Soepele tijdelijke werkloosheid eindigt op 30/06/2022

Gedurende de coronacrisis kon je gebruik maken van de tijdelijke werkloosheid overmacht omwille van corona. De regering heeft een akkoord bereikt dat deze vorm van werkloosheid eindigt op 30/06/2022. Vanaf 1/07 dien je dus gebruik te maken van de klassieke procedure tijdelijke werkloosheid om economische redenen. Wil je meer weten over de tijdelijke werkloosheid om economische redenen? Lees hieronder verder. 

>  Wat wijzigt er?
>  De tijdelijke werkloosheid versoepelingen
>  Werk je met arbeiders?
>  Werk je met bedienden?
>  Werkloosheid wegens overmacht

einde soepele werkloosheid

 

30/06/2022, het einde van de soepele werkloosheid

Wat wijzigt er? 

Je kan als werkgever niet langer gebruik maken van de tijdelijke werkloosheid door overmacht. Je dient dus vanaf 1/07/2022, indien jouw onderneming nog niet op volle toeren draait, gebruik maken van de klassieke tijdelijke werkloosheid om economische redenen.

Opgelet: om het makkelijker te maken zijn er tot 31/12/2022 versoepelingen.  Zo moet je als werkgever momenteel geen mededeling sturen naar de RVA. Het volstaat om op het einde van de maand een aangifte sociaal risico (ASR scenario 5) te verrichten met het aantal uren tijdelijke werkloosheid.

Versoepelingen op tijdelijke werkloosheid 


Momenteel blijven er een aantal versoepelingen gelden:

 • De werknemer is vrijgesteld tot 31/12/2022 voor het gebruik van de controlekaart C3.2A, jij als werkgever moet deze dus niet afleveren.
 • Werknemers die tijdelijk werkloos worden gesteld hebben recht op een werkloosheidsuitkering zonder een bepaalde periode in loondienst te zijn.
 • Indien je werknemer een uitkering aanvraagt moet jij als werkgever geen ASR scenario 2 afleveren.
 • De aangifte van werkloosheid voor arbeiders is 3 kalenderdagen ipv de gebruikelijke 7.

Vanaf 31/12/2022.
Wil je dit aanvragen voor jouw arbeiders dan moet je 7 kalenderdagen voor de eerst voorziene werkloosheidsdag een kennisgeving van de werkloosheid aan de arbeiders en de RVA doen.
Hierbij heb je als werkgever enkele verplichtingen: zo moet je een papieren of elektronische controlekaart bezorgen aan jouw arbeiders.
Deze controlekaart is gekend onder C3.2A.  Naast deze controlekaart moet je – indien je werknemer een uitkering aanvraagt – ook de ASR scenario 2 afleveren.

Werk je met arbeiders? 

 • Tot 31/12/2022 kan je tot 3 kalenderdagen een elektronische mededeling versturen naar de RVA. Dit telt voor elke arbeider individueel.
  Opgelet, deze termijn wijzigt na 31/12 terug naar 7 kalenderdagen.
 • Je moet ook minstens 3 kalenderdagen op voorhand jouw arbeiders inlichten.
 • Die invoering van de tijdelijke werkloosheid moet je rechtvaardigen aan de ondernemingsraad of de vakbond, indien dit van toepassing is.

Indien je de wettelijke schorsingsduur hebt bereikt (4 weken volledige schorsing, of 3 maanden gedeeltelijk) moet je een verplichte werkweek invoeren.  Als werkgever moet je, bovenop de werkloosheidsuitkering, een supplement betalen voor de werkloosheid.  De tijdelijke werkloosheidsuitkering is opnieuw 65% (niet 70% zoals tijdens de covid-periode).

Werk je met bedienden?


Wil je economische werkloosheid aanvragen voor bedienden, dan moet je als onderneming bewijzen dat je het moeilijk hebt.
Tot 31/12/2022 kan je het C106A-overgansregeling formulier gebruiken om dit te bewijzen. Je moet dit formulier ook 14 dagen op voorhand verzenden (aangetekend) of per email, naar de dienst van de tijdelijke werkloosheid van RVA.

Je vindt op de website van de RVA een lijst van voorwaarden die gelden voor “een onderneming in moeilijkheden“.

Daarnaast moet je:

 • Een elektronische mededeling van de voorziene schorsing van bedienden wegens werkgebrek versturen naar de RVA. Dit 7 kalenderdagen op voorhand (tot 31/12 is dit ingekort tot 3 dagen).
 • 3 dagen op voorhand kennisgeving doen aan de bedienden, indien van toepassing ook dit informeren aan de ondernemingsraad of vakbond.
 • Per bediende moet je een elektronische mededeling versturen naar de RVA in de maand van de werkloosheid.

De maximale schorsingsduur voor bedienden bedraagt 16 weken voor volledige schorsing en 26 weken voor gedeeltelijke schorsing. Bovenop de werkloosheidsuitkering moet je net zoals bij arbeiders een supplement betalen. En ook voor bedienden valt de tijdelijke werkloosheidsuitkering terug op 65%.

Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht

De definitie van overmacht wordt nu terug beperkt en deze vorm van werkloosheid telt enkel nog:

 • De werknemer is niet arbeidsongeschikt maar moet in quarantaine of isolatie om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen (en hij of zij kan niet telewerken).
 • Tot 31/12/22 heeft de werknemer het recht afwezig te zijn wanneer hij moet instaan voor de opvang van een kind dat met hem samenwoont omdat het niet naar de opvang/school/… kan omdat het in quarantaine of isolatie moet om de verspreiding van corona te voorkomen.

Alle informatie omtrent bovenstaand artikel kan je ook terugvinden op de website van de RVA. 

Benieuwd hoe jij Strobbo kan inschakelen?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk je flexibel personeelsbeheer en planning. Profiteer van automatische dimona aangiftes, maak je personeelsplanningen digitaal op basis van de beschikbaarheden van jouw medewerkers. Vul lege momenten op met open werktijden, die je makkelijk kan verzenden met 1 druk op de knop.

Ontdek Strobbo

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!