4 nieuwe trends na de Covid19-problematiek

Er veranderde heel wat op de markt de afgelopen periode. We zagen enkele leuke nieuwe initiatieven en vermoedelijk blijven enkele van deze nieuwe initiatieven ook bestaan na de hele Covid19-problematiek. We geven in deze blogpost een overzicht van de trends, mogelijk kan jij ze dan nog steeds integreren in jouw horeca-onderneming. 

trends

4 nieuwe trends na de Covid19-problematiek

Afhaal populairder dan ooit

Ook al konden we de afgelopen periode niets anders als consument, toch zullen de meeste klanten nog geregeld maaltijden afhalen in de toekomst. En we zien ook dat de meeste restaurantuitbaters deze trend zelf stimuleren, mede door de social distancing eisen die niet overal haalbaar zijn. De afhaalmaaltijden kunnen een deel van het omzetverlies opvangen, daarnaast kan je ook een groter publiek bereiken met afhaal. Voor een gezin is het financieel aantrekkelijker om take away te bestellen in plaats van gaan te eten bijvoorbeeld. Consumenten zullen ook doorheen de week sneller voor takeaway kiezen dan voor op restaurant te gaan, vaak wordt dit nog steeds beperkt tot het weekend.

Familie maaltijden en diy-boxen

Heel wat restaurants zorgden voor een leuke vernieuwing door echte familie maaltijden aan te bieden voor afhaal. De individuele maaltijd maakte plaats voor een grotere portie. Deze portie was dan voldoende voor een gans gezin. We zagen ook dat de DIY-box zijn intrede maakte. Hierbij werden de nodige ingrediënten aangeleverd met de nodige instructies, daarna kon je hiermee thuis aan de slag. Vooral voor op feestdagen en voor speciale gelegenheden kan zo’n box echt scoren. We zagen tal van voorbeelden passeren tijdens bijvoorbeeld moederdag.

Wanneer er boxen werden aangeboden zagen we ook dat diverse lokale handelaars deze samen gingen aanbieden. Een enorm prachtig initiatief, vaak werd er voor drank dan een beroep gedaan op bijvoorbeeld een lokaal café. Zo kon iedereen zijn graantje meepikken.

trends

Sharing food at home

Heel wat restaurants hebben natuurlijk sharing menu’s, ook deze werden vaak aangeboden op het afhaalmenu. Zo kon de consument thuis genieten van héél uiteenlopende gerechtjes. Het grootste voordeel voor jouw als horeca-uitbater is dat de klant een beter beeld krijgt van jouw keuken, veel meer kan proeven en zo sneller geneigd is om terug te bestellen. Het voordeel van zo’n sharing menu aan te bieden is dat je dit deels mee kan calculeren in de voorbereiding van jouw keuken en dan gewoon kan verdelen naar de kleinere porties voor de takeaway.

Hieronder zie je nog het menu van Kan10 in Kasterlee tijdens de Covid19.

trends

En hoe zich dat dan vertaalt bij de consument zie op onderstaande foto. Zowel de foto hierboven en hieronder zijn van de Instagrampagina van Kan10 (@kan10kasterlee).

trends

Allemaal aan de dessertjes

Wat doe je als horeca-ondernemer die gespecialiseerd is in dessertjes, we denken hierbij niet enkel aan cupcakes, maar ook diverse donut-ketens, ijsjeszaken,… en je moet jouw zaak sluiten?  Wel ook deze horecazaken schakelde massaal over op de takeaway. En natuurlijk waren de consumenten snel verkocht, want niets leuker dan een huisgemaakte maaltijd afsluiten met een overheerlijk dessertje. Ook al focus je je niet op desserts in jouw restaurant, misschien is het toch het overwegen waart om ze ook op jouw takeaway -menu toe te voegen.

trends

Ook onze klant Julie’s House ging tijdens de Covid19 voor takeaway. Zo kon je er niet enkel lekkere desserts afhalen ze hadden ook een diy-pakket. Deze zelfbakpakketjes waren natuurlijk perfect ingespeeld op de “baktrend” die er heerste onder de bevolking. Maar het was ook ideaal om de kinderen te entertainen. Zowel onderstaande als bovenstaande foto zijn afkomstig van de Instagrampagina van Julie’s House (@julieshouse).

trends

Lokale steun werd belangrijk

Wat ook opviel was dat heel wat mensen zich ook begonnen zorgen maken over hun lokale restaurant of café. We weten allemaal dat de Covid19 heel wat horeca-ondernemers hard heeft geraakt, en de consument lijkt zich hiervan ook bewust. Tal van horeca-zaken ontvingen via tal van initiatieven (vb Horeca Comeback, Café Solidair) al een duwtje in de rug. Heel wat restaurants ontvingen al reserveringen voor de komende weken en we hopen dat deze trend zich blijft doorzetten. Consumenten weten nu hoe hard hun steun nodig is om de restaurants een boost te geven.

We verwijzen ook zeker nog graag naar onze vorige blogpost omtrent originele take-away concepten.

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!