Valkuilen die jouw planning slecht maken

We geven hier meestal tips die jouw planning beter maken, nu gooien we het even over een andere boeg. In deze blogpost doen we de klassieke valkuilen uit de doeken die vaak zorgen voor een planning die problemen geeft. Een planning waarin bijvoorbeeld jouw personeel zich niet kan vinden of een planning die er mogelijk voor zorgt dat sommige personeelsleden een andere job zoeken. Lees verder en voorkom volgende fouten in de toekomst. 

>  Je kent jouw team niet
>  Je denkt niet proactief
>  Je doet niet aan forecasting
>  Je hebt favorietjes
>  Je vergeet pauzes

valkuilen

 

 

Valkuilen die jouw planning slecht maken

 

Je kent jouw team niet

 

Net zoals elk team voor een gezamenlijk doel moet gaan bestaat het natuurlijk uit verschillende spelers. Elk team is divers, ieder personeelslid heeft zijn eigen rol en natuurlijk ook zijn eigen privéleven. Zo moet Rita elke vrijdag haar kinderen van de kinderopvang halen ten laatste om 16h00. Carl heeft elke zaterdag in de voormiddag een uurtje gitaarles waardoor hij de zaak niet kan openen. Gunther volgt nog bijles op dinsdagavond en hij heeft ook af en toe examens. Paula daarentegen mag niet te lang alleen in de keuken staan want ze heeft een slechte rug en is dus beter in het ontvangen van mensen.

Als je jouw team niet kent, als je hun behoeftes en sterktes niet kent, dan is het heel moeilijk om een goede planning te maken.

Via Strobbo kan je de beschikbaarheden van jouw personeelsleden controleren en jouw planning hierop baseren.

Je denkt niet proactief

Zaterdagmiddag en jouw zaak is helemaal een chaotische boel geworden. Je hebt niet genoeg personeel in de zaak aanwezig. Ben je vergeten dat Jonathan ziek heeft gebeld? Plande je hem wel in? Of ben je vergeten dat het vandaag Valentijn is? Hierdoor is het drukker dan een gewone zaterdag. Je zit met jouw handen in het haar, want jouw zaak zit vol en mensen moeten te lang wachten op hun lunch.

Zorg ervoor dat jouw ploeg steeds goede ondersteuning krijgt. Dit doe je door een planning goed op voorhand te maken. Zo weet je dat je op iedereen kan rekenen. Daarnaast zorgt het ervoor dat jouw team ook hun leven goed kan inrichten, rekening houdend met de planning die ze hebben ontvangen.

 

Je doet niet aan forecasting

Te weinig personeel zoals in bovenstaand voorbeeld is niet aangenaam, maar ook het tegenovergestelde is niet oké. Je wil namelijk niet teveel personeel op de werkvloer. Mensen die met hun vingers draaien, dat is ook omzetverlies.

Via Strobbo kan je makkelijk jouw geplande omzet ingeven waardoor je kan gaan forecasten. Hierdoor heb je minder kans op het onder- of overplannen van mensen. Zo bespaar je jezelf omzetverlies en jouw team maakt geen onnodige uren.

Hou je ook rekening met de seizoenen en de trends? Zoals de drukte rond de feestdagen en tegelijkertijd misschien is het op de feestdagen zelf te kalm om eigenlijk te openen. Het zijn zeker puntjes waar je bij het maken van jouw planning rekening moet mee houden.

 

Je hebt favorietjes

Net zoals bovenstaande valkuilen is deze ook vaak herkenbaar. Je hebt ober Erik die al 2 jaar in jouw zaak werkt, je plant hem vaker in dan Sandy. Sandy is namelijk nog nieuw, ze heeft niet dezelfde binding met de klanten als Erik. Als je Sandy systematisch minder gaat inplannen is de kans groot dat Sandy niet alleen gedemotiveerd raakt, ze kan mogelijk ook een andere job gaan zoeken.

Zorg ervoor dat nieuwe teamleden een goede opleiding en training krijgen. Plan een sterk individu met een zwakkere speler samen, zo kan de ene leren van de andere.

 

Je vergeet pauzes

Vanaf een bepaalde werktijd hebben jouw werknemers recht op een pauze. Tijdens die pauze is het belangrijk dat de rest van jouw team niet in het werk verzuipt. De pauze van een personeelslid zou geen impact mogen hebben op de werkdruk van de andere teamleden.
De wetgeving rond pauzes is ingewikkeld, net zoals de wetgeving rond de maximale duurtijd van een arbeidsdag. Strobbo kan dit voor jou vereenvoudigen. We kunnen tal van notificaties instellen zodat je bijvoorbeeld niemand langer dan 11 uur inplant zonder waarschuwing. Daarnaast kan je de pauzes automatiseren. Zo kan jij je focussen of er voldoende mensen op de werkvloer aanwezig zijn.

 

 

Benieuwd hoe Strobbo jouw planning kan automatiseren?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk jouw Dimona-aangiftes. Maak je planningen digitaal en stuur ze naar jouw medewerker met één druk op de knop. Hou rekening met de beschikbaarheid van jouw personeel, hun afwezigheden en vakantiedagen.  Gebruik de rapportage-module om nog extra inzichten te krijgen over de omzet en loonkosten.

Meer weten over de voordelen voor jouw horeca-onderneming?

Ontdek Strobbo voor Horeca

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!