Tips om jouw inkomsten te verhogen bij take-away

Ook in 2021 zal de horeca-ondernemer moeten blijven inzetten op take-away.  Wij willen jullie in deze blogpost enkele tips geven om jouw inkomsten te verhogen bij het aanbieden van take-away. Ben je nog niet overgeschakeld op take-away, lees dan zeker onze 5 beste tips om jouw take-away te doen boosten. 

>  Kies het juiste platform
>  Pas je prijzen hier aan aan 
>  Neem goede foto’s
>  Heb je al gedacht over personalisatie
>  Zoektermen, social media en beschrijvingen
>  Denk aan mensen met een allergie

inkomsten te verhogen bij take-away

 

Tips om jouw inkomsten te verhogen bij take-away

1. Kies het juiste platform

Wanneer je take-away gaat aanbieden kan je op 2 manieren werken. Via een third-party zoals UberEats, Deliveroo, TakeAway, … of via een direct platform.
Een third-party vraagt commissie in de ruil voor marketing en levering. Ze vergemakkelijken het proces dus wel, maar je betaalt hier vaak wel een redelijke commissie op. Zo’n commissie kan oplopen tot 40%.

Een direct platform geeft hun service, de branding van jouw restaurant staat centraal plus ze bieden vaak dezelfde functies als een third-party. Vaak betaal je niet per verkocht item, maar een maandelijkse (of jaarlijkse) kost. Kies je voor een direct platform, dan ben je zelf wel verantwoordelijk voor de marketing.

Je hoeft niet te kiezen, je kan ook combineren. Hou er echter rekening mee dat het makkelijk is als jouw nieuwe systeem integreerbaar is met de systemen die je al hebt zoals jouw kassa.

In deze blogpost lees je nog over hoe je hoger kan verschijnen bij een third-party platform.

 

2. Pas je prijzen hier aan aan 

Door het verschil aan commissie kan je jouw prijzen ook aanpassen naargelang het platform dat de klant gebruikt. Vaak is deze zich niet bewust van de commissie of het prijsverschil. Communiceer hier dan ook transparant over naar jouw klanten toe. Wees altijd strategisch bij het zetten van jouw prijzen.

Sommige klanten blijven uit gewoonte bestellen bij een extern platform, andere kiezen ervoor om rechtstreeks bij het restaurant te bestellen.

Hoe beter je jouw klanten kent, hoe makkelijker je dus kan kiezen voor het geschikte platform.

3. Neem goede foto’s

Wil je jouw inkomsten verhogen bij take-away plaats dan ook goede foto’s bij jouw gerechten. Gedetailleerde foto’s zorgen ervoor dat klanten vaker en meer bestellen. Je kan hiervoor een fotograaf inhuren, heb je hier geen budget voor, ga dan aan de slag met jouw smartphone.

Hierbij enkele tips:

  • Neem foto’s in natuurlijk licht, bijvoorbeeld aan jouw ramen.
  • Maak close-ups, details zijn enorm belangrijk.
  • Fotografeer jouw gerechten op een mooi bord, met een mooie presentatie, ondergrond en achtergrond.

Visueel moet je jouw klanten echt prikkelen, ze gaan namelijk op basis van de foto hun gerechten kiezen.

4. Heb je al gedacht over personalisatie

 

Een goede manier om aan upselling te doen is personalisatie. Denk hierbij aan het aanbieden van wijn die past bij het gerecht, een premium topping, een extra gerechtje of side dish. Mensen proberen sinds Covid-19 de restaurant-ervaring naar huis te halen en meer te besteden aan afhaal-maaltijden. Ze bestellen meer eten, extra gerechten, aangepaste wijnen of duurdere items.

Durf dus voor “ober spelen” door bijvoorbeeld hapjes, bijgerechten en drankjes  voor te stellen als jouw gasten willen afrekenen.

Combinatiemaaltijden zijn

 

5. Zoektermen, social media en beschrijvingen

Net zoals bij alle websites is het belangrijk om goed te scoren met jouw platform. Herken dus relevante, populaire zoekwoorden en verwerk deze in de beschrijving van jouw gerechten en in de benaming van de gerechten. Parmigiana di pollo klinkt mooier, maar als jouw klanten zoeken op parmezaanse kip gaan ze jou niet vinden.

Jouw beschrijving moet (samen met de foto) de klant doen kiezen voor een bepaald gerecht. Van geurmarketing is bij take-away geen spraken. Maak dus een beschrijving waar jouw klanten het water van in de mond krijgen. Een anekdote over de oorsprong van het gerecht,  maar ook waarom het op de kaart staat kan hierbij inspiratie vormen.
Vermeld ook zeker de ingrediënten van jouw gerecht. Zo geef je de klanten extra informatie en worden ze niet verrast. Bekendste voorbeeld is hierbij natuurlijk koriander, you love it or hate it.

Deel jouw take-away gerechten op jouw social media, geef wat previews, deel informatie over hoe jouw klanten kunnen bestellen. Gebruik social media zeker als marketing kanaal. Het populairst zijn nog steeds Instagram en Facebook.

6. Denk aan mensen met een allergie

Trefwoorden en beschrijvingen van uw gerechten zijn niet enkel goed voor SEO, het is ook belangrijk dat mensen met een allergie of dieetbeperking makkelijk gerechten vinden. Bepaalde zoektermen integreren kan dus zeker een extra verkoop opleveren. We denken hierbij aan vegetarisch, veganistisch, keto, zuivelvrij, glutenvrij,… .
Zorg ervoor dat het duidelijk is dat jij deze gerechten aanbiedt, indien je een apart.

 

 

 

Benieuwd hoe je jouw personeel flexibel kan inplannen en zo jouw omzet kan verhogen?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk je flexibel personeelsbeheer en planning. Profiteer van automatische dimona aangiftes, maak je planningen digitaal en stuur open werktijden door met één druk op de knop. Meer weten over de voordelen voor jouw horecazaak?

Ontdek Strobbo

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!