Personeel boeien en houden

Nieuwe mensen aantrekken in jouw onderneming is moeilijk, net daarom is ook het ook belangrijk dat je de goede werkkrachten kan houden en blijven boeien. Zo is de kans kleiner dat ze gaan vertrekken. Hoe je dat juist kan doen? Wel wij geven hier enkele tips en tricks om jouw personeel kan boeien en hen dus in jouw onderneming kan houden.

personeel boeien en houden

Personeel boeien en houden: 3 tips

Tevredenheid, samenwerken en leiderschap

Hou geen vergadering met het ganse team maar focus je op “face to face” gesprekken. Bespreek met jouw werknemer wat hem/haar motiveert. Sta er op om met hem of haar doelen af te spreken, geen jaarlijkse doelen, maar doelen op korte termijn. Misschien is het zelf haalbaar om dagdagelijkse doelen op te stellen. Vergeet ook niet dat jezelf als ondernemer ook deel uit maakt van de motivatie van jouw personeel. Negeer jouw invloed niet, ook jouw emoties hebben een invloed op jouw werknemers. Ontwikkel jezelf ook verder hierin en maak emoties bespreekbaar met jouw medewerker.

Erkenning, feedback, versterken en ontwikkelen

Dit zijn echt keywords. Zoek naar de mogelijke ontwikkeling-punten van jouw medewerker en bespreek deze samen. Ga ook zijn positieve punten en kwaliteiten niet gewoon onopgemerkt voorbij gaan. Erkenning is enorm sterk, het werkt voor veel mensen enorm motiverend. Geef jouw personeel ook de mogelijkheid om hun talenten te tonen. Het zou zonde zijn om talent verloren te laten gaan, gewoon omdat een persoon in een andere functie zit. Langs de andere kant mag je mensen ook niet gaan pushen in een bepaalde richting. Daarnaast moet je natuurlijk de juiste tools aanbieden. Geef jouw medewerkers geen aftands materiaal, maar voorzie genoeg kwalitatieve spullen!

Cultuur, welzijn en ambassadorship

Je kan jouw personeel niet overtuigen als je zelf niet meedoet. Hoe moet je dat concreet bekijken “wanneer je zelf niet gaat lachen, is het voor hen ook niet makkelijk om dit wel altijd te doen”. Gewoon snel snel wat aanpassingen doorvoeren gaat niet zomaar, je moet het zelf ook doen. Hou ook rekening met het welzijn van de medewerkers. Een aantrekkelijke werkweek geeft enorm veel motivatie, vaak krijg je enorm veel in return. Maar ook jouw visie en ambitie duidelijk aan jouw werknemer, vanaf het moment dat je iemand gaat aannemen. Zorg dat de mensen jouw ook kunnen beschouwen als een topwerkgever. Zij zijn jouw uithangbord of ambassadors. Beloof hen ook nooit iets wat je niet kan waarmaken. Eerlijkheid werkt nog steeds het best.

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!