Vlekkeloos doorheen een sociale inspectie!

Elk bedrijf krijgt vroeg of laat wel een controleur over de vloer. De sociale inspectie gaat na of jouw bedrijf de sociale wetgeving correct volgt en toepast. Naast deze sociale inspectie kan je ook nog de technische inspectie voor de arbeidsveiligheid, een RSZ-inspecite, voor jouw RSZ-aangifte en RVA-controle (werkloosheids) volgen. Deze controles worden jaarlijks opgedreven en jij wil als ondernemer hier natuurlijk op voorbereid zijn. Hoe je dit kan doen lees voor een sociale inspectie je in onderstaande post.

>  Wat wordt er zeker gecontroleerd?
>  Wat met jouw extra/deeltijdse werknemers 
>  De gevolgen wanneer je niet in orde bent

Vlekkeloos doorheen een sociale inspectie!

Wat wordt er zeker gecontroleerd?


Elke controleur gaat vragen achter het arbeidsreglement, de arbeidsovereenkomsten, de uurroosters van al jouw medewerkers en de individuele jaarrekening van elk personeelslid.
Al de documenten moeten juridisch correct zijn en overeenstemmen met de realiteit. Daarnaast zorg je ervoor dat de documenten op een steeds toegankelijk plaats bewaard worden. Ze dienen steeds toegankelijk te zijn, ook al ben je zelf niet aanwezig.

Meestal krijg je op voorhand wel een seintje dat de sociale inspectie langskomt, dan kan je alles nog in orde brengen, MAAR soms komen ze ook onaangekondigd. Na een klacht van een personeelslid bijvoorbeeld. Reden te meer om te zorgen dat alle documenten ten alle tijden in orde zijn. Ze moeten up-to-date, correct en snel raadpleegbaar zijn. De sociale inspectie mag op elk moment van de dag/nacht jouw zaak binnentreden. Zelfs op de drukke momenten, of wanneer jij er niet bent. Wanneer de inspecteur in jouw zaak arriveert mag je altijd achter zijn legitimatiebewijs vragen (en er zelfs een foto van nemen).

Is jouw horeca-onderneming deel van jouw privé-woning dan heeft de inspectie in dit deel geen toegang. Willen ze toegang tot jouw privé-omgeving dan hebben ze een huiszoekingsbevel van de onderzoeksrechter nodig. Opgelet de regel is dat hier privé-personen wonen, een bordje met “privé” is niet voldoende.

Wat met jouw extra/deeltijdse werknemers



Heb je flexi’s in dienst, zorg dan ook dat de raamovereenkomst in orde is, deze bevat de functiebeschrijving en het loon. Ook de arbeidsovereenkomst moet je kunnen tonen aan de inspecteur. Zorg ook dat de begin- en eindtijd worden geregistreerd, anders kan hij als voltijds medewerker worden beschouwd. Net zoals bij studenten dienen voor de flexi’s en extra’s dimona te worden aangegeven.

Vooral de uurroosters en arbeidsvoorwaarden van deeltijdse personeelsleden worden met een vergrootglas bekeken. De realiteit moet kloppen met de geschreven voorwaarden. Of er dient een afwijkingsregister aanwezig te zijn. De inspecteur kan hier zowel aan jou als aan jouw personeelsleden vragen beginnen stellen. Dit kan gaan van standaard vragen tot een diepgaand verhoor. Zo kan de inspecteur vragen naar zijn statuut als werknemer, maar ook naar zijn controle kaart (indien nodig),… .
Deze vragen kan je beter beantwoorden, maar geen geen onnodige informatie. Vaak volgt er daarna nog een RSZ- of RVA-inspectie. Heb je geen antwoordt op zijn vragen, dan mag hij op zoek gaan naar de nodige documenten van loonbrieven tot kassatickets. Hij mag alles opspeuren en heeft ook recht op toegang op jouw computer.

De gevolgen wanneer je niet in orde bent



Wanneer de controleur fouten of onregelmatigheden vindt, dan volgt er een regularisatie tot 3 jaar terug. Aan fraude wordt nog zwaarder getild, dan gaat men tot 5 jaar terug. Ook de bedragen lopen snel op, zo kan je voor zwart werk een boete krijgen tot €36 000. 
Zijn jouw deeltijdse werknemers niet in orde, dan gaat men ze beschouwen als voltijdse werkkrachten en dien je de achterstallige RSZ te betalen.

Wist je dat dankzij Onlinewerkrooster al jouw uurroosters en gewerkte tijden makkelijk worden bijgehouden. Alles wordt netjes geregistreerd in ons systeem. Natuurlijk kan je dit altijd zelf even ontdekken, op deze pagina vraag je jouw gratis demo aan!

Je kan ook de checklist downloaden van de overheid zelf, klikken maar!

 

Benieuwd hoe je jouw werknemers kan inplannen?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk jen planning. Profiteer van digitale planningen en stuur open werktijden door met één druk op de knop. Meer weten over de voordelen?

Ontdek Strobbo

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!