Waar hou je rekening mee bij het creëren van een restaurantmenu?

Een restaurantmenu is niet zomaar wat eten, het is meer dan dat, het is jouw marketingtool want het trekt klanten aan, het is de verbinding tussen de keuken en de gasten, maar ook jouw zaalpersoneel is dankzij het menu verbonden met de gasten. Jouw menu is enorm waardevol, je hoort het al. En het is dus niet zoiets wat je op 1, 2, 3 gemaakt is. Wij geven je in deze blog wat tips en waar je rekening mee moet houden. We publiceren deze blog naar aanleiding van onze vorige blogpost: hoe je toch productief kan blijven met een gesloten restaurant.

restaurantmenu

Waar hou je rekening mee bij het creëren van een restaurantmenu?

 

1) Doe het nodige werk vooraf

Je gaat de nodige analyses moeten doen vooraleer je jouw menu begint samen te stellen. Voer een klantenanalyse uit. Welk soort klant wil je gaan aantrekken, en wat zijn die klanten hun voorkeuren. Probeer ook te analyseren welke gerechten goed scoren en welke smaken jouw klanten aanspreken.
Daarna is de concurrentie ook altijd interessant. Als je gaat kijken naar de menu’s van restaurants in jouw omgeving leer je vaak ook veel. Je ontdekt de voorkeuren van de klant in een bepaalde regio.
En als laatste moet je ook rekening houden met de trends die er heersen. Hou rekening met de veranderingen in de consumptiegewoontes.

 

2) Probeer origineel uit de hoek te komen

Wat is jouw specialiteit? Hoe kan jij je onderscheiden? Wat wil je overbrengen naar de klanten? Wat is de filosofie van het bedrijf? Wanneer je weet wat jouw concept en visie is kan je beginnen bouwen rondom dit concept. Een menu met originele en uitzonderlijke gerechten zijn altijd een winner.

 

3) Ook de porties zijn van belang

Less is more, meer dan 30 items op het menu brengen je gasten enkel in de war. Je kan beter werken met een kleiner menu, dat eventueel wijzigt met seizoenen. Je kan het jezelf iets makkelijker maken door het te beperken tot 2 hoofdseizoenen, de winter en zomer.
Om voedselverspilling tegen te gaan moet je natuurlijk ook nadenken over de hoeveelheid eten die je gaat serveren. De porties mogen niet te klein zijn, maar zeker ook niet te groot.

 

4) Een winstgevend menu: tussen 30% en 35% van de totale kosten

Wanneer je de prijs van jouw gerechten gaat bepalen moet je rekening houden met volgende variabelen. De productiekosten, de levensstandaard van jouw klanten en de prijzen van de concurrentie.
Vermijdt dat het produceren van de gerechten meer kost dan 35% van het totale budget is belangrijk. Daarnaast moet je rekening houden met het budget van de klanten en in het achterhoofd houden hoeveel ze willen uitgeven. Je kan hiervoor natuurlijk de nodige inspiratie vinden bij de concurrentie.

 

5) Zorg dat het menu ook instagramwaardig is

Wil je foto’s op social media of jouw website plaatsen zorg er dan zeker voor dat deze ook professioneel ogen. Wil je foto’s op jouw menukaart zelf plaatsen hou er dan rekening mee dat teveel beelden jouw klanten gaan overprikkelen. Wil je weten hoe goed jouw gerechten scoren, ga dan zelf op zoek op sociaal media naar de gerechten die het meest door jouw klanten gedeeld worden.

 

6) Organiseer een degustatiemoment

We zijn er ons van bewust dat dit momenteel nog geen optie is. Toch is dit iets wat je in de toekomst wel kan organiseren. Wil je 100% zekerheid, dan kan je altijd een degustatiemoment organiseren. Nodig personeel, vrienden, familie, maar ook kritische gasten uit, want je bent het meest met hun feedback. Waar vrienden en familie nog vaak hun echte bevindingen niet durven zeggen durft een kritische gast dit wel.

Je hoort het al, je kan een menu tegenwoordig niet meer jaren hetzelfde houden. Je moet rekening houden met trends, de seizoenen, .. maar er ook voor zorgen dat het geheel winstgevend blijft. Iets om goed over na te denken dus.

 

De inspiratie van deze blog kwam van hier.

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!