Video: Hoe start je met Franchising met Wim Ballieu

Wim Ballieu is de bezieler van Balls & Glory, hij heeft ervaring in echte gastronomische keuken maar trok op zijn 29ste terug naar zijn roots. Hij starte met een nieuw soort eetcafé, met als basis “een gehaktbal”. 7 jaar geleden startte hij aan het concept en vandaag heeft hij al 8 vestigingen. Hij doet dit niet alleen natuurlijk, hij werkt met franchisenemers. Een goede franchising heeft goed macromanagement nodig, hier onderscheidt Wim zich duidelijk in. Hij zorgt voor de nodige tools en de franchisers doen de rest. Deze franchisers moet graag micro managen, een lokaal netwerk hebben,  support nodig hebben, maar toch all the way willen gaan!

>  Wie is Wim en Balls&Glory
>  Neem de tijd en ga voor een TOP -format!
>  Franchising starten dat is ondernemen!
>  Don’t ever think it’s easy


Luister je liever? Beluister de podcast op Spotify.

Video: Hoe start je met Franchising met Wim Ballieu

Wie is Wim en Balls& Glory

Wim had een heilige schrik dat het typische Belgische eetcafé  ging verdwijnen door de komst van de black box. Het concept voor de gehaktbal ontstond 7 jaar geleden. Zijn grootouders hadden een varkensboerderij en hij was de voortrekker van “farm to table”. Geen enkele organisatie focuste zich toen op dierenwelzijn. Wim was daar wel mee bezig, hij wou de boerderij betrekken bij zijn plan. Zo ontstond Balls & Glory. Ondertussen zijn er 8 vestigingen van zijn populaire concept, maar hij had wel 7 jaar nodig om de fundamenten van zijn franchising plan te maken. Geloof dus niet dat het zomaar ontstond.

Neem de tijd en ga voor een TOP -format!

Het concept van Balls & Glory was héél simpel, gehaktballen, water en stoemp. Hij startte héél voorzichtig met zijn single dish idee. De eerste vestiging is super belangrijk, je gaat voldoende tijd nemen om het helemaal uit te werken voor je aan jouw 2de vestiging start. Start nooit aan je 2de zaak zonder dat die 1ste rendabel is! Een restaurantconcept moet zoals een TV-format zijn, het moet werken ongeacht de persoon achter de zaak. Het voorbeeld dat hier makkelijk aan te halen is is “the Voice”, overal in de wereld is dit een populair format. Neem je aan de andere zijde “Dagelijkse Kost”, dat kan niet overleven zonder Jeroen Meus. Dus voor je start, wees zeker van jouw format!

Franchising starten dat is ondernemen!

Je moet ambitie of talent hebben. Je moet graag problemen oplossen, mensen aansturen met andere woorden “macromanagen”. Een enorm belangrijke factor van een franchising is natuurlijk de hospitality. Wim gaat vooral voor “Local Hospitality”, hij wil lokale ondernemers die de passie hebben, die het lokale netwerk hebben en die de nodige hospitality hebben. Zijn motto ” We make the balls, you have the glory” maakt het makkelijker om als franchising concept te draaien.

Don’t ever think it’s easy

Franchising, het is helemaal niet zo makkelijk, je moet echt goed kunnen aansturen van onderaan. Mensen moeten de interesse hebben om het concept naar hun stad te brengen. Het zijn niet gewoon zelfstandigen maar het moeten intrapreneurs zijn, ondernemers die heel graag micromanagen maar niet zo graag bezig zijn met de grote lijnen.Toch moeten ze all the way willen gaan, dit is geen talent. Het is een karaktereigenschap. De franchiser weet ook waar hij aan begint, alles staat vast en is uitgeschreven, die strengheid in het concept en de duidelijkheid die Wim geeft zorgt ervoor dat het zo’n succes is.
De beste tip voor starters van Wim: wees niet naïef, maar verlies jouw naïviteit niet. Een restaurant is niet enkel gewoon koken, het is ondernemen, maar je moet het plezant houden. De horeca dat is lifestyle, entertainment en je mag jouw zotheid niet verliezen.

Zijn grootste eye-opener, ga niet direct voor internationalisatie. Verlies nooit de ambitie, maar je mag niet laten verblinden door mensen die roepen dat het moet.

 

 

Benieuwd hoe je jouw personeel flexibel kan inplannen en zo jouw omzet kan verhogen?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk je flexibel personeelsbeheer en planning. Profiteer van automatische dimona aangiftes, maak je planningen digitaal en stuur open werktijden door met één druk op de knop. Meer weten over de voordelen voor jouw horecazaak?

Ontdek Strobbo

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!