7 tips om meer convenience te bieden aan jouw klanten

Als retailer moet je momenteel enorm op boksen tegen de vele webwinkels. De consument kan op een webwinkel met veel gemak en 24/7 aankopen doen. We horen heel veel over de beleving van winkelen, maar ook de convenience is een belangrijk punt om op in te zetten. Waarom? Wel aankopen via een webshop is laagdrempelig, je kan vergelijken, het wordt thuis geleverd, direct bestellen vanuit de zetel. Het is aan jou als retailer om ook in te zetten op die gemakzucht en tijdsbewustheid. Wij geven je 6 tips waar je over kan nadenken die meer convenience bieden aan jouw klanten. 

>  De microbereikbaarheid en parking
>  Oppervlakte en capaciteit
>  Assortiment en slimme productcombinaties
>  Openingstijden
>  Informatievoorziening en routing
>  Pick-up-points en home-delivery
>  Shop-in-shop

 

convenience

 

7 tips om meer convenience te bieden aan jouw klanten

1 De microbereikbaarheid en parking

Hoe goed is jouw  vestiging bereikbaar? De bereidheid van consumenten is beperkt, door de toename aan files neemt deze zelfs nog verder af. Een slechte bereikbaarheid kan tot 40% omzetverlies betekenen (lees hier), terwijl een goede bereikbaarheid tot 20% extra omzet kan opleveren. Hou dus zeker rekening met de fileproblematiek in de omgeving, en pas je openingsuren aan aan de reistijden van de consument.

Naast de bereikbaarheid heeft de consument ook behoefte aan parking, kijk niet puur naar het aantal plaatsen maar ook naar de parkeerdrukte  in de omgeving. Je kan een groot parkeerterrein hebben, maar is deze altijd beschikbaar tijdens jouw openingsuren. Hou ook rekening met de activiteiten in de omgeving. We denken hierbij aan kantoorgebouwen in de omgeving waarvan het personeel parkeerplaats gaat gebruiken. Wanneer een klant niet makkelijk een parkeerplaats vindt, komt hij minder snel een volgende keer.

2 Oppervlakte en capaciteit

Heeft de winkel voldoende oppervlakte? Is er voldoende personeel voor het aantal bezoekers? Lange wachtrijen voor de kassa en opstopping in de winkel zijn grote irritatiepunten voor veel klanten. 60% noemt lange wachtrijen de grootste irritatie, dat lees je hier.

Verrassend is ook dat de consument helemaal niet houdt van hele grote winkels. We stellen ook vast dat de hypermarkten heel vaak hun deuren sluiten of verkleinen. Daarnaast zien we dat er meer en meer kleinere supermarkten opduiken op drukkere plaatsen zoals op treinstations, tankstations. Dit heeft alles te maken met de convenience/gemak, snel nog een belegd broodjes scoren en een fruitsap voor je de trein instapt.

3 Assortiment en slimme productcombinaties

Als retailer kan je jouw klanten ook helpen door slimme combinaties aan te bieden. We denken hier aan maaltijd- en soeppakketten. Een klant hoeft niet heel de winkel door te lopen om alle ingrediënten te vinden maar pakt snel het pakket en heeft alles bij zich. Vaak betaalt hij met gemak de meerprijs van het pakket, puur uit tijdsbewustheid en gemakzucht.

Zorg ook dat het assortiment is aangepast aan de lokale omgeving. Ook hierbij kunnen we weer denken aan het voorbeeld van een supermarkt dichtbij het station, je gaat zien dat deze steeds meer klaargemaakte maaltijden aanbieden zoals belegde broodjes, maaltijdsalades en of the go-fruit.

4 Openingstijden

De openingstijden van jouw winkels moeten aansluiten bij de omgeving van jouw winkel. Hou dus rekening met de activiteiten die plaatsvinden in de omgeving van jouw winkel en ook het tijdstip waarop de doelgroep jouw winkel voorbij loopt. In sommige landen heb je winkels die 24 uur per dag geopend zijn, in België is dit bij wet niet toegelaten tenzij jouw winkel deel uitmaakt van een tankstation. Een gekend voorbeeld is hiervan de Shop&Go van Delhaize die je kan vinden bij een Q8 tankstation.

Daarnaast zien we wel dat, afhankelijk van de locatie, supermarkten open zijn vanaf 06:00 tot 22:00 uur. Dit is vooral het geval in grote steden zoals Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt,… .  Wanneer je meer uit de stadskern gaat, zie je dat de meeste supermarkten wel al langer open zijn dan de klassieke 10:00 tot 18:00 uur. Sinds een paar jaar is zondag ook niet langer een rustdag.

5 Informatievoorziening en routing

Kunnen klanten de benodigde producten snel vinden en is de route in de winkel logisch? Sommige supermarktketens bieden momenteel al op basis van het boodschappenlijstje een voorgestelde route aan. Lees hier het artikel over de app van Albert Heijn.  De applicatie zou zelf tonen waar producten in het rek staan zodat je zelf niet meer hoeft te zoeken of een medewerker aan te spreken.  Als supermarkt krijg je natuurlijk zo ook een hele boel aan informatie over jouw klant te zien. Je weet zo waar jouw klanten langs lopen en waar ze stil staan. En op basis van die details kan je consumenten ook aangepaste aanbiedingen sturen.

In China zijn er ondertussen al meerdere next-generation supermarkten van de keten 7Fresh. Hier heb je zelf slimme trolleys die klanten door de gangpaden leiden. 

6 Pick-up-points en home-delivery

Het grootste voordeel van de webwinkel is natuurlijk de home-delivery. We zien ook heel wat supermarkten op deze kar springen, zowel Albert Heijn, Delhaize als Colruyt nemen home-delivery op in het aanbod. Voor zowel drukke consumenten als minder mobiele consumenten is dit een echte plus. Ook hier is 7Fresh weer een voorbeeld, zij focussen op een 30-minuten bezorgdienst.

De pick-up-point van Colruyt en Delhaize kende ook een enorme boost door de corona-crisis. Een overzicht (inclusief prijs) van alle pick-up-punten aangeboden door supermarkten vind je hier.

7 Shop-in-shop

Hierbij denken we aan het postpunt in jouw supermarkt, maar ook een goede buur kan extra omzet genereren. We denken hierbij aan supermarkten in de buurt van een lokale bakker/slager. Andere voorbeelden van Shop-in-Shops zijn bijvoorbeeld een Senseo-winkel in de Bijenkorf die wordt uitgebaat door Douwe Egberts. Een Bijenkorf is altijd een winkel met een groot oppervlakte, door een deel van die oppervlakte te verhuren aan een andere onderneming of het laten uitbaten van een restaurant genereren ze extra omzet.  Je lokt natuurlijk ook een nieuw type klanten naar jouw winkel. Klanten die normaal niet in de Carrefour winkelen, veranderen ze misschien van idee wanneer ze ook hun pakketten in het postpunt kunnen ophalen.

Het succes van een shop-in-shop staat of valt met een goede “match” tussen de bedrijven. Anders kan het merkimago verzwakken. Identiteit, uitstraling en kernwaarden zijn de sleutelwoorden die de match bepalen.

 

Benieuwd hoe je jouw personeel flexibel kan inplannen?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk je flexibel personeelsbeheer en planning. Profiteer van automatische dimona aangiftes, maak je planningen digitaal en stuur open werktijden door met één druk op de knop. Meer weten over de voordelen voor jouw retailzaak?

Ontdek Strobbo voor retail

 

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!