Tips voor een planning die bij jouw team in de smaak valt

Hoe geef je jouw medewerkers een groot voordeel zonder dat je je hier blauw aan betaalt? Simpel, laat hen mee inspraak hebben in de planning. Een aangename planning zorgt voor tevreden medewerkers. Tevreden medewerkers dat zijn meestal ook productievere medewerkers. Ze zullen dit ook uitstralen naar de klanten. Daarnaast daalt de kans op ziekteverzuim. Natuurlijk moet de planning steeds efficiënt blijven en haalbaar. Hoe doe je dat praktisch zo’n rooster maken? In deze blogpost geven we je alle tips. 

>  Vraag het aan jouw medewerkers
>  Zorg voor communicatie in 2 richtingen
>  Bezorg jouw medewerkers tijdig de werkroosters
>  Communiceer de vakantie-policy
>  Makkelijk beschikbaar

planning team

 

 

Tips voor een planning die bij jouw team in de smaak valt

 

Vraag het aan jouw medewerkers

 

De makkelijkste manier om te weten te komen wanneer jouw medewerkers willen werken is door het hen te vragen. Dit klinkt als een heel gedoe en hoe ga je dat zelf onthouden wanneer je jouw planning aan het maken bent?

Dat kan simpel door het gebruik van Strobbo. In Strobbo kan elke medewerker zijn beschikbare momenten registreren. Deze beschikbare momenten kunnen verschillend zijn per dag/week/… . Jouw medewerker kan via de app of website zijn beschikbaarheid doorgeven. Jij gaat de planning maken en kan de beschikbaarheid weergeven. Zo kan je direct zien wanneer jouw teamleden beschikbaar zijn.

strobbo tool voor personeelsplanning

 

Zorg voor communicatie in 2 richtingen

Op de eerste plaats moet je natuurlijk niet jouw werknemers langs alle kanalen gaan contacteren. Het makkelijkst om een vlotte communicatie te hebben met jouw ploeg is door de communicatie via 1 kanaal te laten gaan.  Via Strobbo kan je de planning via mail aan jouw team bezorgen, zij kunnen dan overal hun planning controleren en bekijken.

Een ander belangrijk punt is dat je af en toe ook vraagt aan jouw medewerkers of ze “tevreden zijn met de huidige planning”. Mogelijks zien ergens verbeter punten waar jij niet van op de hoogte bent. We geven hier een voorbeeld, stel dat jouw ploeg tijdens de namiddag uit 3 personen bestaat. Zelf ben jij in de namiddag niet in de zaak omdat je administratieve taken aan het doen bent. Nu misschien is 3 mensen in die shift te veel op bepaalde dagen. Dat kan je enkel te weten komen door te communiceren met jouw team.

Vergeet ook zeker de updates van jouw planning niet te communiceren met jouw team.

Bezorg jouw medewerkers tijdig de werkroosters

Last minute jouw werknemers hun planning bezorgen gaat niet zorgen voor een betere sfeer, in tegendeel de kans op fouten kan enkel toenemen. Bezorg je het de planning op tijd, dan kunnen jouw personeelsleden hun leven ook makkelijker plannen.  Denk bijvoorbeeld aan tandartsafspraken, opvang voor kinderen, … . Het leven van iedereen wordt er makkelijker op wanneer de werkroosters netjes op tijd klaar is.

 

Communiceer de vakantie-policy

Net zoals communiceren over de planning is ook communicatie over afwezigheden belangrijk. Zorg op de eerste plaats dat elke werknemer op de hoogte is van de regels die gelden in verband met het aanvragen van vakantiedagen. Zo voorkom je misverstanden en een hoop frustraties. Want het afkeuren van vakantie zal jouw medewerkers niet echt motiveren.

Dankzij Strobbo kan je ook digitaal alle afwezigheden beheren. Jouw medewerkers kunnen via de app of website vakantie aanvragen. Jij als werkgever ontvangt alle aanvragen op 1 plaats en kan ze dan goed- of afkeuren. Al die afwezigheden zijn net zoals de beschikbaarheden zichtbaar op de planning.

 

Makkelijk beschikbaar

De tijd dat een planning op papier aan iedereen werd uitgedeeld ligt toch wel achter ons. Een digitale planning is handig om de papieren versie te vervangen. Het personeel kan dankzij de digitale planning altijd en overal de werktijden controleren.
Je denkt misschien ” Een Excel-file kan ik ook naar iedereen mailen”, dat is correct, maar het is nog steeds niet heel overzichtelijk en je kan het bijvoorbeeld niet op elke smartphone openen.  Met de Strobbo app kan jouw personeel hun planning makkelijk controleren, altijd en overal.

 

Benieuwd hoe Strobbo jouw planning kan automatiseren?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk jouw Dimona-aangiftes. Maak je planningen digitaal en stuur ze naar jouw medewerker met één druk op de knop. Hou rekening met de beschikbaarheid van jouw personeel, hun afwezigheden en vakantiedagen.  Gebruik de rapportage-module om nog extra inzichten te krijgen over de omzet en loonkosten.

Meer weten over de voordelen voor jouw horeca-onderneming?

Ontdek Strobbo voor Horeca

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!