Gelegenheidsarbeid in de begrafenissector met verplichte tijdregistratie en Dimona

Wat moet je weten over de nieuwe CAO voor begrafenisondernemers omtrent tijdregistratie?

Werken in de begrafenissector is best spannend, in die zin dat je nooit op voorhand kan inplannen wanneer je werk zal hebben. Daarom rekenen ook heel veel begrafenisondernemers op de kracht van occasionele werknemers (de gelegenheidsarbeid), de zogenaamde ‘dragers’. Maar omdat deze uurroosters niet van tevoren ingepland kunnen worden, brengt dit heel wat administratieve last met zich mee. 

Om hier antwoord op te bieden, komt er een nieuw statuut van gelegenheidswerknemer met verplichte Dimona-aangifte. In voorbereiding van deze nieuwe wetgeving heeft de sector van begrafenisondernemers een CAO gepubliceerd over gelegenheidsarbeid met verplichte tijdregistratie. Om wat duidelijkheid te scheppen in al deze nieuwe regels hebben we dit voor jou uitgespit en hieronder samengevat.

flexijob begrafenissector

Wat kunnen we verstaan onder ‘gelegenheidsarbeid’?

Dit zijn alle oproepbare werknemers zonder vast uurrooster die op vrijwillige basis en occasioneel werken ter gelegenheid van een overlijden. Uitzendkrachten vallen hier dus niet onder.

Wat is een Dimona-aangifte voor gelegenheidsarbeid?

Net zoals in de horeca kan een werkgever last-minute werkkrachten oproepen. Hiervoor volstaat een mondeling overeenkomst (indien er al een raamovereenkomst is getekend bij de eerste tewerkstelling). Daarnaast moet élke prestatie voorafgaand aangegeven worden met een Dimona-aangifte met start- en eind-uur, het paritair comité 320 en een lettercode die verwijst naar dit type gelegenheidsarbeid (die door de RSZ bepaald wordt).

Wat houdt de nieuwe sectorale CAO in?

Het nieuwe statuut van gelegenheidsarbeid is een wettelijke bepaling. De nieuwe sectorale CAO van 8 december 2018 maak het mogelijk om de mensen die op onregelmatige basis komen werken, aan te geven als gelegenheidswerknemer (ook wel “extra” genoemd). Hierdoor is geen schriftelijke arbeidsovereenkomst meer nodig, maar worden wel enkele extra voorwaarden opgelegd:

  • Verplichte raamovereenkomst
    Het voordeel hierbij is dat je een ‘Extra’ geen contract moet laten tekenen, enkel een raamovereenkomst. Deze moet uiterlijk bij aanvang van de eerste tewerkstelling voor gelegenheidsarbeid worden ondertekend. Heb je nog geen raamovereenkomst? Geen probleem we helpen je hierbij.
  • Verplichte bijkomende elektronische tijdregistratie
    Bovenop de dagelijkse dimona per prestatie verplicht de CAO de werkgever om voor zijn gelegenheidswerknemers een elektronische tijdregistratietool te gebruiken. Door de gewerkte uren bij te houden in een tijdregistratie systeem verlicht je daarnaast de administratieve last behoorlijk.
  • Beperking in omvang van prestaties bij éénzelfde werkgever
    Gelegenheidswerknemers mogen volgens dit CAO maximum 200 dagen per jaar; en maximum 800 uren per jaar, bij éénzelfde werkgever opgeroepen worden. voor gepensioneerden geldt deze beperking niet.

Goedkoper?

Het nieuwe statuut van gelegenheidswerknemer in de begrafenissector, in tegenstelling tot de horeca sector bijvoorbeeld, is niet goedkoper qua verloning dan de huidige mogelijkheden. Het sectoraal CAO legt het minimum uurloon vast op 13,03 euro/uur.

Wanneer gaat het in?

Het nieuwe CAO voor de begrafenissector over dit statuut is goedgekeurd in gepubliceerd op 1 januari en gaat in op 1/4/2019. Je hebt dus nog even de tijd indien je van dit nieuwe statuut wil gebruikmaken.

Verplicht?

De verplichte tijdregistratie en Dimona aangifte is enkel van toepassing voor gelegenheidswerknemers. Hoewel dit niet verplicht is voor vast personeel, kan dit ook hier heel wat voordelen bieden. Wil je dus op de oude manier blijven verder werken met contracten op papier, kan dat gewoon.

Hoe kan Strobbo je helpen?

Met de nieuwe CAO kan je nog flexibeler gaan werken maar er komt wel wat administratie bij kijken, het wordt dus vooral interessant indien je deze kan automatiseren. Dit is juist waarbij Strobbo jou kan helpen. Met onze applicatie zorgen we ervoor dat je zelf enkel nog maar zorgen hoeft te maken om wat echt telt, jouw klanten.

Laat de planning, Dimona-aangiftes en tijdregistratie zorgen maar over aan ons. Alle prestaties uit de tijdregistratie kunnen we nog eens direct koppelen met je sociaal secretariaat. Dankzij deze automatische payroll koppeling hoef je je dus ook geen zorgen meer te maken over uitbetalingen. Gedaan met tellen op het eind van de maand.

Strobbo is dé Belgische oplossing voor automatische Dimona-aangiftes online en flexibele tijdregistratie via onze mobiele tikklok. Hiervoor hoef je niet eens (dure) hardware aan te kopen.

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!