij komen vind je hier.

2.5 Calendy

Net zoals van Appointlet is er van Calendy ook een gratis en betalende versie. Met de gratis versie kan je onbeperkt meetings in boeken en je agenda koppelen met Google, Outlook, Office of iCloud. Er worden ook automatische herinneringen en meldingen gestuurd naar de genodigden. Het grootste verschil is dat je met de gratis versie slechts 1 type vergadering kan plannen, bij de betalende heb je diverse types. Een ander kanttekening is dat Calendy enkel in het Engels beschikbaar is.

 

3.Waarom winkelen op afspraak werkt

Winkelen op afspraak was razend populair en het werkte ook (aldus dit artikel). Isolde Delanghe van Mode Unie noemde het een “schot in de roos”. Klanten gaan vrijwel zeker over tot aankoop. Daarnaast kan je je als kleinere, zelfstandige boetiek onderscheiden ten opzicht van de grote ketens dankzij deze extra service.

Er is meer ruimte voor cross-selling en impulsverkopen, daarnaast past het ook in de hoge verwachtingen van de consument (met betrekking tot hoge service en personalisatie). Het enige nadeel is dat de spontaniteit van winkelen wat op de achtergrond durft te verdwijnen.

 

 

Benieuwd hoe je nog je omzet kan verhogen?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk je flexibel personeelsbeheer en planning. Profiteer van automatische dimona aangiftes, maak je planningen digitaal en stuur open werktijden door met één druk op de knop. Meer weten over de voordelen voor jouw retailzaak?

Ontdek Strobbo voor retail

 

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!