Creatieve oplossing voor de 1,5 meter regel

Het nieuwe normaal is even wennen, de corona-crisis heeft heel wat veranderd in onze samenleving. Ook horeca-ondernemers hebben dit mogen ervaren en houden zich klaar voor een resem aan aanpassingen en wijzigingen. Wij hebben hier een paar creatieve oplossingen van hoe jij de 1,5 meter regel kan toepassen in jouw horeca-onderneming. 

creatieve

 

Creatieve oplossing voor de 1,5 meter regel

Ruimte tussen jouw gasten creëren die maatregel was voor iedereen al snel duidelijk. We moeten die anderhalve meter kunnen garanderen, ook in de horeca. Heel wat horeca-ondernemers gingen hiermee aan de slag. Wij geven in deze blogpost een leuk overzicht van wat de mogelijkheden zijn en natuurlijk met voorbeelden uit de praktijk.

Het verwelkomen van de gasten op een creatieve manier

Wat je zeker moet proberen te vermijden is dat er wachtrijen ontstaan of dat mensen samen arriveren. Dit kan je relatief makkelijk oplossen door je reservatiesysteem aan te passen. Waar bij je bijvoorbeeld om de 15 minuten een reservatie aanneemt. Wanneer dit geen mogelijkheid is moet je natuurlijk duidelijk aanduiden waar de mensen mogen wachten en op welke afstand van elkaar.

Bij restaurant Loetje gaan ze een portier aan de entree zetten. Deze kan de mensen dan verwelkomen, maar ook bijvoorbeeld de deurknoppen schoonmaken. Het volledige artikel kan je lezen op deze website.  In tegenstelling tot in Nederland zijn in België mondmaskers verplicht voor het personeel in de horeca-ondernemingen. Wil je meer weten over de regels, dan kan je op deze link van Horeca Vlaanderen meer vinden.

creatieve

De creatieve oplossing binnen is plexiglas

De producenten van plexiglas zagen hun omzet stevig stijgen de voorbije weken. Dit lijkt in veel gevallen het makkelijkst om effectief mensen te gaan scheiden in jouw restaurant. Zo’n plexiglas plaat kost momenteel iets van een 300 à 400 euro. Je kan ook een plaat in gewoon glas kiezen, maar dat is enorm breekbaar en nog duurder of een goedkoop alternatief van plastic in kartonnen schoten. Dat laatste is goedkoper maar minder mooi.

We namen een kijkje op de Facebookpagina van Boscafé ‘t Hijgend Hert (klik hier voor de link) . Zij plaatsten plexiglas tussen de diverse tafeltjes, daarnaast hebben ze natuurlijk ook meer afstand tussen de tafels gehouden.

Maar wat ons vooral duidelijk wordt is dat het plexiglas helemaal niet als storend kan worden ervaren. Het is afgestemd op de look en feel van dit leuke zaakje in Nederland.
Dit is ook één van de oplossingen die het minste investering vraagt.

creatieve

Ook MaMa Kelly in Amsterdam kiest voor plexiglas tussen de tafeltjes. Hier investeerden ze alvast in 30 verplaatsbare plexiglas schermen, deze gaan tussen de tafels worden ingezet. Elke tafel is 70 centimeter breed.

Hieronder zie je eerst een foto van hoe MaMa Kelly er momenteel uitziet. Deze foto is afkomstig van de website van horeca-zaak.

In restaurant de Bagatelle in Mariënheem gaan ze voor ook voor doorzichtige plexiglas schermen.
Je vind een video en nog meer informatie op deze link.

creatieve

In België is restaurant De Roos ook klaar voor een corona-proof restaurant. Klik hier voor een leuk, inspirerend artikel. Sommige steden bieden ook gratis plexischermen aan voor horeca-ondernemers. Dit kan je steeds terugvinden op de website van jouw stad/gemeente.

Hierbij nog even de link naar een aanbieder van zo’n schermen.

Creatieve oplossingen voor aan de bar

Indien je ook een bar hebt moet je natuurlijk ook nadenken hoe je dat gaat aanpakken. Luden, een gezellig restaurantje in Den Haag (Nederland) deelde alvast een beeld van hoe het er bij hen mogelijk gaat uitzien in de toekomst, afhankelijk van de richtlijnen. Naast de 2 krukken komt er alvast een duidelijke scheiding die hoog genoeg is.

Dit is trouwens een ontwerp en foto van De Horeca Fabriek. Klik hier voor de Facebookpagina en hier voor de website. Deze Nederlanders hebben al prachtige restaurantconcepten uitgewerkt, zoals bijvoorbeeld ook MaMa Kelly.

Een creatieve oplossing voor het serveren van eten

We horen diverse restaurants die enkel gaan werken met “afhalen aan de toog”. Hierbij kan je dan ook direct afrekenen en hoeft jouw personeel amper met de klant in contact te komen. Ook bespaar je dan ook nog op zaalpersoneel.

Een andere oplossing kan zijn dat je naast een eettafel een tafel houdt of zet waarop je het eten gaat serveren. Zo houdt jouw personeel toch afstand van de klant en je houdt ook de klanten verder uit elkaar.

Daarnaast kan je ook serveren met een wagentje. Je kan dit wagentje tot aan de gasten rollen, het personeel kan de uitleg geven van wat op het bord ligt en kom ook niet direct in contact met de klant. Dit is trouwens de oplossing die ze gaan gebruiken bij MaMa Kelly.

Creatieve oplossingen buiten “de quarantainekassen”

Je zou ook gewoon plaats kunnen houden tussen diverse tafels, maar de oprichter van Mediamatic Willem Velthoven kwam in het nieuws met zijn “Serres Séparées” (klik hier voor de link). De mensen kunnen dan dineren in glazen kassen met uitzicht over het water in Amsterdam. De serres had hij nog staan van verschillende kunstprojecten en hij haalde de inspiratie vanuit Londen, waar je al langer aan Igloo Dining kan doen. Toegegeven het ziet er op onderstaande foto ook helemaal niet ongezellig uit. Natuurlijk zorgt de locatie en inkleding voor het meer gezellig maken van het concept. Voordeel is natuurlijk dat je gasten wel droog zitten.

Het grootste bewijs dat dit wel eens kan werken is dat hij direct volgeboekt zat.

creatieve

Een bijzondere creatieve oplossing uit Londen ” Igloo dining “

Deze trend komt zoals hierboven vermeld vooral uit Londen, waarin mensen dineren in een prachtige setting, maar dan in een soort van doorzichtige iglo. Ook hier reageerden de gasten enorm enthousiast. En wanneer je onderstaande foto bekijkt, ga je ook begrijpen waarom. Wederom is het de inkleding die het doet, in combinatie met een etentje onder de sterrenhemel. Enige nadeel is hier natuurlijk de kostprijs en de plaats. Je moet  hier echt wel ruimte voor hebben.

Het volledige artikel vind je hier.

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!