Community fridges duiken overal in grootsteden op

Het mag je misschien nog niets zeggen maar in wereldsteden als New York en London zie je sinds de Corona crisis meer en meer “community fridges” opduiken. Eigenlijk zijn dit koelkasten die zich bevinden in een publieke ruimte, vaak zijn ze opvallend van kleur en hebben ze de tekst “free food” (of gratis eten). Vooral op social media zien we nu de hoeveelheid aan #communityfridges stijgen. 

>  Wat is het juist
>  Gegroeid door Covid19
>  DIY
>  De toekomst

Hieronder een afbeelding van de Instagrampagina Community fridges

community fridges

Community fridges duiken overal in grootsteden op

Wat is het juist

Community fridges, of gemeenschappelijke koelkasten worden soms ook friendly fridges genoemd. Iedereen is welkom om gratis eten uit de koelkast te pakken of iets achter te laten als je het niet meer nodig hebt. Zoals je ook op de bovenstaande foto kan zien is het motto “take some, leave some “. Dit gebeurt uiteraard niet zomaar. Er zijn vrijwilligers die de voorraden aanvullen en de koelkasten schoonmaken. Via social media wordt er opgeroepen om ongebruikte of onverkochte etenswaren te doneren in plaats van ze weg te gooien. Deze oproep is dus niet enkel voor particulieren maar ook voor supermarkten, buurtwinkels en restaurants. Het idee achter dit gegeven is natuurlijk het tegen gaan van voedselverspilling en je voorziet mensen die het nodig hebben van gratis eten.

Gegroeid door corona

De wereldwijde Covid19 -crisis heeft heel wat mensen geraakt, heel wat mensen geraakten hun job kwijt, hier hebben we gelukkig kunnen rekenen op de economische werkloosheid. Doch hakt dat ook serieus in de portefeuille van veel mensen. In New York alleen al had 25% van de inwoners te maken met voedselonzekerheid. Een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar (aldus dit artikel). Omdat de voedselhulpprogramma’s niet voldeden ontstond het fenomeen van de community fridges.  Doorheen de stad doken kleurrijke koelkasten op, vaak vond je ze op drukke punten, via een verlengsnoer zijn ze verboden met flatgebouwen, cafés, restaurants en bedrijven.

Nieuw is dit echter niet. De milieu-organisatie Hubbub uit Engeland zorgde al voor een eerste netwerk van gemeenschapskoelkasten in 2017. Sinds de start zijn er zo’n 50 koelkasten geplaatst. Hubbub verwacht er tegen het einde van 2020 nog 50 nieuwe bij te plaatsen.

Hieronder vind je een overzicht van al de koelkasten die Hubbub al heeft geplaatst in het Verenigd Koninkrijk.

community fridges

DIY

Ondertussen is Hubbub niet de enige die de community fridges aanbiedt, er zijn zelfs al handboeken en video’s die je tonen hoe je jouw eigen project kan opzetten. Het is niet zomaar ergens een koelkast plaatsen. Nee het is veel meer dan dat, je moet camera’s en sensoren toevoegen die de koelkast kan monitoren. Bovendien moet je natuurlijk de voorraad beheren van jouw koelkast. Daarnaast moet je ook de lokale ondernemers (zowel retailers als restaurant-eigenaars) en particulieren warm krijgen voor jouw project. Plus je dient ook rekening te houden met alle juridische richtlijnen die belangrijk zijn voor de voedselveiligheid en aansprakelijkheid.

De toekomst

In België is er al een app tegen voedselverspilling. Too good to go telt ondertussen al 3412 onderneming die mee op de kar springen tegen voedselverspilling. Zowel cafés, restaurants, supermarkten, bakkers en hotels strijden mee en er zijn ongeveer al zo’n 2 701 741 maaltijden gered. Als ondernemer kan je jezelf aanbieden en de klant informeren welke maaltijden beschikbaar zijn om te redden. In deze blogpost vind je meer over Too good to go.

 

Benieuwd hoe je jouw personeel flexibel kan inplannen en zo jouw omzet kan verhogen?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk je flexibel personeelsbeheer en planning. Profiteer van automatische dimona aangiftes, maak je planningen digitaal en stuur open werktijden door met één druk op de knop. Meer weten over de voordelen voor jouw horecazaak?

Ontdek Strobbo

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!