Tijdelijke werkloosheid door overmacht alle informatie voor werknemers op een rijtje

We hebben al meermaals informatie gepost voor werkgevers, maar met deze blogpost willen we de werknemers informeren. Ook zij krijgen een overvloed aan informatie te verwerken vandaar dat wij even alles samenvatten voor jullie over de tijdelijke werkloosheid door overmacht.

werkloosheid

Tijdelijke werkloosheid door overmacht alle informatie voor werknemers op een rijtje

1) Wat is de impact op mijn loon

Als werknemer ontvang je 70% van jouw loon, sommige bedrijven kiezen ervoor om de eerste week 90% uit te betalen en dit te laten zakken in de tijd tot aan 70%, dit is echter niet verplicht en dus puur een geste van jouw werkgever. Het salarisplafond is opgetrokken tot €2754,76 bruto per maand tot en met 30 juni.

Op die werkloosheidsuitkering wordt een 26,75% bedrijfsvoorheffing ingehouden. Je krijgt wel een supplement van €5,63 per werkloosheidsdag.

Geniet je van tijdskrediet dan kan je dit nog steeds combineren met de werkloosheidsuitkering. Als werknemer word je beschouwd als een vrijwillige deeltijdwerker en heb je recht op de helft van een tijdelijke werkloosheidsuitkering.

Ben je in gedeeltelijke werkhervatting, dan wordt alles berekend op basis van jouw werkrooster.

Is jouw loon afhankelijk van een commissie/premies dan kijkt men altijd naar de vaste verloning plus het gemiddelde van de bonussen over de voorafgaande periode van het dienstverband.

2) Wat met mijn aanvullende voordelen?

Bepaalde voordelen zoals maaltijdcheques gelden niet voor iedereen.  Als voorbeeld nemen we de maaltijdcheques. Je krijgt bijvoorbeeld een maaltijdcheque per gewerkte arbeidsdag. Hier heb je (net zoals bij een gewone afwezigheid) geen recht op tijdens de tijdelijke werkloosheid. Ben je verplicht om te telewerken dan heb je natuurlijk nog wel recht op een maaltijdcheque.

Heb je een firmawagen dan moet je deze normaal niet inleveren, je moet natuurlijk wel het voordeel alle aard blijven betalen omdat je de firmawagen ook voor privédoeleinden gebruikt.

3) Wanneer wordt mijn uitkering betaald?

Ben je niet bij een vakbond aangesloten dan hoef je ook niet te panikeren. Jij krijgt ook gewoon een uitkering.

Werknemers die al gekend zijn in het systeem van tijdelijke werkloosheid en van wie het dossier loopt krijgen op het einde van de maand hun uitkering betaald. Moet de RVA een nieuw dossier opstarten, dan gaat hier wel wat tijd over. Om ervoor te zorgen dat je toch jouw rekeningen kan betalen zal er eerst een forfaitair bedrag (€1450) worden gestort. Later wordt dan het saldo bijgepast.

4) Ik had vakantie gepland tijdens de tijdelijke werkloosheid

Tijdelijke werkloosheid kan niet worden ingepland op dagen dat je recht had op loon. Bijvoorbeeld bij alreeds ingeplande, goedgekeurde vakantie. Je werkgever mag je ook nooit verplichten om eerst jouw vakantie op te nemen en je dan pas op tijdelijke werkloosheid zetten.

Zit je nog vast in het buitenland omdat je niet terug geraakt, dan maak je ook gewoon recht op de tijdelijke werkloosheid. Dit is ook een geval van overmacht, net zoals bij de quarantaine die mogelijks volgt als je terug thuis bent.

Onze partner SD Worx werkte hier nog een mooie FAQ-pagina over uit met nog meer details.

5) Wat met mijn water- en energiefactuur?

Woon je in het Vlaamse gewest dan krijg je voor 1 maand een tegemoetkoming van €202,68 voor de betaling van deze factuur. Dit geldt ook voor mensen die in het buitenland werken maar gedomicilieerd zijn in het Vlaamse gewest. Bestaat jouw gezin uit meerder mensen die tijdelijk werkloos zijn, dan krijg je 1 tegemoetkoming per werknemer die tijdelijk werkloos is.

Ben je deeltijds tijdelijk werkloos dan maak je ook gewoon recht op hetzelfde bedrag.

Woon je in een appartement, heb je een budgetmeter of geen rechtstreeks contract met een water- en/of energieleverancier dan maak je toch nog recht op deze tegemoetkoming.

Het bedrag wordt automatisch op jouw rekening gestort, je moet hier zelf niets voor doen. De Vlaamse overheid werkt hiervoor samen met de RVA. Je mag het bedrag niet in vermindering trekken van de bestaande facturen. Deze moet deze dus gewoon betalen.

Alle details hierover vind je op deze pagina.

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!