De flexi-jobs in cijfers

Naar aanleiding van dit artikel in De Morgen, schrijven we hier even een blogpost over de flexi-jobs. Flexi-jobs zijn een manier om op een soepele manier werknemers in te schakelen. De werknemer kan een centje bijverdienen, zonder daar fiscaal nadeel aan te ondervinden en de werkgever die moet zich niet blauw betalen aan kosten.  Ondertussen vervangt 1 op de 3 flexi-werknemers de vaste medewerkers in de horeca-sector. Wat natuurlijk ook zorgt voor een verschuiving in de sociale bijdrage. 

>  De flexi-jobs in cijfers
>  Strobbo kan jou helpen met jouw flexi’s

De flexi-jobs in cijfers

De flexi-jobs in cijfers


Om dit nog even in detail te zetten die 1 op 3 wil zeggen dat er 54 288 arbeidsplaatsen in 2019 naar flexi-jobs. Wanneer we het over dit getal hebben zien we naar alle sectoren, toch werkt het merendeel van de flexi’s in de horeca. Zo’n 36 727 van de flexi’s werken in de horeca-sector. Wanneer we gaan kijken naar het aantal werkgevers die gebruik maken van het statuut “flexi”, dan komen we toch snel op 9 331 werkgevers. 78% van deze werkgevers heeft minder dan 10 personeelsleden. We zien hier trouwens een enorme stijging tegenover 2018, toen waren het zo’n 1740 minder. Als we de opdeling gaan maken zien we dat bijna de helft van de flexi’s tewerk wordt gesteld in restaurants (46%), 15% in fastfoodservices, 14% in drankgelegenheden en 13% in de cateringsector.

Wat we ook zien in onderstaande grafiek is dat de flexi’s zelf ook massaal kiezen voor de horeca-sector. Hier even de link van de grafiek.

Wanneer we kijken naar die 36 727 in de horeca, dan concluderen we dat dit goed is voor bijna 1/5de (19%) van alle arbeidsplaatsen in de horeca! Maar we mogen zeker niet vergeten dat 69% van de arbeidsplaatsen in de horeca wordt ingevuld door vaste personeelsleden met een contract van bepaalde of onbepaalde duur. Een daling van 0,2% tegenover vorig jaar. We zien vooral dat deeltijdse medewerkers plaats maken voor speciale statuten (zoals extra’s en flexi’s). Die voltijdse arbeidsplaatsen die verdwijnen zijn dus een beetje verwaarloosbaar ;). Wat we hier wel zien is dat het aantal extra’s verder daalt na 2018. Een logisch gevolg van het aantrekkelijke statuut dat de flexi is.

Hieronder een evolutie door de jaren.

En dan verder even kijken wat het verschil is tussen de extra’s en flexi’s. We zien hier inderdaad vooral een daling in het aantal extra’s.

Indien we kijken naar het aantal arbeidsuren dan zien we dat de vaste medewerkers nog steeds goed zijn van 92% voor het aantal uren. We doen gewoon meer uren met minder personeel. De 19% flexi’s nemen zo slechts 5% van het totale arbeidsvolume voor hun rekening. De extra’s zijn goed voor 2%. Het gemiddeld uurloon van de flexi-medewerker bedraagt €12,01. De gemiddelde leeftijd van de flexi-medewerker ligt tussen de 25 en 39 jaar.

De stijging van het loon van de flexi’s doorheen de jaren.

Wanneer we het artikel van De Morgen hiernaast leggen kunnen we concluderen dat het allemaal een beetje met de haren is getrokken. Het is zeker niet zo dat alle vaste medewerkers worden vervangen door flexi’s. Het zijn vooral de extra’s die hun aandeel verliezen.  Zoals je kan zien is het aantal voltijdse mensen doorheen de jaren zelf terug gestegen. Speciaal regime in onderstaande grafiek zijn trouwens de extra’s en flexi’s samen.

Goed nieuws ook voor de studenten, hun aandeel stijgt ook nog steeds. We zien in 2019 een stijging van 17% tegenover 2018 in het aantal studentenuren in de horeca.

Strobbo kan jou helpen met jouw flexi’s


Net zoals studenten en extra’s hebben flexi-medewerkers ook dimona’s nodig, hiermee kunnen wij jou natuurlijk helpen. Dankzij onze tijdregistratie die gekoppeld is aan het automatiseren van de dimona-aangifte. Daarnaast kunnen de flexi’s makkelijk hun beschikbaarheid doorgeven en reageren open shifts. ook de loonverwerking kunnen wij makkelijker maken.

 

Benieuwd hoe je jouw personeel flexibel kan inplannen en zo jouw omzet kan verhogen?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk je flexibel personeelsbeheer en planning. Profiteer van automatische dimona aangiftes, maak je planningen digitaal en stuur open werktijden door met één druk op de knop. Meer weten over de voordelen voor jouw horecazaak?

Ontdek Strobbo

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!