4 tips voor meer in-store klanten te lokken

De populariteit van online shoppen is de afgelopen jaren enkel nog gestegen. Toch wil je als retailer niet enkel virtuele klanten. In-store klanten zijn belangrijk voor de groei van jouw bedrijf.  Jouw fysieke winkel is nog steeds het visite kaartje van jouw onderneming. We geven je in deze blogpost tips om jouw fysiek visitekaartje in de verf te zetten en het aantal in-store klanten te doen stijgen. 

>  Mooi van binnen en van buiten
>  Deskundig personeel
>  Zet je winkel online in de kijker
>  Mond-tot-mond reclame

in-store

4 tips voor meer in-store klanten

 

Mooi van binnen en van buiten

Een eerste tip klinkt misschien heel logisch, maar het is toch iets wat vaak over het hoofd wordt gezien. De uitstraling van jouw winkelgevel is van enorm groot belang. De gevel is bij voorkeur proper, goed onderhouder en in goede staat. Investeer in een uithangbord, een likje verf en zelfs in de toegangsdeur.

Hoe je dit makkelijk kan testen? Wel ga voor jouw winkel staan en observeer:

  • Ziet de gevel er uitnodigend uit?
  • Is het schoon?
  • Wil je binnen stappen in jouw eigen zaak?

Durf deze vraag ook te stellen aan voorbijgangers. De kans is groot dat ze je wijzen op punten waar je zelf niet over had nagedacht. Door die punten aan te pakken lok je meer mensen in jouw zaak.

in-store

Naast de buitenkant is ook de binnenkant van jouw zaak van levensbelang. Kijk samen met iemand of alleen eens kritisch in het rond. Waneer klanten te lang moeten zoeken, is de kans groot dat ze naar een andere winkel trekken omdat ze het product daar wel vinden. 62% van de mensen kiest voor in-store winkelen omdat ze dan direct het product hebben, reden te meer om een goede kijk op jouw aanbod en voorraad te hebben.

Je kan dus best volgende vragen stellen:

  • Is jouw winkel logisch ingedeeld?
  • Is jouw winkel proper?
  • Kunnen de klanten alles makkelijk vinden?
  • Zijn de artikels netjes gesorteerd?

Hieronder zien we een foto van onze klant Xandres. De winkel is langs binnen een echte parel.

Heb je meerdere vestigingen? Dan zijn herkenningspunten enorm belangrijk. Zowel de indeling van de winkel binnen als buiten moet herkenbaar zijn voor de klanten.

Ook je etalage moet opvallen, dit kan je doen door middel van kleur, thema of opbouw. Hou er ook rekening mee dat je de etalage met regelmaat wisselt. Een winkel waar de etalage niet vaak wijzigt, daar denkt de klant ook bij dat er mogelijk binnen ook niets veranderd is tegenover zijn laatste bezoek. Naast de etalage is ook de entree belangrijk, denk aan een welkomstmat, vlaggetjes, een grote plant, … . Je moet er echt uitspringen. Dit artikel bevat enkel leuke voorbeelden en tips.

 

Deskundig personeel

Elke medewerker heeft als taak de klanten een geweldige ervaring te bieden. Investeer daarom ook in cursussen en opleidingen zodat je medewerkers nog klantvriendelijker en deskundiger worden. Wanneer een klant een vraag stelt aan jouw medewerkers, zou die meteen het antwoord moeten hebben. 14% van de Belgen koopt online omdat ze dan meer informatie krijgen over een product (aldus dit artikel). Zoiets wil je dus zeker vermijden. 1 op de 5 consumenten haalt professioneel advies ook aan als reden om toch in-store te gaan shoppen. Daarnaast zorgen persoonlijke dienstverlening en advies op maat dat er sneller wordt overgegaan tot een aankoop.

Je medewerkers moeten ook weten hoe ze zichzelf bezig houden. Niets zo vervelend als een lege winkel waar de verkoper verveeld zit te kijken op zijn smartphone. Zorg er dus voor dat je personeel actief blijft op rustige momenten.
 

Zet je winkel online in de kijker

Het is belangrijk om ook via de online kanalen jouw fysieke winkel in de kijker te zetten. Dit kan immers meer in-store klanten lokken. De meeste mensen ontdekken tegenwoordig ook nieuwe winkels via social media. Promoot dus via jouw social media in-store aanbiedingen, evenementen of nieuwe producten.

Combineer je een webshop met een fysieke winkel, stel dan de mogelijkheid voor aan de klanten om hun online aankoop in-store op te halen. Veel mensen verkiezen dit boven levering aan huis omdat het een gratis optie is.

Wil je het aantal bezoekers vergroten dan kan je unieke kortingen aanbieden die enkel in-store geleden of maak gebruik van speciale kortingen, geschenken of spaarkaarten. Als klanten weten dat ze 10% extra korting krijgen of er is een “1+1 gratis” -actie dan zal de klant eerder geneigd zijn om toch in jouw fysieke winkel te komen kijken.

Ook extra koopavonden, de lancering van een nieuw product, een special actie-dag kunnen heel wat mensen naar de winkel lokken.

Mond-tot-mond reclame

75% van de mensen geloven niet in reclame, maar 92% volgt wel het advies op van vrienden (aldus dit artikel)! Dit betekent dat zowel online als offline geldt dat de meeste klanten heel veel belang hechten aan de mening van andere gebruikers voor ze een product gaan kopen. Reviews bepalen vaak de aankoop. Je kan reviews stimuleren door een beloning te verloten onder klanten die reviews schrijven. Mensen zullen hier ook sneller over praten met vrienden, die vrienden brengen de boodschap ook weer verder.

Daarnaast is ook de service die je biedt van groot belang. Niet enkel denken we dan aan de expertise van jouw personeel maar ook de ervaring na verkoop, bijvoorbeeld bij retourneren. Klanten die je goed gaat helpen zijn sneller geneigd positieve mond-tot-mond reclame te verspreiden.

 

Benieuwd hoe je jouw personeel flexibel kan inplannen en zo jouw omzet kan verhogen?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk je flexibel personeelsbeheer en planning. Profiteer van automatische dimona aangiftes, maak je planningen digitaal en stuur open werktijden door met één druk op de knop. Meer weten over de voordelen voor jouw retailzaak?

Ontdek Strobbo voor retail

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!