Het geheim achter een succesvolle online webshop

Alle eigenaren van online webshops hebben het doel om zoveel mogelijk bestellingen te ontvangen. Om dit doel te bereiken is het belangrijk om de zichtbaarheid van jouw webwinkel te verbeteren. Maar hoe pak je de online marketing van een webshop nou eigenlijk het beste aan?

>  Inzicht in jouw doelgroep
>  Fase 1 – 2 de basis op orde
>  Fase 3 – 4 de aandacht trekken
>  Fase 5 – 6 van klant tot fan

online webshop

 

Het geheim achter een succesvolle online webshop

 

Inzicht in jouw doelgroep

Van de mensen die jouw website hebben gezien of erover hebben gehoord, zal uiteindelijk maar zo’n 4% tot aankoop overgaan. Deze groep heeft dan al verschillende fases belopen:

 • Marketbekendheid en bewustwording
 • Interesse
 • Ontdekking en overweging
 • Actie en conversie
 • Terugkerende klant
 • Ambassadeur

Het is van groot belang om al deze doelgroepen, die zich dus in verschillende fases bevinden, aan te spreken met jouw marketing. Dit kun je doen door een online marketing funnel uit te werken en eerst voor elke fase een aantal relevante vragen te beantwoorden: wat is de intentie van deze doelgroep en hoe ziet het ideale verkoopproces er voor leads in deze fase uit? Daarna bedenk je passende marketing acties voor elke fase. Denk bijvoorbeeld aan geautomatiseerde e-mails voor mensen die een item aan hun favorieten hebben toegevoegd, maar nog niet gekocht hebben, om ze nog eens te herinneren aan dit leuke item. Of aan een kortingscode voor een tot nu toe eenmalige klant, om deze klant terugkerend te laten worden.

 

Fase 1 – 2 de basis op orde


Om jouw doelgroep zo soepel mogelijk door dit funnel te laten lopen, moet wel eerst de basis op orde zijn. Dit houdt in: zorg dat je vindbaar bent, op elke mogelijke plek waar suspects jouw producten kunnen gaan zoeken. Denk bijvoorbeeld aan Google Shopping, de shop op Instagram, Google Ads en Pinterest. Zo voorkom je dat mensen jouw webshop nooit zullen tegenkomen in hun zoektocht en dus al nooit de eerste fase zullen bereiken

 

Fase 3 – 4 de aandacht trekken

Zodra je de basis op orde hebt, kan het creatieve gedeelte beginnen. Hoe ga je zorgen dat jouw webshop opvalt tussen al die andere online winkels? Ontwikkel een campagne om als advertentie uit te rollen op verschillende sociale media kanalen. Succesvolle campagnes spelen vaak in op problemen en op zorgen van de doelgroep: welke oplossing biedt jouw webshop? En hoe kun je eventuele zorgen wegnemen?

 

Fase 5 – 6 van klant tot fan

Als je dan zichtbaar bent geweest op het juiste moment en ook een conversie bereikt hebt na een geslaagde campagne, is het misschien wel het allerbelangrijkste om jouw klanten vervolgens vast te houden. Mond-op-mond reclame is nog altijd de beste reclame. Wist je dat 92% van de mensen dát geloven wat ze via-via horen? Zorg dus dat je een band opbouwt en het vertrouwen wint van jouw klanten, bijvoorbeeld door:

 • Informeel en persoonlijk klantcontact, door klanten steeds in contact te brengen met dezelfde enthousiaste medewerker.
 • Duik in het hoofd van jouw klanten: waar kun je ze bij helpen? Zo biedt de online webshop van Omoda handige tips en inspiratie voor klanten om een outfit samen te stellen. Of denk bijvoorbeeld aan een cadeauwinkel waar je geholpen wordt met een praktische cadeauvinder.
 • Zorg dat je regelmatig in beeld blijft. Dat kun je zelf doen met e-mailmarketing of door iets thuis te sturen. Maar kijk ook eens hoe je jouw klanten en fans reclame voor jou kunt laten maken. Zo deelde Coolblue allerlei producten zoals mokken uit aan hun ambassadeurs. Niet te missen!
 • Zorg dat je op sociale media zichtbaar bent. Een Instagram account is zeer snel gemaakt en een actieve pagina, met een link in de beschrijving zorgt instant voor meer traffic naar je webshop pagina.
  Een prachtig voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Victoria Benelux, die een zeer uitgebreide Instagram pagina

 

Benieuwd hoe jij Strobbo kan inschakelen?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk je flexibel personeelsbeheer en planning. Profiteer van automatische dimona aangiftes, maak je planningen digitaal op basis van de beschikbaarheden van jouw personeel. Vul lege momenten op met open werktijden, die je makkelijk kan verzenden met 1 druk op de knop.

Ontdek Strobbo

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!