In maar liefst 40% van de arbeidsongevallen speelt alcohol een rol, wanneer jouw medewerkers een serieus alcoholprobleem hebben daalt hun productiviteit met maar liefst 75%. Deze 2 cijfers zeggen genoeg om het probleem aan te pakken nog voor het er is. Zeker in een horeca-onderneming waar alcohol geserveerd wordt maken goed afspraken goede vrienden. Niets erger toch dan een dronken medewerker in jouw onderneming?
Alcohol op de werkvloer, een overzicht
Maak een beleid over alcoholgebruik
Zoals al vermeld maken goede afspraken goede vrienden. Zeker wanneer het heel makkelijk is om in de verleiding te komen is het van belang dat er een duidelijk beeld is van wat er verwacht wordt van de medewerkers. Deze onderstaande regels zijn interessant voor elke sector, niet enkel voor horeca-ondernemingen.
Volgende regels moeten vermeld worden:
- Waar mag de medewerker de drank nuttigen
- Nog belangrijker is : wanneer!
- Hoeveel drankjes mogen er gedronken worden
- Wie betaalt de drankjes?
- Waarom is er een alcoholbeleid
In heel wat horeca-zaken wordt de dag traditioneel afgesloten met een drankje. Ook dit wil je op de eerste plaats gezellig houden. Als jezelf elke avond aanwezig bent kan je natuurlijk wel een oogje in de gaten houden. Ben je niet aanwezig, dan is het ook nuttig om hier een beleid rond uit te werken.
Het belangrijkste is ook dat je vermeld welke sancties er volgen wanneer het beleid niet wordt gevolgd.
Hoe herken je alcoholmisbruik
Vaak functioneren mensen die alcohol misbruiken gedurende een tijd net zoals andere medewerkers. Na verloop van tijd ga je echter andere situaties meemaken. Ziekteverzuim, een verminderde productiviteit, conflictsituaties met collega’s, herhaaldelijk te laat op het werk verschijnen, het zorgt allemaal voor spanningen.
Daarnaast merk je het wel als een werknemer gedronken heeft, aan de adem, de verminderde reacties en zijn gedrag. Stel dat hij dronken op het werk verschijnt dan moet je ook de nodige maatregelen nemen. Laat hem ergens ontnuchteren of zorg voor een taxi naar huis. Je bent immers verantwoordelijk wanneer je hem terug de weg op gaat sturen.
Wat kan je doen?
Wanneer je letterlijk iemand naar huis moet sturen omdat hij nog dronken is ben je niet verplicht om hem loon te betalen. Daarnaast kan je hem best ook een schriftelijke verwittiging sturen. Verwijs je werknemer ook schriftelijk door naar de externe preventie dienst. Spreek ook een periode af waarop je verbetering wil zien. Hou er ook rekening mee dat wanneer je werknemer in behandeling gaat hij wel enkele dagen niet inzetbaar kan zijn. Dit staat allemaal beschreven in de CAO 100. Meer informatie hierover vind je op deze pagina. Al deze schriftelijke informatie hou je bij en kan een gegronde reden zijn voor ontslag.