Video als e-commerce kanaal

Als retailer moet je inventief uit de hoek komen de volgende periode. We zien dat de Aziatische trend van video e-commerce of livestream commerce (live-shopping) overwaait naar Europa. Hoe kan je hier zelf nu het best mee aan de slag gaan, inclusief dat het dan nog aanslaat bij jouw klanten. Wij geven je enkele tips om video als e-commerce kanaal in te schakelen.

>  De ervaring uit Azië
>  Interactie en omzet
>  Waarom video’s werken
>  Waar hou je best rekening mee

video als e-commerce

Video als e-commerce kanaal

1. De ervaring uit Azië

In Europa is de video e-commerce nog niet zo gekend, in China maken ze al sinds 2016 gebruik van dit verkoopkanaal. De live e-commerce markt groeide met 210% tegenover vorig jaar (aldus dit artikel). Tegen het einde van 2020 zou China 524 miljoen online livestreamusers hebben, 40% van de Chinezen zouden dus livestreamen.  Vrij indrukwekkend dus, maar ook een natuurlijk gevolg van de COVID19- ontwikkelingen. Mensen hebben online leren winkelen, maar willen hier toch nog steeds advies bij. Het leukst is dus wanneer je niet enkel een video gaat maken voor jouw klanten maar wanneer je het gaat integreren met een soort chat-functie, poll of afsprakenmodule.

In Azië wordt er vaak gewerkt met influencers tijden de livestream. De influencer in kwestie toont dan het product, gebruikt het product en beantwoord de vragen van de kijkers. Hou er rekening mee dat bij het gebruik van een influencer extra kosten horen.

Livestream shoppen is dus niet alleen héél trendy en technologisch, je kan het ook perfect gebruiken om jouw webshop te boosten. Je integreert het best met je al bestaande kanalen zoals  jouw webshop.

 

2. Interactie en omzet

Zoals al aangehaald maakt video e-commerce deel uit van een multichannel approach (of aanpak). Je zet in op meerdere pijlers waardoor jouw omzet gaat stijgen. Uit onderzoek blijkt dat video kopers veel langer op jouw kanalen (webshop) blijven hangen dan bij een klassieke aanpak. Op een klassieke webshop is de gemiddelde verblijfsduur 2 minuten, 85% van de bezoekers is al binnen de 30 seconden weg.  5 tot 12% van de bezoekers zullen misschien iets kopen (aldus dit artikel).

Nine O’clock Somewhere werkte als met Video voor Mayerline in de Benelux. Klanten konden de nieuwe najaarscollectie bekijken tijdens een 7 minuten durende “digitale catwalk“.  Niet enkel konden ze kijken naar de video, ze konden ook direct items toevoegen aan hun wenslijstje en daarna een afspraak inboeken om de collectie te passen. Er waren geen klanten met klachten, geen foute bestellingen en enkele positieve reacties.

Wat vooral belangrijk was, de conversie is veel hoger. Meer dan 60% van de bezoekers maakt een wenslijst of een winkelmandje. De klanten blijven zo langer geïnteresseerd. Daarnaast kan je hier ook interessante data uithalen. Wanneer je bepaalde items nog niet te koop zijn kan je op basis van het wenslijstje bepalen hoeveel stock je van een bepaald item kan aankopen. Je weet immers hoe populair een artikel kan worden. Hierdoor kan je betere marges halen.

Een internationaal voorbeeld is van video e-commerce is Amazon Live.

3.Waarom video’s werken

Op de eerste plaats zal je merken dat je via een video het product meer in detail kan tonen, zeker tegenover een gewoon stilstaand beeld biedt een video meer mogelijkheden. Daarnaast kan een video ook de koper het product doen “beleven”, je ziet het product in actie. Bijvoorbeeld wanneer je kleren aanhebt geeft dit een heel ander beeld dan op een gewone paspop.  Het grootste nadeel van online shoppen blijkt ook dat we een item niet kunnen aanraken, nu kan je dankzij video wel zien hoe iemand anders het product draagt/vasthoudt.

Onderstaande afbeelding is afkomstig van deze bron.

4. Waar hou je best rekening mee

Wanneer je overschakelt naar livestreaming en video’s is het belangrijk dat je net zoals bij foto’s zorgt voor een goede kwaliteit. Daarnaast toon je best het product vanuit alle hoeken. Helemaal goed wordt het wanneer je natuurlijk ondertiteling toevoegt in andere talen.

Weet ook dat heel wat mensen op hun smartphone video’s bekijken, zorg er dus voor dat de video op alle apparaten werkt en ook er netjes uitziet.
Zorg ook dat er knoppen verschijnen zodat jouw publiek de video kan delen op hun social media.

Momenteel is er in Vlaanderen maar 1 plaats dat je kan helpen bij het integreren van dit alles. Namelijk Nine O’ Clock Somewhere, wil je meer weten dan kan je dus best even klikken op deze link.

Benieuwd hoe je nog je omzet kan verhogen?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk je flexibel personeelsbeheer en planning. Profiteer van automatische dimona aangiftes, maak je planningen digitaal en stuur open werktijden door met één druk op de knop. Meer weten over de voordelen voor jouw retailzaak?

Ontdek Strobbo voor retail

 

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!