Upgrade jouw verpakkingen voor de ultieme Customer experience

Het oog wil ook wat, zowel als retailer en als horeca-ondernemer moet je aan alle details denken. Zelf aan de verpakking van jouw take-away maaltijd of de levering van de pakjes uit jouw webshop. Mede dankzij social media is “unboxing” hot geworden. De term is afkomstig van influencers die hun samenwerkingen openen in hun Instagram-stories. Hierbij zetten ze dan het merk in de kijker. Ook gewone klanten vinden een leuke verpakking steeds meer de norm. Je wordt zelf ook enthousiaster van een leuke verpakking.  Trek dus zeker de branding van jouw onderneming ook door in jouw verpakking. In deze blogpost geven we tips op de verpakking te upgraden zodat jouw klanten de ultieme Customer experience ervaren. 

>  De voordelen van een unieke verpakking
>  Hoe kan je de ervaring verbeteren
>  Investeer in de verpakking

upgrade jouw verpakkingen

 

Upgrade jouw verpakkingen voor de ultieme Customer experience

Unboxing is een branded verpakkingservaring voor jouw klanten. Vanaf het moment dat ze het pakket ontvangen begint de ervaring. Het is dus niet enkel de leveringsservice maar ook het uitpakken zelf. In 2021 zal de gewone saaie verpakking (bruine dozen etc) plaats maken voor een uniek alternatief. Door de Covid19-crisis is een prachtige verpakking nog belangrijker geworden. Ook dit is een manier om jou te onderscheiden van de concurrenten.

De voordelen van een unieke verpakking


Dankzij een unieke verpakking kan je jouw merkverhaal vertellen. Een sterk “merk” of “brand” is essentieel voor het opbouwen van een succesvolle business. Klanten bestellen nu eenmaal liever bij een merk dat ze herkennen dan bij een onbekende concurrent. Zorg ervoor dat jouw logo, kleuren of een ander onderscheidend visueel element zichtbaar is op de verpakking. Wil je jou op de markt onderscheiden, hou dan rekening met het visuele plaatje.
Je verpakking dient dus voor meer dan alleen jouw producten te beschermen en transporteren. Ze maken deel uit van jouw marketingstrategie. Opvallende kleuren en een goed logo, het draagt allemaal bij tot die ultieme Customer experience. Klanten zijn ook geneigd sneller bij jouw terug te komen wanneer hun ervaring met de verpakking positief was. Het is natuurlijk niet enkel de verpakking die telt, maar het draagt wel bij.

Hou er ook rekening mee dat pakjes meer en meer zichtbaar zijn, niet enkel op trottoirs of in portalen van appartementen, maar ook op social media. Je kan jouw verpakking dus ook als een soort van “advertentie” bekijken. Het is als het ware een reclamebord voor jouw bedrijf geworden. Wanneer iemand jouw verpakking deelt op zijn/haar Instagram is dit voor jouw gratis reclame. De term #unboxing is bijna 1.9 miljoen keer gebruikt.

Voeg ook zeker een kaartje toe in het pakket en vermeld hierop jouw Instagram-naam, relevante hashtags en voeg een boodschap toe die klanten aanzet tot het posten van de story. De makkelijkste manier voor het aanmoedigen is hierbij de belofte om te reposten. Je kan het aantal posts verhogen door bijvoorbeeld een waardebon te verloten onder de delers per maand.

 

Als laatste willen we ook meegeven dat de klant het gevoel heeft meer te ontvangen dan waarvoor ze betaald hebben. Je kan de waarde van jouw pakje verhogen zonder hier een groot bedrag aan te besteden. Enkele voorbeelden om aan een pakket toe te voegen zijn bijvoorbeeld kaarten, magneten, stickers, draagtassen, sleutelhangers, e.d. Indien het mogelijk is, kan je ook gratis monsters toevoegen aan jouw bestellingen om zo herhaalaankopen te stimuleren.

Hoe kan je de ervaring verbeteren?Heb je een beperkt budget? Dan kan je nog steeds een prachtige verpakking afleveren. Denk hierbij aan op maat gemaakte tape, stickers, pakbonnen, je kan zo die saaie dozen upgraden naar iets wat bij jouw brand past. Verpakkingsfabrikanten rekenen ook zelden per kleur, je hoeft dus vaak niet extra te betalen voor een andere kleur die wel matcht op jouw branding.
Daarnaast kan je ook kiezen voor functionele materialen: een gewatteerde enveloppen en zakken voor breekbare items zijn geen overbodige luxe. Het is namelijk van groot belang dat jouw artikelen in perfecte staat aankomen. 

Consumenten zijn zich ook meer en meer bewust van het milieu, dus doe ook zeker onderzoek naar de duurzaamheid en de voetafdruk van de elementen van jouw verpakking. Probeer plastic waar nodig te vermijden en te vervangen door alternatieven zoals papiersnippers.

Investeer in de verpakking


Investeringen zijn in dit deel essentieel om voorop te blijven lopen in de business van de take-away en webshopwereld. Voor veel klanten is een verpakking de eerste ervaring met jouw brand. Het is dus van belang dat het op punt staat. Dankzij te investeren in jouw verpakking kan je je onderscheiden van de massa en van de grotere spelers. 

Een unieke verpakking kan helpen de loyaliteit te vergroten omdat je jouw merkverhaal kan vertellen op een unieke manier. Elementen die essentieel zijn om jouw onderneming te laten groeien.

Een leuk voorbeeld is de verpakking van de Power Planner van Antwerp Avenue. De roze doos past helemaal bij het concept, een leuke boodschap in de doos en iedereen begint massaal online te delen, ook de nodige hashtags worden uiteraard vermeld.

 

 

 

 

 

Benieuwd hoe je jouw personeel flexibel kan inplannen en zo jouw omzet kan verhogen?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk je flexibel personeelsbeheer en planning. Profiteer van automatische dimona aangiftes, maak je planningen digitaal en stuur open werktijden door met één druk op de knop. Meer weten over de voordelen voor jouw retailzaak?

Ontdek Strobbo voor retail

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!