De menukaart blijft altijd één van de belangrijkste marketingtools van jouw horeca-onderneming. Een menukaart kan echt wel mensen naar jouw restaurant lokken. Wist je dat mensen zelf vaak hun keuze laten beïnvloeden door de schikking en de look van uw menukaart. Wij geven je hier 5 tips voor een geweldige menukaart samen te stellen. Of misschien om kleine wijzigingen in je huidige kaart aan te brengen.
1. Vormgeving en Leesbaarheid
Met je menu straal je uit hoe mensen jouw restaurant willen ervaren. Je moet er dus rekening mee houden dat jouw menukaart er verzorgt dient uit te zien. Letterlijk ook, een vuile menukaart is een afknapper voor iedereen. Zorg dus dat je steeds propere menukaarten aan jouw klanten aanbiedt.
Er zijn ook veel leuke formaten van menukaarten. Je moet echter rekening houden dat een menukaart vooral handig moet zijn. Een klant die half de tafel bedekt ziet door een menukaart kan die misschien moeilijk hanteren. Stevig dient je menukaart ook te zijn, je wil ze immers niet elke maand vervangen omdat ze het aan het begeven is.
Zorg er ook voor dat de gasten geen vergrootglas nodig hebben om jouw menukaart te lezen. Niet iedereen heeft even optimaal zicht. Natuurlijk moet je hier ook niet mee overdrijven, je kan bijvoorbeeld zelf een paar leesbrilletjes voorzien voor jouw klanten.
Idealiter heeft een menukaart dus een leesbare tekst, in een gangbaar formaat zoals A4. Let erop dat een menukaart het visite-kaartje van jouw horeca-onderneming is en dat het de keuze van mensen beïnvloedt. Kies daarom altijd een menukaart van goede kwaliteit. Hierbij enkele voorbeelden die je online kan vinden.
2. Plaats je kaart online
Ik ben één van die mensen die steeds de menukaart bekijkt voor ik ergens naartoe ga. En ik ben hierin niet alleen. Zet dus zeker je menukaart online, maar zorg er ook voor dat de menukaart online er even goed uit ziet als in uw restaurant. Want ook jouw menukaart online en de website zijn een visitekaartje van jouw restaurant. Wanneer beide hen aanspreken zullen ze sneller beslissen om naar jouw zaak te komen.
3. Spreek heldere taal en beperk keuzestress
Een chef weet altijd wat een gerecht inhoudt, maar niet iedereen kan zijn gedachten lezen. Mensen vinden het eng om nieuwe dingen te proberen, wanneer de omschrijving van een gerecht onduidelijk is gaan ze er niet snel voor kiezen. Laat dit wel geen reden zijn om een omschrijving te vermijden. Daarnaast kan je beter een gerecht omschrijven met makkelijke woorden. Vergeet wel niet dat je nog steeds creatief mag zien en op de zintuigen mag inspelen. Foto’s van gerechten doen het ook altijd goed, zorg dan wel dat ze perfect zijn van kwaliteit.
Werken met regionale producten blijft een gouden tip. Vermeld de geografische oorsprong van de ingrediënten in het menu. Vaak wordt dit apart gedaan in een kleine inleiding. We weten al langer dat regionale producten ook enorm in trek zijn. Wanneer je duidelijk maakt dat je de lokale boeren steunt heb je vaak ook al verantwoord waarom de prijs misschien wat hoger ligt voor een bepaald gerecht.
Een menukaart mag ook nooit te uitgebreid zijn, wanneer er teveel keuze is krijgen gasten keuzestress. Niet kunnen kiezen maakt een gast enorm gefrustreerd. Je kan beter een menukaart veranderen met de seizoenen (of per maand), zo kan je andere gerechten toch aan bod laten komen. Of werk met suggesties die kan je ook makkelijk wisselen.
4. Marges verhogen met jouw menu
We eten steeds een voorgerecht, daarna volgt het hoofdgerecht en als laatste is er nog plaats voor een nagerecht. Deze volgorde hou je ook best aan op jouw menukaart. Daarnaast lezen we steeds van links naar rechts en van boven naar beneden. Gerechten die helemaal bovenaan staan worden sneller gekozen. Hetzelfde geldt voor het onderste gerecht. Dit telt ook per gang, dus je kan zeker op deze manier spelen met jouw omzet. Gerechten met een grote marge kan je dus best strategisch eerst of laatst zetten.
Een andere manier om meer omzet te generen is werken met verschillende menukaarten. Een klassiek voorbeeld is de wijnkaart. Vaak wordt de wijnkaart van tafel gehaald na de bestelling. Wanneer je dit niet doet zal je zien dat gasten meer geneigd zijn om duurdere dranken te bestellen vanuit de aparte menukaart. Laten staan dus ;-).
Je kan ook werken met eye catchers voor speciale aanbiedingen. Denk hierbij aan een krijtbord, maar ook bijvoorbeeld een tafeldisplay is een optie om jouw gerecht van de week aan te prijzen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de feeling die bij de zaak hoort.
5. Geen Eurotekens maar wel waardevolle woorden
Wist je dat elk € op de menukaart de mensen doet denken aan een betaling. Als je dan denkt dat er achter elk drankje of hapje een euroteken staat dan doe je de klanten telkens denken aan de rekening. Vermijdt dit gewoon door bovenaan of ergens te vermelden dat alle prijzen in Euro zijn.
Daarnaast blijkt dat wanneer je waardevolle woorden vermeld dat je omzet met 30% kan stijgen. Een voorbeeld hiervan is “New York Style Cheesecake” in de plaats van gewoon “Cheesecake”. Denk hier dus goed over na, want je gerecht gaat hoger gewaardeerd worden door de klant en dus beter verkopen.