Extra steun voor bedrijven die geïmpacteerd zijn door Coronacrisis

Vandaag lanceerde de overheid een nieuwe maatregel. Ook ondernemingen die een groot omzetverlies kennen naar aanleiding van de corona-crisis kunnen nu steun krijgen. Zo blijven de ondernemingen die buiten de premie van 4000€ vielen niet in de kou staan. De nieuwe compensatiepremie bedraagt €3000 en is voor bedrijven die niet verplicht moeten sluiten maar wel financieel lijden door de coronacrisis.

Coronacrisis

Extra steun voor bedrijven die geïmpacteerd zijn door Coronacrisis

1) Voor wie geldt deze compensatiepremie

De hinderpremie van €4000 kon enkel aangevraagd worden door horeca-zaken die effectief moesten sluiten. Let op ook al biedt je take-away aan, je maakt nog steeds recht op deze hinderpremie van €4000 wanneer je een brasserie/restaurant/café/… uitbaat. Echter vielen foodtrucks, koks-aan-huis en cateraars uit de boot, deze maken nu dus wel recht op de compensatiepremie van €3000.

Deze premie geldt ook voor de entertainmentsector/evenementsector, kinesitherapeuten (of andere paramedische beroepen), gespecialiseerde voedings-en drankenwinkels (zoals een wijnhandel), dierenpensions, dienstenleveranciers,  schilders en loodgieters. Ook bedrijven die werken met veel freelancers (zoals in de evenementsector) maken nu dus kans op de compensatiepremie.

Ondertussen is er ook duidelijkheid over de hotels met een restaurantgedeelte, zij kunnen de hinderpremie van €4000 aanvragen omdat zij verplicht hun restaurant moeten sluiten.

2) Wat zijn de details van de compensatiepremie

  • De éénmalige premie bedraagt: €3000;
  • Er zijn maximaal 5 premies per onderneming als er meerdere exploitatiezetels per onderneming zijn;
  • Ook zelfstandige in bijberoep, die door de hoogte van het inkomen sociale bedragen betalen als een zelfstandige in hoofdberoep kunnen deze premie aanvragen;
  • Ben je zelfstandige in bijberoep en heb je een inkomen tussen €6.996,98 en €13.993,78 dan maak je recht op 1500;
  • Het omzetverlies moet -60% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar, het gaat dus om referentieperiode 14 maart 2020 tot en met 30 april 2020;
  • Voor starters is de omzetdaling -60% ten opzichte van hun neergelegde financieel plan;
  • Een VZW maakt ook recht op de compensatiepremie indien er 1 iemand voltijds in dienst is.

3) Hoe vraag ik deze premie aan?

Momenteel is de toepassing om deze premie aan te vragen nog niet gelanceerd op de website van Vlaio. Je kan alles over de premie wel vinden op deze link.

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!