Dimona-aangifte: hoe blijf ik in orde voor de sociale inspectie?

In het eerste halfjaar van 2023 werden er volgens de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SOID) in België in totaal 8.269 sociale inspecties uitgevoerd, waarvan 4.454 in Vlaanderen, 1.061 in het Brussels arrondissement en 2.754 in het Waals Gewest De kans dat er een inspecteur bij jou op bezoek komt, is dus zeker niet klein. Werk je regelmatig met flexi-jobbers en jobstudenten? Dan is zo’n inspectie vaak extra spannend. Met Strobbo is die stress verleden tijd. Lees hier hoe je zonder (en met een lekker kopje koffie) de sociale inspectie ontvangt.

> Dimona-aangifte automatisch laten verlopen
> Voordelen van een automatische Dimona-aangifte
> Gevolgen van een vergeten Dimona-aangifte

Afbeelding van een horeca-zaak waarin gewerkt wordt met Dimona-aangiftes voor studenten- en flexi-jobs

Dimona-aangifte automatisch laten verlopen

Voor voltijdse en deeltijdse medewerkers en stagiairs doe je een eenmalige OTH of IBO-aangifte. Dat zou geen echte problemen mogen opleveren. Maar voor extra’s, flexi’s en studenten moet je elke keer ze voor je komen werken, een Dimona-aangifte doen. Jij weet als geen ander dat dat er af en toe wel eens aan inschiet, of dat je niet altijd precies hebt bijgehouden hoe lang die ene collega nu precies gewerkt heeft.

Met Strobbo verloopt de Dimona-aangifte automatisch. Zodra je medewerker inklokt, maakt Strobbo een Dimona-aangifte op. En eens de flexi of jobstudent uitklokt, wordt een update van de Dimona-aangifte digitaal verzonden naar de RSZ. Handig, toch?

Voordelen van een automatische Dimona-aangifte

De arbeidsovereenkomsten (studentencontracten) en uurroosters zijn één van de punten waarop de inspectie het strengst controleertAls je al die aangiftes manueel doet, is het risico op fouten heel groot. En die fouten kunnen je duur te staan komen. Bovendien vraagt de manuele Dimona-aangifte veel van je kostbare tijd. Tijd die je in andere, nuttigere bezigheden kan investeren.

Met Strobbo bespaar je dus kostbare tijd en geld. Je kan je tijd efficiënter besteden en je vermijdt geldboetes of zelfs gerechtelijke vervolging bij inbreuken. En ten slotte ben je eindelijk van die administratieve rompslomp van die Dimona-aangiften af. Dankzij je digitale Strobbo-tikklok of ander tijdsregistratiesysteem zoals onze externe hardware met vingerafdruk, weet Strobbo perfect wanneer je medewerkers begonnen met werken – en wanneer ze stopten. Aan de hand van die gegevens, maakt Strobbo de Dimona in een-twee-drie klaar én verstuurt het systeem de aangifte zelf naar de RSZ.

Gevolgen van een vergeten Dimona-aangifte

Een Dimona-aangifte vergeten kan ernstige gevolgen hebben voor. Je loopt het risico

  • op een administratieve geldboete
  • of op een strafrechterlijke vervolging.

Daarnaast kan de RSZ je een solidariteitsbijdrage opleggen, waarvan het minimumbedrag voor 2023 op €3.393,39 ligt. Dat bedrag wordt nog verminderd met het aantal verschuldigde bijdragen voor de prestaties van de werknemer in kwestie die wél aangegeven werden. Of het wordt in verhouding gebracht met deeltijdse prestaties, als de werkgever kan aantonen dat de werknemer geen voltijdse prestaties kan verrichten. Slechts heel zelden komt een horeca-ondernemer of retailer er met enkel een waarschuwing van af. Meer informatie over de gevolgen van een sociale inspectie vind je op de overheidswebsite.

 Benieuwd hoe Strobbo jouw Dimona’s kan automatiseren?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk je Dimona-aangiftes. Maak je planningen digitaal en stuur de bijhorende Dimona’s door met één druk op de knop. Je Dimona’s kunnen automatisch updaten dankzij een link met onze tikklok. Ook het annuleren kan automatisch. Zo hoef je je geen zorgen meer te maken over je Dimona’s en kan je je focussen op je onderneming. Meer weten over de voordelen voor jouw horeca-onderneming?

Ontdek Strobbo

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!