Tips voor het verhogen van de zichtbaarheid van jouw webshop

Je kan op diverse manieren jouw webshop in de kijker zetten en zo meer klanten ernaar toe lokken. De meest doeltreffende is ongetwijfeld om te adverteren op kanalen buiten jouw webomgeving. We denken hierbij aan social media kanalen, maar ook aan zoekmachines. Deze advertenties nemen een prominente rol in in de marketingmix van online retailers. Vaak krijg je niet alleen meer bezoekers, je genereert ook een inzicht in het type bezoeker en het online gedrag van de consument. We bieden je in deze blogpost tips voor het verhogen van de zichtbaarheid van jouw webshop. 

>  Via welke kanalen kan je adverteren?
>  Vaste onderdelen van je datafeed
>  Relevante extra’s in je datafeed
>  Goede afbeeldingen

zichtbaarheid

 

Tips voor het verhogen van de zichtbaarheid van jouw webshop

1. Via welke kanalen kan je adverteren?

Je kan kiezen om te adverteren via zoekmachines, marketplaces, vergelijkingssites, retargeting, social media of het affiliate netwerk. Wij zetten van al deze kanalen enkel voorbeelden op een rijtje waardoor jij leert welke opties er zijn.

Een overzicht van de kanalen
  • Zoekmachines: door te adverteren via zoekmachines bereik je klanten die actief op zoek zijn naar een specifiek product. Het gekendste voorbeeld is hier Google. Wanneer mensen daar op zoek gaan naar een bepaald product, verschijnt jouw webshop. Echter betaal je per click met zo’n type advertenties.
  • Marketplaces: een marketplace is een groot “online warenhuis”, hier kan je als verkopen eenvoudig een groot publiek bereiken. Het grote verschil met een traditionele advertentie is dat je bij marketplaces vaak een commissie betaalt. De gekendste is in België ongetwijfeld BOL, Amazon,… . Hier vind je nog een interessant artikel over de marketplaces.
  • Vergelijkingssites: via dit soort websites zoeken mensen waar ze juist de “beste deal” kunnen vinden. Waarop klanten producten van webshops of marketplaces kunnen vergelijken. Je betaalt ook hier per click. Enkele voorbeelden zijn Kelkoo of Vergelijk.
  • Retargeting: Dit is een type advertentie waar je betaalde banners gaat plaatsen op andere website (zoals in Gmail, Youtube, …) of sociale media. Deze worden getoond aan de personen die eerder op jouw website zijn geweest. Heel wat consumenten bezoeken je website, kopen eventueel iets en zijn weer weg. Dankzij retargeting kan je hen producten tonen die aansluiten op hun zoekactie op jouw site. Het meest gekende voorbeeld hierbij zijn de advertenties in Facebook. Bij retargeting betaal je per click, per bereik of per actie.zichtbaarheid

 

  • Social media: in plaats van gebruik te maken van retargeting kan je ook rechtstreeks adverteren op Facebook (en andere platformen). Je kan hier makkelijk jouw doelgroep bepalen door te filteren op geslacht, leeftijd, interesses en likes. Het voordeel is dat je een groot publiek bereikt en iedereen komt direct naar jouw webomgeving. Vaak is dit ook de goedkoopste oplossing.
De minst gekende optie

Als laatste is er ook nog het Affiliate netwerk, één van de misschien minst gekende kanalen. Dit zijn platformen welke intermediëren tussen uitgevers (vb een Google, Bol,…) en adverteerders. Adverteerders sturen hun producten naar affiliate partijen en zij zorgen voor de advertenties op diverse kanalen. Wanneer een consument op de advertentie klikt, wordt de klant naar de webomgeving van de adverteerder doorgestuurd. Daarnaast betaal je hier vaak per verkoop of lead. Je dient ook jouw productinformatie aan te leveren via een data feed.  De meest gekende is Awin.

2. Vaste onderdelen van jouw datafeed

De datafeed is eigenlijk een digitaal bestand dat alle informatie bevat van alle items in je webshop. Denk hierbij aan kleur, maat, merk, beschikbaarheid, prijs,.. van een bepaald item. Vaak kan je dedatafeed makkelijk downloaden in de backend van jouw website. Dit bestand heb je dan nodig om in een datafeed-managementtool te importeren zoals Google Shoppping, vergelijkingssites, marketplaces,… te plaatsen.

Wat is de basis van een goede datafeed voor jouw webshop?

  • SKU: Stock Keeping Unit (SKU), is vaak de barcode of een Universal Product Code (UPC). Eigenlijk kan je dit de unieke code noemen van het product.
  • Producttitel: Een uitgebreide en descriptieve titel van het product heeft een positieve invloed op de vindbaarheid van jouw product.
    Een voorbeeld: kies niet voor “damesfiets” maar voor “damesfiets Gazelle rood carbon”. Hoe meer details in jouw titel hoe beter jouw product gevonden kan worden.
  • Productomschrijving: De productomschrijving is een belangrijke schakel, dit stukje tekst overtuigt het klikken op de advertentie. Zorg er dus voor dat de productomschrijving duidelijk en netjes is. Allereerst denken we aan bulletpoints, maar ook aan spaties en korte duidelijke zinnen. Hieronder vind je een voorbeeld van een goede productomschrijving. 

    Voorbeeld van een goede productomschrijving
    Voorbeeld van een goede productomschrijving
  • EAN: European Article Number, de unieke cijfercombincatie waarmee een voorwerp op basis van een Europees systeem wordt geïdentificeerd (vaak de streepjescode).
  • Link naar de afbeelding van het product.
  • Productcategorie: tot welke categorie behoort het product. Google alleen al heeft zo’n 6000 productcategorie-verdelingen, klik maar even hier. Maak je categorie zo specifiek mogelijk, zo is de kans groter dat het ook effectief tot een verkoop leidt.
  • Voorraad: hoeveel stuks zijn er nog beschikbaar van het product.
  • Prijs: De prijs van het product lijkt vanzelfsprekend, maar mag zeker niet ontbreken in je webshop. Bij twijfel of onduidelijkheid klikken consumenten weg.
  • Verzendkosten: Wees open en duidelijk over de verzendkosten.

3. Relevante extra’s in jouw datafeed

Het is van belang dat alle nodige onderdelen aanwezig zijn in jouw datafeed, maar vergeet niet dat er ook relevante extra’s zijn.

  • Kleur: platformen zoals Google stellen vaak de eis dat de kleur een apart veld moet zijn, in het bijzonder wanneer je kledij en schoenen gaat aanbieden. Het toevoegen van een kleur aan jouw producten maakt ze makkelijker vindbaar.
  • Producttype: daarnet haalde we al het belang van de productcategorie aan, je kan dit ook het producttype noemen.
  • Merk: indien je een merk of producent toevoegt kunnen consumenten die filteren op merk jouw producten vinden.

4. Goede afbeeldingen

Productafbeeldingen spelen een belangrijke rol bij de aankoop van een product. Het is namelijk de eerste indruk die de consument krijgt. Zorg er dus voor dat je hoogwaardige productfoto’s gebruikt. Daarnaast voeg je ook best meerdere foto’s van een product toe.

Let op dat wanneer je gaat adverteren je het product van de beste en meest relevante kan laat zien. Bovendien mag er geen tekst op de foto staan van de advertentie, deze worden hiervoor vaak afgekeurd.

 

 

Benieuwd hoe je jouw personeel flexibel kan inplannen en zo jouw omzet kan verhogen?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk je flexibel personeelsbeheer en planning. Profiteer van automatische dimona aangiftes, maak je planningen digitaal en stuur open werktijden door met één druk op de knop. Meer weten over de voordelen voor jouw retailzaak?

Ontdek Strobbo voor retail

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!