Toegegeven het is een heel uitdagend gegeven. Als koppel aan een horeca-avontuur beginnen. Niet alleen ben je beide afhankelijk van de omzet van jullie zaak, je bent de ganse tijd in één onderneming, 24 op 24, 7 op 7 samen zijn. En toch, het blijkt een succesformule. Dennis en Ellen van L’épicerie Du Cirque, Alex en Nathalie van Fleur du Sel, het zijn 2 voorbeelden van koppels die samen een top horecazaak hebben. Denk ook jij eraan om met jou partner een zaak te starten, wij geven je hier al wat tips om als koppel aan een horeca-avontuur te beginnen.
> 1. Een eenmanszaak met een meewerkende partner
> 2. Elk een eenmanszaak
> 3. Samen als vennoten
> 4. Eén van de 2 in loondienst
> 5. Een duidelijke taakomschrijving
Allereerst bespreek je het takenpakket en de verloning. Bedenk welke verantwoordelijkheden voor wie zijn en bespreek ook de bedrijfsstructuur die je gaat volgen. Je bent niet enkel emotioneel maar ook financieel afhankelijk van elkaar. Want ook hier zijn er verschillende opties:
1) Een eenmanszaak met een meewerkende partner
Ben je gehuwd of wettelijk samenwonend? Dan kan één van jullie zelfstandige worden in hoofdberoep en de andere kan dan officieel de “meewerkende partner” zijn. Die meewerkende partner mag niet in ondergeschikt verband werken en hij/zij zijn “schijnzelfstandig”. Jullie staan op gelijke voet en hierdoor is dit een populaire regel. Grootste gevaar, indien jullie gehuwd zijn onder het gemeenschapsstels heeft het geen belang op wie zijn naam jullie zaak staat. Het gemeenschappelijk vermogen staat mee in voor de schulden van de eenmanszaak.
2) Elk een eenmanszaak: ideaal als koppel
Ideaal voor koppels die nog niet zo lang samen zijn. Je factureert onderling aan elkaar, je hebt elk een afgelijnd takenpakket en je zet alle investeringen/kosten/prijzen op papier. De regel van het huwelijk onder het gemeenschapsstels blijft hier ook gelden. Trouw je onder het stelsel van scheiding van goederen dan is alles gescheiden.
3) Samen als vennoten
Wanneer je zaak voldoende opbrengt, kan je een . Hier moet je natuurlijk wel even nadenken hoe je te werk gaat met de aandelen en hoe je ze gaat verdelen? Pluspunt van een vennootschap, je privévermogen blijft volledig gevrijwaard in geval van een faillissement.
4) Eén van de 2 in loondienst
Hier gaan we gewoon het “werkgever/werknemer” principe volgen. Hier heb je natuurlijk wel de hiërarchische verdelening en in een relatie kan dit zeer gevoelig liggen. Ook hier geldt de regel van de scheiding van goederen en/of het gemeenschapsstelsel.
5) Een duidelijke taakomschrijving nodig
Je hoort het al, je hebt een duidelijke taakomschrijving nodig. Goed nadenken is een must hier. Toekomstige partners moeten aftoetsen of ze dezelfde visie hebben. Zowel op werkgebied als takenpakket. Samen moeten jullie dezelfde doelen hebben en elkaar bijstaan waar nodig. Toch heb je altijd een zeker autonomie nodig omdat je een waardige rol wil vervullen in de onderneming. Hou werk en privé gescheiden. Het is niet makkelijk, maar indien je een volwaardig privéleven wil, heb je dit nodig. Andersom is het ook van belang dat je in de werkomgeving professioneel blijft. Zeker in de buurt van klanten en/of personeel.
Het einde van de relatie is vaak ook het einde van de onderneming. Natuurlijk is dit niet altijd even makkelijk. Zorg er dan ook voor dat jullie voor de start van het verhaal ook het einde al hebben besproken bij de notaris, fijn is het niet, maar het is zeker een must.
De conclusie: Heb je zin gekregen om als koppel aan een horeca-avontuur te starten dan moet je er vooral goed over nadenken. Duidelijke afspraken maken goede vrienden en ga zeker praten met een notaris en boekhouder. Gelukkig zijn wij er ook om jullie te helpen bij het maken van een personeelsplanning ;-).
Benieuwd hoe je jouw werknemers kan inplannen?
Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk jen planning. Profiteer van digitale planningen en stuur open werktijden door met één druk op de knop. Meer weten over de voordelen? |