6 tips voor een corona-proof terras

Ondanks Covid19 is er niets leuker dan op een terrasje genieten met een glaasje wijn en mensen staren. De weerkaarten geven prachtige temperaturen deze week, als ondernemer het ideale moment om jouw terras te doen scoren. Want ja een terras dat zijn weer meer inkomsten en het is veiliger dan binnen! Lees hier 6 tips om zeker te zijn dat jouw terras een aangename omgeving is deze zomer (en nazomer).

>  Hou voldoende afstand tussen de tafels
>  Voldoende personeel
>  Team-moment met jouw personeel
>  Een aantrekkelijke zomerkaart
>  Informeer klanten
>  Bescherm jouw klanten tegen de kou, duisternis en wind

 

6 tips

6 tips een corona-proof terras

 

1. Hou voldoende afstand tussen de tafels

Ook op jouw terras moet er 1,5 meter afstand worden gehouden tussen de diverse terrastafels. Indien dit niet mogelijk is moet er een plexiglas (of alternatief) worden geplaatst met een minimale hoogte van 1,8 Meter.  In deze blogpost delen we nog creatieve oplossingen voor de 1,5 meter.  Elke gast wordt ook verwacht om aan zijn eigen tafel te blijven zitten. Deze tafel max maximum uit 4 personen (tenzij het gezin groter is) bestaan in de provincie Antwerpen in andere provincies mogen er 10 personen aan tafel.

Je kan de afstand tussen de tafels leuker maken door deze bijvoorbeeld aan te kleden met planten. Vooral wanneer jouw horecaonderneming op een saai, grijs marktplein ligt zal dit enorm opvallen en gasten aanspreken. Het enige nadeel is dat je deze planten moet binnenhalen of vastzetten tegen diefstal.

Deze afstand moet ook elders in de zaak worden gerespecteerd, bijvoorbeeld op het toilet, aan de kassa of op de parking.

 

2. Voldoende personeel: zowel in de keuken als buiten

Een ober buiten is een must, niets zo frustrerend als lang wachten om te bestellen en jouw drankje te ontvangen toch. Naast een onvriendelijke bediening is dit de 2de grootste ergernis van gasten (zie dit artikel).  Maar denk ook  aan de inkomsten die je hierdoor misloopt. Anticipeer ook op het weer, wacht niet last-minute om extra personeel op te bellen, volg de weersvoorspellingen (je kan dit zelf doen in onze applicatie).

Heel wat horeca-ondernemingen bieden momenteel ook nog afhaalmaaltijden aan.  Denk hieraan wanneer je de bezetting van de keuken aan het plannen bent. Heb je nog geen afhaal opgezet, lees dan zeker deze post even na.

Het zijn kleine dingen waar je kan op letten om jouw terras-seizoen te doen slagen.Hou hier rekening mee tijdens het maken van jouw personeelsplanning.

7 tips

3.Team-moment met jouw personeel

Jouw personeel is een belangrijke factor in jouw zaak, vriendelijk personeel is een must. Daarom is het belangrijk om hen gemotiveerd en tevreden te houden. Lees ook zeker nog even deze blog met tips. Het is essentieel dat elke covid-procedure gekend is bij jouw personeel, zo kan je klanten ook een veilig gevoel geven.

Jouw personeelsleden moeten nu werken met een mondmasker, zorg dat zeker in deze warme periode dit een aangenaam stofje is. Stel ook handgel en ontsmettingsmiddel ter beschikking van jouw personeel.

Jouw personeelsleden moeten zich houden aan bepaalde aanlooproutes, afstand houden van de klanten, maar ze moeten ook alles extra reinigen en ontsmetten. Na het gebruik van een tafel kan je best de tafel, stoelen en het gebruikte materiaal grondig reinigen en ontsmetten. We zien heel wat horecazaken die gebruik maken van kaartjes om duidelijk te maken dat een klant ergens mag plaats nemen.

4.Een aantrekkelijke zomerkaart

De tijd dat iedereen tevreden was met een fris pintje of rosé wijn is al lang achter ons. Cocktails, apéro-time, het is nog steeds hot and happening. Denk ook aan alcoholvrije opties. We zien dat deze trend ook in de zomer blijft hangen, meer en meer mensen willen een alcohol-vrij alternatief. Homemade ice-tea, een alcoholvrije cocktail, verschillende soda’s, ze zullen zeker scoren. We merken ook dat de speciaalbiertjes enorm blijven scoren. Vooral IPA is uitermate populair, als wij zo vrij mogen zijn om eentje te kiezen dan is het deze. Wanneer je gaat kijken naar de wijnen dan kan je kiezen voor Italiaanse, Franse of Chileense wijnen, maar ook Oostenrijke wijnen zoals Grüner Veltliner maken een opmars.

Wanneer je gaat nadenken over de aankleding van de tafels hou dan in het achterhoofd dat boterpotjes, zout-en pepervaatjes, olie, broodmandjes,… niet op tafel mogen. Geef de voorkeur aan individueel verpakte porties. Maak ook gebruik van papieren tafellakens, placemats en servetten indien dit past in de setting van jouw restaurant.

Die kaart kan ook niet meer uit papier bestaan. Wil je niet elke menukaart desinfecteren, kies dan voor een digitale menukaart.

5.Informeer klanten

Je kan nog steeds best jouw klanten informeren omtrent de Covid19-regels, er zijn helaas nog steeds mensen die de regels niet kennen.
Afficheer bij de ingang van je zaak duidelijk de coronamaatregelen.  Je ook buiten vloermarkering aanbrengen om de wacht- en looppaden aan te duiden. Daarnaast zijn gasten verplicht om aan tafel te blijven zitten en moeten ze een mondmasker dragen wanneer ze bewegen doorheen het terras. Bediening aan de bar is momenteel ook uitgesloten (rechtstaand consumeren is uit den boze).

In Antwerpen moeten horecazaken hun deuren sluiten om 23H00 zodat de klanten voor de avondklok van 23H30 thuis zijn. In de rest van België is de sluitingstijd uiterlijk om 01H00, tenzij de gemeentelijke overheid hier anders over beslist.

Je kan er voor kiezen of je klanten moeten reserveren voor jouw terras of dat je hen zelf een plaatsje wil toekennen. In dit laatste geval kan je altijd wel een wachtrij creëren, iets wat je nu absoluut wil vermijden.

Per tafel dient ook 1 klant zijn gegevens te registreren (het telefoonnummer of een e-mail). Deze data wordt gedurende 14 dagen bewaard. Klanten die weigeren mag je de toegang weigeren. Je kan deze gegevens digitaal of op een formulier verzamelen.

6.Bescherm jouw klanten tegen de kou, duisternis en wind

Wanneer mensen in alle weersomstandigheden op jouw terras kunnen zitten ga je zeker meer omzet draaien. Dit vraagt een investering dat is waar, maar op termijn kan je deze wel terug verdienen. Mensen zitten graag uit de wind, maar ook tegen de zon moet je bescherming bieden. Op de eerste moment lijkt een parasol dan een gemakkelijke oplossing, maar indien het regent is dat natuurlijk ook weer beperkt. Investeren in een goede terrasoverkapping loont op lange termijn.

Een ander belangrijk iets op jouw terras is licht en verwarming, het is immers niet heel de zomer even warm. Verwarming kost wel wat geld, maar is momenteel een beter oplossing dan dekentjes. Dekentjes uitwisselen is nu momenteel niet aan de orde. Je kan eventueel wel dekentjes leggen die klanten dan kunnen kopen en mee naar huis nemen.  Dankzij deze 2 factoren kunnen jouw klanten langer genieten van het terras. Het is ook veel aantrekkelijker om een menukaart te bekijken die je dankzij wat licht effectief kan lezen.

Benieuwd hoe je jouw personeel flexibel kan plannen?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk je flexibel personeelsbeheer en planning. Profiteer van automatische dimona aangiftes, maak je planningen digitaal en stuur open werktijden door met één druk op de knop. Meer weten over de voordelen voor jouw horecazaak?

Ontdek Strobbo voor Horeca

 

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!