Arbeidsongeschikt

Wanneer ben je arbeidsongeschikt?
Wanneer je door ziekte of een ongeval niet in staat bent om jouw werk uit te voeren, ben je arbeidsongeschikt. Dit kan door een lichamelijke maar ook geestelijke oorzaak zijn.
Voor arbeidsongeschiktheid worden ook vaak volgende synoniemen gebruikt zoals arbeidsonbekwaamheid, werkongeschiktheid of werkonbekwaamheid.
Rechten en plichten bij arbeidsongeschiktheid
Tijdens de arbeidsongeschiktheid is de werkgever verplicht om het loon (deels) door te betalen.
Een werknemer is steeds verplicht om zich bij de werkgever ziek te melden. Doet de werknemer dit niet, dan is de werkgever niet verplicht loon te betalen aan de werknemer.
Weet je niet wat te doen als je werknemer arbeidsonbekwaam is? Deze checklist helpt je op weg!

Uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid
De uitkering bij een arbeidsongeschiktheid bedraagt 60% van het bruto dagloon.
Vanaf de derde maand van de arbeidsongeschiktheid is er een minimumbedrag van toepassing. Tijdens de derde maand is dit minimumbedrag hetzelfde voor alle verzekerden.
Vanaf de 4de maand van de arbeidsongeschiktheid wordt dit bedrag bepaald door uw gezinssituatie.
Hoe lang kan je arbeidsongeschikt zijn op het werk?
Ben je langer dan 1 jaar werkonbekwaam, dan val je onder invaliditeit en ontvang je een invaliditeitsuitkering.
Ben je niet zeker hoe je deze afwezigheden als werkgever in Strobbo registreert? We helpen je graag op weg met een online opleiding over de afwezigheden en behandelen we de belangrijkste aspecten rond afwezigheden in Strobbo. Zoals het instellen en beheren van afwezigheden, afwezigheden inboeken en feestdagen toevoegen, de exportopties van onze tool en het beheren van de beschikbaarheden van je personeelsleden.