Wat zijn de meest actuele horecatrends? We geven er alvast eentje prijs: de dark kitchens. Lees hier nog even blogpost na over dark kitchens. Ook de digitalisering en take-away blijven in de kijker staan. Welke andere trends er momenteel levern, lezen jullie hieronder.
> De dark kitchens
> Grens tussen retail en horeca vervaagt
> Digitalisering gaat als een trein
> Delivery is here to stay
> Duurzaam en lokaal
Horeca Trends
De dark kitchens
Bij de start van 2020 waren Dark Kitchens nog niet echt gekend. Een enkeling begon met het concept en wij zagen deze trend zelf groeien dankzij onze klant Eat Casper. Zij gingen in sneltempo naar meer dan 2 vestigingen en blijven groeien. Lees zeker dit leuke artikel maar even. De groei van deze Dark Kitchens is alleen maar gestegen door de Covid19-problematiek. De focus ligt volledig op delivery.
Het leuke van deze dark kitchen is dat je snel kan reageren. Je kan meedoen aan een hype zoals burgers en wanneer het concept aan vernieuwing/vervanging toe is bedenk je iets nieuw. Hetzelfde geldt voor het menu, lopen er bepaalde gerechten niet goed, dan vervang je ze door andere.
Het grootste voordeel van deze trend blijft die snelheid, de flexibiliteit van jouw concept. Natuurlijk bespaar je ook op kosten zoals zaalpersoneel, een grote locatie. Het enige waar je rekening mee moet houden is een commissie indien je werkt met een derde partij voor jouw take-away aan te bieden.
Naar verwachting zullen dark kitchens tegen 2026 een waarde van 656 miljard dollar bereiken in Europa. Klaar om mee te gaan op deze trend?
Grens tussen retail en horeca vervaagt
We zien het meer en meer winkels die een klein barretje hebben of samenwerken met een horeca-concept om een complete ervaring aan de klant te bieden. We zien echter ook meer horeca-ondernemers die zich richten op de retail. Horeca-ondernemers bieden meer en meer hun producten te koop aan, of starten met de verkoop van andere items in hun horecazaak of online. Beide sectoren dienen dan ook een verlies aan inkomsten te compenseren. De e-commerce is booming business.
Lees hier even na welke alternatieve methoden je als horeca-ondernemer kan gebruiken voor omzet te generen.
Heb jij al merchandise, kookboeken, bier, wijn of jouw signature dish op jouw website te koop aangeboden? Het lijkt ons alvast het proberen waard in 2021.
Digitalisering gaat als een trein
Waar iedereen een jaar geleden nog geen bestelpagina had als horeca-ondernemer zagen we nu een duidelijke verandering. Niets zo makkelijker als aanwezig zijn op take-away platformen (of een eigen platform) , indien dat platform ook nog eens gekoppeld is met het kassasysteem en de keuken heb je helemaal een win. Lightspeed deed een onderzoek en zo wil 8% van de Belgen al bestellen met een QR-code, 6% verkiest een applicatie. Ook hier wordt verwacht dat deze trend zich in stijgende lijn zal doorzetten.
Hoe je dit kan toepassen in jouw restaurant is natuurlijk ook afhankelijk van jouw onderneming. We kunnen ons inbeelden dat een sterrenzaak nog steeds het menu komt presenteren en opnemen op de klassieke manier. Natuurlijk kan je op meerdere manieren digitaliseren. We denken hierbij aan het aanwezig zijn online, een reservatietool, een geïntegreerd systeem tussen zaal en keuken ,… .
Meer vind je ook nog terug in deze post over het nieuwe horeca-ondernemen.
Delivery is here to stay
Ook na Covid blijft de horecasector inzetten op take-away. Het blijft een vaste waarde. Logisch ook want de personeelskost is lager en je hebt toch een vaste inkomst. Er wordt voorspeld dat de take-away en delivery zal blijven groeien met 10% per jaar. Ongeveer tot een waarde van 25 miljard dollar in Europa tegen 2023. Meer hierover vind je in de gids van Deloitte.
Natuurlijk zullen enkele restaurants hun take-away stopzetten wanneer de deuren terug mogen open gaan. Het wordt dan vooral een kunst om eruit te springen en de klanten terug richting jouw zaak te lokken. Al denken we dat de meeste Belgen echt wel snakken naar een avondje in hun favoriete zaak.
Duurzaam en lokaal
De consument blijft ook hunkeren naar duurzame en lokale producten. De keten moet korter, mensen zullen meer dan ooit bezig zijn met hun gezondheid en willen dit ook wanneer ze op restaurantbezoek gaan of take-away bestellen. Heb je nog geen lokale producten op jouw kaart, dan kan je best even beginnen rondkijken en leveranciers aanspreken.
Hou hier ook rekening mee wanneer je jouw delivery gaat aanbieden, de meeste mensen verwachten meer en meer biologisch afbreekbare materialen. Natuurlijk zonder dat deze afbreuk doen aan de kwaliteit van het gerecht.
Benieuwd hoe je jouw personeel flexibel kan inplannen en zo jouw omzet kan verhogen?
Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk je flexibel personeelsbeheer en planning. Profiteer van automatische dimona aangiftes, maak je planningen digitaal en stuur open werktijden door met één druk op de knop. Meer weten over de voordelen voor jouw retailzaak? |