De hinderpremie, zo kan je hem aanvragen

De tool voor het aanvragen van de hinderpremie staat ondertussen online. Om gebruik te maken van de hinderpremie is een verplichte sluiting vereist van uw fysieke locatie in Vlaanderen. In de horeca komen dus cafés, restaurants, foodtrucks, koffiebars, discotheken en brasserieën, … in aanmerking. Zelfs indien je overgeschakeld bent op take away of delivery. 

hinderpremie

De hinderpremie, zo kan je hem aanvragen

Voor wie geldt de premie?

Zoals hierboven al aangehaald geldt de premie voor alle horeca-zaken zoals restaurants, brasserieën, discotheken, cafés en foodtrucks.

Helaas is er nog altijd geen duidelijkheid voor hotels, zij mogen openblijven zonder toegang tot het restaurantgedeelte.

Heb je een zaak in de retailsector dan ben je ook verplicht gesloten en heb je recht op de hinderpremie net zoals kapsalons.  Ook marktkramers en foorkramers hebben door de sluiting van markten en kermissen ook recht op de hinderpremie.

Hoeveel bedraagt de hinderpremie momenteel

De hinderpremie bedraagt op dit moment €4000 per exploitatiezetel die verplicht moet sluiten. Je moet ook 1 voltijds personeelslid in dienst hebben, en die moet natuurlijk ingeschreven zijn bij de RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid). Indien je meerdere exploitatiezetels hebt is de premie beperkt tot maximaal 5 per onderneming.

Is jouw zaak nog gesloten na 5 april, dan krijg je vanaf elke extra sluitingsdag een premie van €160 extra per dag. Opgelet dit geldt voor jouw openingsdagen.

Hoe vraag ik de hinderpremie aan

Je kan de hinderpremie aanvragen op volgende link.  En deze link is beschikbaar vanaf 27 maart 2020 en je moet de hinderpremie aangevraagd hebben voor 6 mei.

Om in te loggen op de website van Vlaio heb je volgende items nodig:

  • eID en eID pincode (of een andere digitale sleutel zoals itsme of een token);
  • Een actief Belgisch rekeningnummer waarop de premie kan betaald worden;
  • Uw gewone openingsdagen zoals die waren voor de coronamaatregelen;
  • Uw rechtsvorm (vb.BV, NV,…);
  • Ben je zelfstandige dan moet je weten welk statuut je hebt;
  • Ben je zelfstandige in bijberoep dan moet je weten hoeveel sociale bijdragen je betaalt;
  • De website van jouw onderneming.

Wanneer je de premie hebt aangevraagd krijg je via Vlaio bericht over de beslissing via mail. Daarna krijg je het bedrag op de door jouw doorgegeven rekening gestort. Momenteel hoopt men de aanvragen te behandelen op 2 weken, maar dit kan natuurlijk uitlopen.

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!