Payroll oplossingen voor jou en jouw horeca team tijdens de corona-crisis?

Vandaag maakte de Belgische overheid bekent dat de horeca-zaken verplicht zijn deuren moet sluiten vanaf 13/3 om middernacht tot en met 3 april. Ruim 800 miljoen euro zou de Coronaschade zijn in de Belgische Horeca-sector. Wat kan jij als horeca-ondernemer nu doen? Lees alle payroll oplossingen in onderstaande blogpost.

payroll

Payroll oplossingen voor jou en jouw horeca team tijdens de corona-crisis?

Wat moet je nu doen als je jouw zaak moet sluiten?

Allereerst moet je bij de RVA nu tijdelijke werkloosheid aanvragen wegens overmacht. Dit kan je via het RVA-kantoor in de buurt maar ook digitaal. Een voorbeeldbrief vind je ondermeer op de website van SD Worx. Klik even hier.

De informatie die je moet doorgeven:

 • de datum waarop de werknemer niet meer kon werken;
 • de aard van de overmacht: ‘coronavirus’;
 • een bewijs dat de werkloosheid een link heeft met het coronavirus;
 • de voorziene werkloosheidsduur;
 • de identiteit van de betrokken werknemers.

Wil je de aangifte digitaal doen dan ga je als volgt te werk:
Je surf naar de portaalsite van de sociale zekerheid > rubriek Onderneming > Naar alle online diensten > Tijdelijke werkloosheid.
Je vindt op deze pagina een handleiding die je stap voor stap door de indiening leidt.
Wanneer je een aanvraag hebt gedaan duurt het ongeveer zo’n 3 à 4 dagen voor je hier reactie op krijgt.

Hervat je gedeeltelijk de activiteiten, dan moet je overschakelen naar tijdelijke werkloosheid omwille van economische redenen. 

OPGELET: Vraag ook zeker aan jouw sociaal secretariaat de looncode aan die je moet gebruiken voor jouw vast personeel wanneer deze afwezig tijd vanwege Corona.

Wat zijn de gevolgen van de sluiting

Voor de werkgever

Voor zaken die ook op weekdagen dichtmoeten, is een éénmaling bedrag van 4.000 euro voorzien.
Zaken die enkel in het weekend sluiten, kunnen rekenen op een éénmalig bedrag 2.000 euro.

Indien de sluitingsmaatregelen langer zouden duren dan de voorziene 21 dagen, zal de premie verder lopen. Dan gaan we naar een vergoeding van €160 per dag.

Meer informatie hierover vind je hier.

Voor de werknemer in tijdelijke werkloosheid

De werknemer ontvangt 65% van zijn gemiddeld geplafonneerd loon (geplafonneerd op EUR 2.754,76 per maand). Er wordt op de uitkering een bedrijfsvoorheffing ingehouden van 26,75%. Tot 30 juni 2020 wordt het bedrag van de uitkering verhoogd tot 70% van het gemiddeld geplafonneerd loon.

Ook voor gezinnen die door de tijdelijke werkloosheid minder inkomsten hebben gaat de overheid nog verdere maatregelen afspreken met de banksector. Zodat deze mensen ook niet nog extra in de problemen komen.

Daarnaast past de RVA ook nog bij: een extra €5,63 per dag.

Last but not least: er wordt €202,68 gestort voor mensen die tijdelijk werkloos zijn en er is een uitstel van betaling voor verdere water- en energiefacturen.

Welke maatregelen gaan er gebeuren door de Belgische Overheid?

Naast de tijdelijke werkloosheid door overmacht en economische redenen heeft de overheid nog andere maatregelingen genomen:

 • Betalingsplan sociale werkgeversbijdrage;
 • Een betalingsplan BTW;
 • Betalingsplan voor bedrijfsvoorheffing;
 • Een betalingsplan personenbelasting/vennootschapsbelasting;
 • Vermindering van de voorafbetaling voor zelfstandigen;
 • Uitstel of vrijstelling van betaling van sociale bijdragen voor zelfstandigen;
 • Verkrijgen van een vervangingsinkomen voor zelfstandigen (overbruggingsrecht);
 • Flexibiliteit bij de uitvoering van federale overheidsopdrachten

Verder maakt de overheid ook 100 miljoen euro vrij voor een crisiswaarborg. Bedrijven in financiële moeilijkheden met bestaande financiële schuld kunnen bij de banken om een nieuwe schuldenregeling vragen.

Laten we eindigen met: wat mag er nog wel!

We willen eindigen met een positieve noot, je mag als horeca-onderneming nog afhaalmaaltijden aanbieden. Dit gaat natuurlijk niet dezelfde bron van inkomsten geven als normaal maar je hebt nog altijd wel de mogelijkheden.

Dankzij de inzet van Horeca Vlaanderen heb je nog recht op de eenmalige premie’s ook al biedt je take away aan. De live-ontwikkelingen hierover vind je op de website van Horeca Vlaanderen

Wij zien héél wat klanten die hun gerechten voor take away gaan aanbieden en wij juichen dit enorm toe. We hopen ook dat iedereen massaal aan de take away gaat de volgende weken. Gewoon om de lokale horeca-ondernemers een hart onder riem te steken.

Ook onze regering roept op tot solidariteit met de horeca “je kan als verhuurder altijd de huur even op €0 zetten tijdens deze crisis” zoals Jan Jambon het zei.

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!