Vernieuw je zomermenu en werk met zomerspecials

De zomer is in het land, het is de hoogste tijd om nu even je menu aan te passen om zo de bezettingsgraad in jouw restaurant te verhogen. Je kan deze periode namelijk een hele boel mensen aantrekken die je normaal niet in jouw restaurant zou krijgen. Met het vernieuwen van je menu naar een zomermenu lok je altijd nieuwe gasten, maar ook je huidige klanten krijgen opnieuw interesse.

Zomermenu

Net zoals bij een goede personeelsplanning heeft een goed menu ook de nodige planning nodig, maar ook bepaald het mee de omzet van jouw onderneming. Denk er dus zeker goed over na. Wij geven jullie in deze blogpost enkele leuke tips.

Vernieuw je zomermenu en werk met zomerspecials

Je kan met het vernieuwen van jouw zomermenu ook onderscheid maken, eventueel kan je zelfs al inspelen op nieuwe trends. Tijdens de zomer worden gerechten vaak aangepast aan warme temperaturen. Koude bereidingen, met niet te veel vet of room smaken nu veel meer dan winterse gerechten.  Hieronder vind je enkele gerechten die je zeker op jouw menu kan plaatsen.

  • Salades: salades zijn de ideale manier om frisheid, kleur en smaak te combineren. Je mag ze zeker niet van jouw menu aflaten. Momenteel zijn ze razend populair onder de vorm van “bowls”. Net zoals het gebruik van superfoods en zeewier ook heel trendy blijft. Wil je iets meer bieden dan enkel salade geef de klant dan de optie om eventueel vis of schaal- en schelpdieren toe te voegen aan de salade.
  • Brood: het is niet enkel een heel handig product, het is ook enorm winstgevend. Belgen blijven ook echt fan van broodjes, zowel een gewone toast of croque als koude broodjes blijven favorieten op een menu. Werk in de zomer met leuke zomerse ingrediënten en bedenk jouw eigen signature broodje.
  • Burgers met groenten en vegan burgers: de burger blijft de favoriet bij uitstek voor een snelle hap. Voorzie ook zeker een lekkere vegetarische burger op jouw kaart. Wat dacht je om zelf jouw eigen vleesvervanger te maken op basis van kikkererwten, linzen of champignons. Ze zijn ook een heerlijk alternatief voor iedereen die een gezonder alternatief wil dan een gewone rundsburger.
  • Zeevruchten; een zomermenu vraagt om vis, maar ook zeevruchten mogen niet ontbreken, wat denk je van een carpaccio van coquilles of een ceviche op jouw menu?
  • Ijsjes: het meest gepaste dessert voor de zomer blijft en is roomijs. Maak je het zelf dan kan je er zeker voldoende winst op halen maar het biedt ook enorm veel mogelijkheden. Van plantaardig ijs tot ijs met gekke smaken.

Probeer in te zetten op “zomerspecials”, zorg ervoor dat de klant weet dat de gerechten maar tijdelijk verkrijgbaar zijn. Zo zorg je er onderbewust voor dat er een soort van FOMO (fear of missing out)  wordt gecreëerd. De klant wil echt deze zomerspecial niet missen.

Zet niet enkel in op het zomermenu, maar ook op de look en feel van jouw terras

Naast een aantrekkelijk zomermenu is het ook belangrijk dat jouw terras er heel aantrekkelijk uit ziet. Mensen komen naar jouw terras om te ontspannen. Je kan hen ook prikkelen om voor het jouwe te kiezen door rekening te houden met onderstaande tips:

  • Kleuren: warme en creatieve kleuren doen het meest. Gebruik ook kleur om jezelf te onderscheiden van de concurrentie. Je kan dankzij het gebruik van bepaalde kleuren echt opvallen in de massa.
  • Waterdichte, duurzame materialen: de focus van de consument ligt enorm op duurzaamheid, van afwasbare rietjes tot plantaardige alternatieven. Wees er je van bewust dat ook jouw terras die duurzaamheid kan uitstralen. Gebruik kwaliteitsvolle, duurzame materialen die tegen een stootje kunnen. Je kan beter investeren in waterdichte alternatieven die ook nog eens langer meegaan, dan snel kiezen voor de goedkopere optie.
  • Zorg voor voldoende groen: Planten en beplanting vallen enorm in de smaak en dankzij de huidige richtlijnen kan je planten gebruiken om tafels te scheiden. Je kan zo ook een uitnodigende sfeer creëren.
  • Goede verlichting: een verlichtingssysteem is een echte must als je open wil blijven en ‘s avonds een kwaliteitsvolle service wil bieden.

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!