Het ABC van werkgeluk

Wist je dat bijna 1/5de van ons geluk afhankelijk is van onze job. Dat is zo’n 18% (volgens het Nationaal Geluksonderzoek). Ergens is dit ook logisch want we spenderen een groot deel van onze tijd op de werkvloer. Je hoort me al aankomen, het is heel belangrijk dat jouw werknemers gelukkig zijn op de werkvloer. En je dient hier dus ook de nodige aandacht aan de te schenken, want gelukkige werknemers zijn een belangrijk voor een succesvolle onderneming uit te bouwen.  Heb jij ooit al gehoord van het ABC van werkgeluk? En wat kan jij doen als ondernemer om het werkgeluk van jouw werknemers te boosten. 

>  Wat is werkgeluk?
>  Wat is het ABC van werkgeluk?
>  Welke factoren hebben een impact?
>  Wat kan jij doen als werkgever?

ABC

 

Het ABC van werkgeluk

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk kan je omschrijven als “een persoonlijk aangenaam gevoel van verheuging op het werk”.  Het is dus meer dan gewoon “plezier hebben” in jouw werk. Dit gaat verder dan gewoon een leuke job. Je moet ook voldoening halen uit jouw job, je moet geprikkeld worden, er moet genoeg positieve sociale interactie zijn en je moet het gevoel hebben dat je steunt ontvangt op de werkvloer.

Werkgeluk is dus een hele boterham. Werk moet jouw opladen en motiveren, het mag niet aanvoelen als een baan van 9 to 5 waarbij je de uren aftelt tot het weekend (of jouw vrije dag). Het is een manier van werken waar je energie van krijgt en dat een positieve bijdrage levert aan jouw leven en geluksgevoel.

Wat is het ABC van werkgeluk?


De 3 pijlers die de basis vormen van het werkgeluk noemt men het ABC van werkgeluk. De letter A staat voor autonomie.  Werknemers krijgen graag de vrijheid om zelfstandig beslissingen te nemen.
B staat voor betrokkenheid. 
We denken hierbij aan werkrelaties en eenzaamheid, iedereen wordt graag omringd door mensen tijdens zijn werk. Een positieve werkomgeving komt elke werknemer ten goede. Werknemers maken daarnaast ook graag deel uit van een groter geheel. Wanneer ze zich betrokken voelen in een onderneming krijgen ze het gevoel van waardering.
De C staat voor competentie. We denken hierbij aan de bekwaamheid en zelfzekerheid van de mensen op de werkvloer. Wanneer je hen de taken laat uitvoeren waar ze goed in zijn zijn ze gemotiveerder en productiever.

Naast bovenstaande zijn er nog pijlers die het werkgeluk bepalen, hierbij even enkele puntjes:

  • Veel afwisseling, maar dit mag ook geen extra stress opleveren.
  • Een passend salaris.
  • Toekomstperspectieven.
  • Een plezierige en veilige werkomgeving.
  • Een goede baas.

Welke factoren hebben een impact?

De klassiekers van een slecht gevoel op het werk ligt vaak aan factoren zoals stress en eenzaamheid. We denken hierbij achterliggend ook aan een slechte work-life balance, voorbeelden hiervan zijn te weinig ontspanning, een te hoge werklast en te hoge werkdruk.

Een andere factor die enorm belangrijk is is “eenzaamheid”, een gevoel van eenzaamheid kan leiden tot stress. Zorg ervoor dat je werknemer het gevoel heeft dat hij of zij er niet alleen voor staat. Heb je slechts 1 personeelslid ingeschakeld in jouw onderneming dan kan dit dus wel eens gebeuren.

Volgens het Nationaal Geluksonderzoek geeft ook 21% van de Belgen aan dat hij of zij zich vaak anders voordoen op het werk dan thuis. Ze dragen als het ware een masker op de werkvloer. Het is enorm belangrijk dat je jouw werknemers de ruimte geeft om zichzelf persoonlijk te ontwikkelen en zichzelf te zijn.

Wat kan jij doen als werkgever

Als werkgever kan jij mee het werkgeluk bepalen. Een gelukkige werknemer heeft ook een positieve impact op de andere werknemers. Hij/zij is vaker beter in staat beslissingen te nemen en voelt zich zelfzekerder en straalt dit ook uit naar de klanten.
Dat de work-life balance van belang is klinkt logisch. Als werkgever kan je hier ook rekening mee houden door bijvoorbeeld de werknemers inspraak te geven in de planning. Laat hen doorgeven welke momenten ze liever vrij zijn en welke momenten ze willen werken. Investeer ook in de band tussen de werknemers onderling.

Focus je op het werkgeluk van jouw werknemers want op je zal merken dat:

  • Er minder kans is op ziekteverzuim.
  • Het verloop is minder groot, ben je gelukkig dan is de kans klein dat je gaat vertrekken.
  • Hogere productiviteit omdat jouw werknemers sneller hun job zullen uitoefenen.
  • Het is een uithangbord voor jouw organisatie, zowel voor nieuwe werknemers als voor klanten.

 

 

 

Benieuwd hoe je jouw personeel hun beschikbaarheid laten doorgeven en het werkgeluk boosten?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk je flexibel personeelsbeheer en planning. Profiteer van automatische dimona aangiftes, maak je planningen digitaal op basis van de beschikbaarheden van jouw personeel. Vul lege momenten op met open werktijden, die je makkelijk kan verzenden met 1 druk op de knop.

Ontdek Strobbo voor de beschikaarheid van jouw personeel

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!