Wat is een roosterplanning?

Roosterplanning, ook bekend als werkplanning, personeelsplanning of simpelweg planning, is het proces van het organiseren en beheren van werkschema’s voor werknemers of teamleden. 

Dit omvat het bepalen wie op welke tijden, op welke dagen en in welke rollen of diensten zal werken.

 

Types van roosterplanning

 

Je kan jouw rooster maken manueel of via een online systeem. 

Manueel een rooster opstellen kan digitaal in bijvoorbeeld een Excel bestand maar ook schriftelijk in een echte agenda. 

Gebruik je een cloud softwaresysteem, dan spreken we over online roosterplanning. 

 

automatische dimona's

Voordelen van online roosterplanningen

  •  Een online rooster is voor iedereen altijd beschikbaar, je hoeft het niet te delen via mail. 
  • Ook wijzigingen kunnen direct worden bekeken door de werknemers/planners. 
  • Online roosterplanning is efficiënt en tijdsbesparend omdat wijzigingen eenvoudig en snel kunnen worden doorgevoerd.

Eigenschappen van een goed roosterplanningssysteem

Een goed roosterplanningssysteem biedt een overzichtelijke en efficiënte manier om werkroosters te beheren.

Het maakt het eenvoudig om te zien waar medewerkers zijn ingepland, hun gewerkte uren, en geplande diensten.

Dit zorgt voor snel inzicht in wie wanneer werkt, en eventuele wijzigingen kunnen eenvoudig worden doorgevoerd.

 

Belangrijke eigenschappen zijn:

 

  • Gebruiksvriendelijkheid: Het systeem moet eenvoudig te bedienen zijn voor zowel planners als medewerkers, zodat iedereen snel toegang heeft tot hun rooster.
  • Flexibiliteit: Wijzigingen zoals verlofaanvragen of last-minute wijzigingen kunnen snel en probleemloos worden verwerkt.
  • Toegankelijkheid: Een goed roosterplanningssysteem is online beschikbaar, waardoor iedereen altijd en overal zijn of haar rooster kan raadplegen.
  • Automatische communicatie: Met één druk op de knop kunnen alle medewerkers op de hoogte worden gebracht van nieuwe werktijden, wat communicatieproblemen voorkomt.
  • Foutreductie en tijdbesparing: Door automatische updates en real-time zichtbaarheid van aanpassingen verkleint een goed systeem de kans op fouten en bespaart het tijd.
  • Integratie met andere systemen: Het systeem moet naadloos kunnen samenwerken met bijvoorbeeld verlof- en tijdregistratiesystemen.

Strobbo, ons SaaS-software systeem, biedt deze voordelen en helpt je bij flexibele planning en tijdregistratie, waardoor je werkprocessen nog efficiënter worden.

Waaraan moet je denken bij het opmaken van een roosterplanning?

Bij het opmaken van een roosterplanning zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden om een efficiënt en effectief werkrooster te creëren:

 

  • Vaardigheden van medewerkers: het is essentieel om medewerkers in te plannen op taken waarvoor ze de juiste vaardigheden en ervaring hebben. Dit voorkomt niet alleen fouten, maar zorgt ook voor een hogere productiviteit en tevredenheid onder het personeel.
  • Contractuele uren: zorg ervoor dat je medewerkers niet meer uren inplant dan wat contractueel is toegestaan. Dit helpt om overuren te beperken en voorkomt dat je in overtreding komt met arbeidswetgeving.
  • Efficiëntie en kosten: een goede roosterplanning houdt rekening met het aantal medewerkers dat nodig is om het werk soepel te laten verlopen, zonder dat er te veel personeel op de werkvloer aanwezig is. Dit voorkomt onnodig hoge personeelskosten en zorgt ervoor dat je bedrijf rendabel blijft.
  • Beschikbaarheid en afwezigheid: houd altijd rekening met de beschikbaarheid van je medewerkers en plan geen medewerkers in tijdens hun vakanties of andere afwezigheden. Dit voorkomt last-minute wijzigingen en zorgt voor een stabiel rooster.
 

Zijn nog niet al jouw vragen beantwoord?

Wij helpen je graag!