Alles wat je moet weten over het verkooppercentage

Wat als je zou kunnen voorspellen hoeveel er verkocht zou worden van een bepaald product?  De voorraad die je namelijk inkoopt is direct van invloed op jouw cashflow, of je nu te veel of te weinig voorraad hebt. In beide situaties verlies je ook geld. Mogelijk omdat je jouw overschot moet afprijzen of door het tekort omzet misloopt. Uit onderzoek blijkt dat retailers zo’n 1;1 miljoen dollar mislopen door voorraadoverschotten- en tekorten (aldus deze bron). Om dit te voorkomen moet je dus goed weten wanneer je moet bijbestellen, hoeveel je moet bestellen en hoe lang het duurt om je voorraad te verkopen.  In deze blogpost geven we jou alle informatie over het verkooppercentage. 

>  Wat is het verkooppercentage
>  Verkooppercentage en voorraadbeheer
>  De formule
>  Het verkooppercentage verbeteren
>  De beperkingen van het cijfer

verkoopspercentage

 

Alles wat je moet weten over het verkooppercentage

1. Wat is het verkooppercentage

Het verkooppercentage meet de hoeveelheid voorraad die verkocht is in verhouding tot de hoeveelheid die u heeft ingekocht.

Je kan door dit percentage bepalen hoe snel je product kan verkopen en jouw investering kan omzetten in inkomsten. Je kan dankzij dit cijfer ook leren hoe efficiënt uw voorraad te verkopen en kan zo afprijzingen en opslag (dode stock) vermijden.

Dankzij het verkooppercentage leer je de effectiviteit te bepalen van de producten die je inkoopt. Dankzij het inzicht in jouw producten kan je slimmere inkoopbeslissingen nemen en voldoende voorraad hebben om aan de vraag te voldoen zonder een overschot te creëren.

2. Verkooppercentage en voorraadbeheer

Heb je te veel voorraad, dan ga je producten niet met optimale winstmarge kunnen verkopen. Heb je te weinig voorraad dan kan je wellicht niet voldoen aan de vraag van jouw klanten. Het verkooppercentage kan je helpen te bepalen welke producten je moet inkomen op basis van de snelheid waarmee ze worden verkocht. Je kan het verkooppercentage berekenen per product, productsoort, categorie, merk, of een ander kenmerk.  Je leert zo in welke producten je kan investeren.

Een hoog percentage betekent dat de voorraad snel verkocht is binnen een bepaalde periode. Als je producten snel met maximale winstmarge verkoopt, dan blijft jouw bruto winstmarge hoog. Een laag percentage wil zeggen dat de producten niet snel verkopen (of niet zo snel als verwacht). Voorraad die je niet verkoopt moet je mogelijk afprijzen, met alle nadelige gevolgen op jouw winstmarge.

Hou er rekening mee dat niet enkel het verkooppercentage telt. De populariteit van een product is afhankelijk van diverse factoren, hou hierbij ook rekening met de seizoenen, stijl en trends. Durf ook feedback vragen aan klanten over de laag scorende producten.

3. De formule

Het verkooppercentage bereken je door het aantal verkochte eenheden te delen door het aantal ingekochte eenheden en de uitkomst vermenigvuldig je dan met 100. De meeste retailers berekenen het percentage per maand. Heb je voorraad die een half jaar later nog niet verkocht is, dan wordt dit als verouderde voorraad beschouwd en dien je hem af te prijzen. Zo maak je ruimte vrij voor nieuwe, seizoensgebonden producten die met maximale winstmarge kunnen worden verkocht.

Hierbij even een voorbeeld. Stel je hebt 100 truien ingekocht, binnen een maand heb je er 75 verkocht. Dan bereken je het verkooppercentage als volgt.
Verkooppercentage= (75/100)x100 = 0,75 x100 = 75%
Dit is natuurlijk een uitstekend resultaat.

4. Het verkooppercentage verbeteren

Het eerste wat je kan doen is het meest verleidelijke. Je kan het artikel aanbieden met korting. Hiermee kan je de verkoop stimuleren, maar je verlaagt ook jouw winstmarge. Wees dus voorzichtig met afprijzen van artikels.  Doe het vooral wanneer het niet meer in het seizoen past of het bijvoorbeeld een minder populaire maat is.

Een andere optie is om minder in te kopen. Stel dat je minder verkoopt dan dat je zou willen tegen de oorspronkelijke prijs dan heb je mogelijk te veel ingekocht. Je koopt vaak in op basis van je gevoel, maar het is slimmer om onderzoek te doen naar rendabiliteit en populariteit van een product voor je het inkoopt. Hou dus zeker jouw rapportage in de gaten, we denken hierbij aan het verkooppercentage maar ook aan jouw omzetrapport.

5. De beperkingen van het cijfer

Hoewel het verkooppercentage inzichten biedt, zijn er nog steeds andere punten waar je rekening mee moet houden. Shoppen jouw klanten per seizoen? Of is het product een heel jaar gewild? Welke maten/kleuren/pasvormen zijn populair bij jouw klanten? Hebben jouw klanten een voorkeur voor bepaalde merken? Zijn je klanten trendgevoelig?
Bepaalde informatie kan je achterhalen door verkooprapporten te bekijken. Voor andere punten ga je meer op zoek moeten naar anekdotische informatie van vertrouwde bronnen. Zo krijg je een compleet beeld van de vraag.

 

 

 

Benieuwd hoe je nog jouw omzet kan verhogen?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk je flexibel personeelsbeheer en planning. Profiteer van automatische dimona aangiftes, maak je planningen digitaal en stuur open werktijden door met één druk op de knop. Meer weten over de voordelen voor jouw retailzaak?

Ontdek Strobbo voor retail

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!