Preventie op de werkvloer begin er nu mee

Elke dag gebeuren er in België 5 arbeidsongevallen in de horeca-sector. Hoe je deze het best kan voorkomen als horeca-ondernemer is niet makkelijk. Wat je wel kan doen is een externe preventieadviseur inschakelen. Er zijn tal van sociale partners op de markt die deze dienst aanbieden. De grootste risico’s in de horeca zijn trouwens struikelgevaar, belasting van het lichaam, verwondingen en de psychosociale belasting.  Wij geven je enkele redenen om te starten met preventie op de werkvloer.

>  Enkele cijfers
>  Een veilige werkomgeving creëren
>  Je wil jouw personeel gezond houden
>  Meer dan enkel fysieke preventie
>  De belangrijkste tips op een rijtje

preventie

Preventie op de werkvloer: begin er nu mee

 

Enkele cijfergegevens

Zoals hierboven al aangehaald gebeuren er per dag zo’n 5 arbeidsongevallen in de horeca-sector (aldus dit artikel). Op jaarbasis zijn dat er zo’n 1700, in 1 op de 3 gevallen gaat het om letsels aan de handen. Ook letsels aan de armen (13%), voeten (11%) en benen (10%) komen vaak voor. Gelukkig gaat het in 73% van de gevallen over oppervlakkige trauma’s. Slechts 6,1% van alle letsels zijn brandwonden. Het grootste risico in de horeca is nog steeds het verlies van controle over een machine (18%), gevolgd door een val (17%), verkeerde beweging (16%). De gemiddelde leeftijd van het slachtoffer is 35 jaar, en traditioneel gebeuren de meeste ongevallen op een donderdag. Het risico op een ongeval is het laagst op zondag. Op jaarbasis zien we dat het aantal incidenten piekt in januari (10%) en maart (10%).

 

Een veilige werkomgeving creëren

Zodra je trouwens 1 vaste medewerker in dienst hebt ben je verplicht om je bij de EDPBW aan te sluiten. Als werkgever is het jouw taak om te zien dat jouw personeel in een veilige omgeving te laten werken. En omdat voorkomen nog steeds beter is dan genezen ben je verplicht om elke 5 jaar een risico-analyse op te stellen met de EDPBW (Externe Dienst Preventie en Bescherming op het werk.
Daarin ga je op zoek naar potentieel gevaarlijke situaties, zodat je ongevallen vermijdt en je werknemers veilig kunnen werken. Je kan de externe preventiedienst ook inschakelen om alle bijna-ongevallen te analyseren, zij gaan op zoek naar oorzaken en stellen aanpassingen voor. Vaak zijn dit minimale aanpassingen die toch een groot verschil gaan maken.

Een externe preventie-adviseur kan je ook helpen om de diverse procedures uit te werken, hij is namelijk op de hoogte van de regels die gelden en zo vermijdt je zelf een sanctie bij de sociale inspectie.

 

Je wil jouw personeel gezond houden

De horeca-sector is nu éénmaal heel belastend, daardoor loert overbelasting om de hoek. De gekende klachten zijn rug- en nekklachten, maar ook pijn aan de schouders, elleboog en pols komen vaak voor. De externe preventie-dienst kan de pijnpunten in kaart brengen via een ergonomisch onderzoek. Zo verminder je de fysieke belasting van de werknemers en is de kans kleiner dat ze afwezig zijn door ziekte of nog erger medische ingrepen. Daarnaast komt het ook de productiviteit van jouw onderneming ten goede.

Ook voor de nodige medische attesten kan je bij een preventie-adviseur terecht.

 

Meer dan enkel fysieke preventie

Een preventie-adviseur kan ook bijstaan bij de uitdagende werkomstandigheden die psychische klachten kunnen veroorzaken. Zoals er zijn Burn-outs of depressies door de onregelmatige uren, hoge werkdruk of stress. Preventie-adviseurs hebben vaak heel wat opleidingen en workshops om stress te herkennen en aan te pakken. Er kan samen een actieplan worden opgesteld en zo kan je ook de motivatie van jouw personeel een boost geven. Daarnaast kan je hem ook contacteren wanneer er spraken is van pesten op de werkvloer of seksuele intimidatie.

Als werkgever moet je ook steeds de contact-gegevens van de preventie-adviseur makkelijk ter beschikking stellen voor jouw werknemers. Je moet ook jouw werknemers informeren over de taken van de preventie-dienst.

 

De belangrijkste tips op een rijtje

  • Hou de wandelpaden vrij;
  • Lopen uw gasten (en/of personeel) gevaar om te vallen of struikelen, waarschuw hen met bordjes;
  • Plaats trapleuningen bij hoogteverschillen;
  • Controleer of er geen beschadigd meubilair is;
  • Zorg voor duidelijke vluchtroutes;
  • Zorg voor genoeg en geschikte blusdekens en blusmiddelen en controleer dat deze goed bereikbaar zijn;
  • Laat uw blusmiddelen eens per twee jaar controleren en onderhouden;
  • Hou technische installaties (ook keukenapparatuur en afzuiginstallaties) in goede staat en laat ze regelmatig controleren;
  • Gun uw mensen voldoende pauze;
  • Laat uw personeel niets te zwaar tillen;
  • Zet de muziek niet te hard;
  • Maak afspraken over hoe jouw personeel moet omgaan met aggressieve gasten;

 

Benieuwd hoe je jouw personeel flexibel kan inplannen en zo jouw omzet kan verhogen?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk je flexibel personeelsbeheer en planning. Profiteer van automatische dimona aangiftes, maak je planningen digitaal en stuur open werktijden door met één druk op de knop. Meer weten over de voordelen voor jouw horecazaak?

Ontdek Strobbo

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!