5 Waalse streekproducten die op jouw kaart scoren!

Consumenten zoeken steeds meer producten uit de eigen regio, producten die een verhaal vertellen, met een oorsprong uit eigen streek (of eigen land). Natuurlijk hebben we in Vlaanderen prachtige streekproducten, maar vandaag zetten we onze buren van Wallonië even in de kijker. Naast een mooie natuur kan je hier ook lekker eten en drinken! Ontdek hoe 5 Waalse streekproducten op jouw kaart kunnen scoren!

>  Wallonië is meer dan enkel Rochefort
>  De chocolade en macarons van Jean – Philippe Darcis
>  Waalse kazen blijven je verbazen
>  Beurre d’Ardenne, een lange traditie
>  Vlees- en visgerechten uit Wallonië
>  De speciaalste: Saffraan

5 Waalse streekproducten die op jouw kaart scoren!

Wallonië is meer dan enkel Rochefort


Je kan hier genieten van talrijke biertjes bij kleine brouwerijen, maar er is meer dan enkel bier. Je hebt ook Belgische Whisky van the Owl Distillery. Of een heerlijk Waals wijntje. Je hebt veel meer keuze dan enkel de klassiekers. Daarnaast is het aantal lekkere biertjes uit Wallonië niet te onderschatten. Onze favorieten zijn Diôle Brune, Kriek van Ranke en Abbaye de Rocs blonde.

De chocolade en macarons van Jean – Philippe DarcisWie chocolade zegt denkt aan België, naast Leonidas, Neuhaus,… is er ook Darcis.  Zijn macarons worden “de beste” genoemd en naast produceren kan je bij hem ook het vak leren! Zijn eerste winkel opende hij in 1996 in Verviers, ondertussen heeft hij zelfs verkooppunten in Japan. Ja niet enkel landgenoten zijn verzot op zijn chocolade, hij scoort internationaal!

Wil je iets minder gekende chocolade ga dan eens op zoek naar “Chez Lio”, deze ambachtelijke producent in Limal maakt chocolade als geen ander. Klik maar even hier. Een praline of soes van Lio bij de koffie en je lokt de mensen gewoon in jouw zaak!

Waalse kazen blijven je verbazen


De Belg is een kaas-eter, 99 op 100 mensen hebben kaas in huis en willen dit dus ook graag op restaurant als optie. Het liefst bij het aperitief, maar ook als dessert-vervanger. Van een Troufleur tot een klassieke abdijkaas, keuzes genoeg! De bekendste is misschien de Hervekaas, die traditioneel met Luikse siroop (nog zo’n streekproduct) wordt geserveerd. Daarnaast hebben de traditionele bierbrouwerijen ook allemaal een abdijkaas in hun aanbod. Je vindt niet alleen harde kazen in de Ardennen, ook zachte kaas, geitenkaas en schimmelkaas zijn hier te vinden.

Beurre d’Ardenne, een lange traditie


Eén van de beschermde Waalse streekproducten is de “Beurre d’Ardenne”. Ergens in 1870 is de productie van dit product begonnen en het onderscheidde zich onmiddellijk van de concurrentie. De boter moet gemaakt worden met melk uit de Ardennen en aan strikte voorwaarden voldoen. Zo moet de melk gekeurd worden door de Belgische Confederatie Zuivel en wordt er voor 1 kg boter 22 liter melk gebruikt. De koeien die de melk leveren staan op de lagere hellingen in de Ardennen. De lichtzure, kleischalie ondergrond, de geologie en het klimaat zorgen mee voor de typische smaak van deze boter. De bekendste vind je hier.

Vlees- en visgerechten uit Wallonië


Bekendste zijn misschien wel de Waalse escargots uit Namen.  Die kleine grijze diertjes worden hier al sinds 1987 gekweekt en zijn één van de traditionele visgerechten uit Namur. Daarnaast is Wallonië ook gekend voor zijn forel, iets wat je hier minder op de kaart ziet terugkomen. Nochtans is Forel enorm goed voor jouw lichaam, deze vette vis bevat genoeg Omega 3 vetzuren om jouw huid te doen stralen.

Wanneer we het over vlees hebben kan je niet rond het Belgisch wit blauw rundsvlees en de Jambon d’Ardenne.

De speciaalste: Saffraan


Het was jarenlang het duurste kruid, maar je kan het sinds 2009 gewoon in Wallonië kopen. Bij Safran de Cotchia  hebben ze ondertussen meer dan 120 000 plantjes. Je kan hier saffraan kopen maar ook andere afgeleiden hiervan zoals likeur, siroop, thee, mosterd en azijn. Ze werken al samen met verscheidene horeca-zaken misschien tijd om jezelf aan dit lijstje toe te voegen.

 

Benieuwd hoe je jouw werknemers kan inplannen?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk jen planning. Profiteer van digitale planningen en stuur open werktijden door met één druk op de knop. Meer weten over de voordelen?

Ontdek Strobbo voor vrijwilligers

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!