Verander jouw gasten in horeca-ambassadeurs met merchandise

Je kent zeker wel de merchandise van Hard Rock Cafe of een mok van Starbucks. Net zoals je merchandise kan kopen van films, bands, … bieden meer en meer horeca-zakenook merchandise aan. En waarom niet? Het is een mooie bron van extra inkomsten, plus jouw klanten worden zo echte ambassadeurs van jouw horeca-zaak. Heb jij er al over nagedacht om jouw eigen “fanbase op te bouwen”? Wij geven jouw in deze blogpost tips om jouw eigen merchandise te verkopen. 

>  Bepaal de strategie
>  Brainstorm en design
>  De verkoop

merchandise

 

Verander jouw gasten in horeca-ambassadeurs met merchandise

 

Bepaal de strategie

 

Voor je enthousiast begint te denken aan  “tshirts, mokken,… ” moet je eerst enkele punten op een rijtje zetten:

  • Wat wil je bereiken met het verkopen van jouw merchandise.
  • Wie is jouw doelgroep?
  • Wat voor soort merchandise wil je gaan verkopen?
  • Via welke kanalen wil je de merchandise aanbieden.

Het bepalen van jouw doelen is een enorm belangrijke stap die je niet mag overslaan. Het doel van merchandise is altijd een community met jouw vaste generen, maar daarnaast doe je het ook om meer omzet te generen? Wil je eenmalig merchandise op de markt brengen? Of ga je elk jaar iets nieuw lanceren?  Wil je dan werken met een vast partnership met de leverancier? Welke kwaliteit moet jouw merchandise hebben? En wat moet jouw merchandise uitstralen. Je kan ook jouw doelgroep groter maken dan jouw vaste gasten? Lanceer je de goederen net om meer klanten aan te trekken? Het kan.

De volgende stap is jouw creativiteit de vrije loop laten. Je kan kiezen voor producten met jouw logo op, de naam van jouw zaak of een illustratie van jouw populairste gericht. En natuurlijk WAT, nog zo’n moeilijke. Wil je t-shirts, truien, tote bags, kookgerei, … . Uiteraard wil je weten wat de concurrentie doet en er zelf uit springen ;-).
Daarna is het bepalen hoe je jouw merch gaat verkopen. Ga je jouw producten gewoon in jouw zaak aanbieden of richt je een webshop op? Misschien heb je al een webshop voor jouw take-away en kan je die nu hiervoor inschakelen.

Brainstorm en design

Wanneer je bovenstaande leest denk je “hoe ga ik dit allemaal bepalen?” Wel simpel zit met het team samen en denk dan goed na over het volgende. Wat is er kenmerkend voor jouw zaak dat je kan gebruiken.  Gebruik een leuke illustratie, jouw logo is misschien te hard voor de hand liggend. Wil je eruit springen denk dan aan bijvoorbeeld een typisch gerecht, een leuke quote of gewoon een leuk iets wat gelinkt is aan jouw zaak.

Tip: betrek jouw gasten erbij. Vraag naar jouw gasten hun mening op social media, betrek hen in het proces en je maakt hen al warm om de merch te kopen.

Heb je al een cool ontwerp van jouw logo of een afbeelding dan kan je die natuurlijk gebruiken. Heb je nog geen idee wel dan is het een goed idee om de designer van jouw logo te contacteren. Deze persoon heeft al een goed idee van jouw brand. Je kan vragen dat hij /zij een moodboard kan maken en samen brainstormen voor een prachtige illustratie.

Online generators zijn goedkoper, maar leveren vaak niet zo’n mooie resultaten. Een goed design is zeker de investering waard.

 

De verkoop

De ideale plek om jouw producten in de kijker te zetten zijn in jouw zaak zelf, maar ook op jouw social media. Merk je dat jouw merchandise goed verkoopt vraag dan ook zeker dat andere deze posten op hun social media. Zoiets kan je makkelijk zelf ontdekken door een hashtag te lanceren, vermeldt deze bij de aankoop van het product en repost. Het reposten zorgt er namelijk voor dat mensen sneller geneigd zijn om jouw product in de kijker te zetten op hun social media.  Om de verkoop en jouw social media te boosten kan je ook altijd een wedstrijd (winactie) houden. Laat mensen bijvoorbeeld stemmen op welk product ze het leukst vinden.

Heb je een mailinglijst zet dan ook zeker een campagne op voor de lanceren van jouw nieuwe producten. Als extra lokmiddel kan je voor jouw vaste gasten bijvoorbeeld een korting geven of pre-registration vragen als ze als eerste een product willen. Doe je nog aan take-away?Promoot dan ook jouw producten door een flyer in de afhaalpakketten te steken.

Een manier om klanten te binden kan ook zijn door een loyaliteitssysteem op te zetten vb. 1 gratis t-shit vanaf x-aantal stempels. Elke stempel is dan 1 koffie of dergelijks.  Het oude “klantenkaartensysteem” blijft immens populair bij Belgen.

Zorg er natuurlijk ook voor dat jouw personeel de producten draagt, zij zijn ook ambassadeurs van jouw zaak.

 

 

Benieuwd hoe je jouw personeel flexibel kan inplannen en zo jouw omzet kan verhogen?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk je flexibel personeelsbeheer en planning. Profiteer van automatische dimona aangiftes, maak je planningen digitaal en stuur open werktijden door met één druk op de knop. Meer weten over de voordelen voor jouw retailzaak?

Ontdek Strobbo voor retail

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!