2020 achter de schermen

2020 is eindelijk achter de rug. Een jaar wat we allemaal nog heel lang gaan herinneren. Een jaar waarin we geconfronteerd werden met een hoop onverwachte uitdagingen en we onszelf opnieuw moesten uitvinden. Of dat zonder slag of stoot ging, lees je hieronder in deze blogpost.

Januari

In Januari gaan we verder op ons elan van eind 2019, met  54 nieuwe klanten worden de eerste targets direct gehaald bij het begin van 2020.
Onze jaarlijkse teambuilding op 23/1 kon gewoon door gaan. Bovenstaande foto is er nog eentje van die dag.  Op deze teambuilding lanceren we ook onze employee gift shop (aka The Taco Shop), we gebruikten toen ongeveer een jaar ‘heytaco’ . Vanaf die dag konden de opgespaarde taco’s ook verzilverd worden.

Kleine sidenote, hey taco zijn virtuele schouderklopjes die de teamleden aan elkaar kunnen uitdelen. Je geeft echter geen schouderklopje maar een taco.

taco 2020

Aan de andere kant van de wereld meldt China officieel op 31/12/2019 het corona virus aan de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO). Op dit gegeven moment lagen we in Europa hier nog helemaal niet wakker van. Onze levens gingen gewoon door.

Februari

Hoewel het corona-virus zich stilletjes begon te verspreiden waren we in Europe ons nog niet bewust van het effect dat het op lange termijn op onze economie en gezondheidszorg zou hebben. We konden nog vrij op vakantie gaan, heerlijk op restaurant genieten, met 2 naar de winkel en funshoppen was nog geen woord. Ook ons sales team ging door op hun elan. We zetten een nieuw record in aantal klantdemo’s. We tikken die maand af op 70 demo’s. Petje af voor het salesteam.

Er werd nog gevierd, ons moederbedrijf Protime werd 25 jaar, a night to remember!
Hadden we dat toen geweten hadden sommige vast harder gedanst. 

Hierbij even een party pic met onze eerste developer Jorn! Still a proud member of our team :-).
Strobbo Protime teambuilding_7


Maart

Op 13/3 gaat er een shockgolf door het land. De eerste corona lockdown is een feit. Voor het eerst sinds jaren wordt onze economie plat gelegd. Cafe’s, restaurants, winkeliers, kappers,…. alle “niet” – essentiële handelaars moeten hun deuren sluiten. Die “niet” zetten we bewust tussen haakjes, we kunnen ons immers inbeelden dat dit voor de handelaar in kwestie, en zijn vaste klanten, wel essentieel is 😉 .
Persoonlijk zag ik zelf de babyborrel van mijn jongste, Lewis, in het water vallen.

Direct herkenden we het drama dat zich voltrok bij onze klanten. We moesten onze klanten steunen en bleven niet bij de pakken zitten. Zondag 16/3, de dag dat we normaal zouden vieren op de babyborrel,  staken we de koppen bij elkaar en op 1 dag creëerde we WaarKanIkAfhalen.be. De week daarna gebruikte we onze partnerships om het woord te verspreiden en binnen de 2 weken stonden er bijna 1000 restaurants op onze site.  Met WKIA kwamen we in de krant en op regionale TV, zelfs onze VOKA-voorzitter schreef ons een dankbrief.

Maar daar deden we het helemaal niet voor….
Wel hiervoor:
Ondertussen is deze site al meer dan 200.000 keer bezocht, sloten meer dan 2500 restaurants zich aan en werd meer dan 65 000 keer gezocht naar een restaurant met afhaalmogelijkheden!

wkia 2020

 

Naarmate de situatie verergerde werd duidelijk dat nog drastischere maatregelen nodig waren om onze klanten te ondersteunen. Daarom beslisten we om geen facturen meer uit te sturen tot het einde van de eerste lockdown.

 

April

Het werd al snel duidelijk dat het einde van de pandemie nog niet in zicht was. Hierdoor moeten we enkele strategische keuzes maken. Op dat moment wisten we niet wat we van omzet mochten verwachten.
Voor een snel groeiende scale-up als Strobbo is stilstaan gelijk aan achteruitgaan. Eens het vliegwiel stopt met draaien en je momentum weg is kost het veel effort om dat alles terug in gang te krijgen.

Ik overlegde met andere CEO’s en bekeek wat intern haalbaar was. Al snel bleek dat Protime in dezelfde boot zat als ons. Net zoals ons hadden zij ambitieuze plannen gemaakt voor 2020.
We beslisten om toch volop te blijven focussen op groei. Alle ontwikkelaars konden aan het werk blijven. We zouden zo weinig mogelijk mensen op TW(tijdelijke werkloosheid) zetten. Wanneer ik nu terug kijk hebben we nooit meer dan 2 FTE’s (full timers) op TW gezet hebben. Daarnaast zijn we ook ons technisch team blijven uitbreiden.

Maak de som maar, een stuk minder omzet, geen facturen die uitgestuurd werden, net zoals voor vele ondernemers was dit voor ons ook een zeer scary periode.
We waagden ook nog een grote sprong. We waren al een tijdje bezig met een internationaliseringsplan, daarbij werd duidelijk dat er een nieuwe naam nodig was. In April startte we met de zoektocht naar een nieuwe naam en de nodige rebranding.

Dit was ook de periode dat webinars zeer trendy geworden waren. We organiseerde er ook zelf een aantal om onze klanten te inspireren. Je kan deze webinars nog steeds herbekijken op ons youtube-kanaal. 

 

Mei

Intern was onze nieuwe naam ondertussen gekend en we gingen de laatste rechte lijn in voor de lancering. Een nieuw logo, nieuwe website, nieuwe styling van de app,…  er kwam heel wat bij kijken.

Ergens eind mei kregen we ook het heuglijke nieuws dat op 8 juni de horeca terug open mocht. Veel van onze klanten hadden het systeem 3 maanden niet gebruik. Daarom moesten we iets doen om hun kennis terug up to speed te krijgen zodat onze support niet overbelast zou zijn.
We organiseerde in totaal 19 webinars (NL + FR) waarvoor we meer dan 800 inschrijvingen voor mochten noteren!

Deze periode lanceerden we ook onze nieuwe BI/Rapportage- module. Horeca-ondernemers konden dag op dag hun rendabiliteit evalueren. De personeelskosten per dag, de omzet per dag, de productiviteit we hebben het allemaal gevisualiseerd in onze rapportage-module.

Uiteindelijk sluiten er in de maand mei 59 nieuwe klanten aan. Een aantal dat we in 2020 niet meer zouden evenaren.
Last but not least; na een POC (proof of concept)  van meer dan 6 maanden starten we in mei met de onboarding van de eerste 25 McDonalds restaurants. Ons meest intensieve project van 2020 ging van start.

Juni

Het werd weer drukker en drukker.  In mei haalden we  ons record (van 2020) van aantal nieuwe klanten, in juni kwam het record van aantal nieuwe leads. De laatste sprint voor de, normaal minder drukke, zomer maanden was ingezet. Nu onze klanten terug open waren, konden we eindelijk communiceren over de tegemoetkomingen die ze zouden krijgen.

  • Klanten die het systeem 2 maanden niet gebruikt hebben krijgen die 2 maanden gewoon vergoed.
  • Zij die het systeem miniem gebruikt hadden, kregen 1 maand vergoed.

Gelukkig gaat deze geste niet zomaar voorbij, we krijgen vele dankbare mails, ook op sociaal media wordt vlijtig gepost.
Daar zijn wij bij Strobbo heel blij mee. Deze geste kost ons bijna 200k.

Er gebeurde nog iets nieuws. De afgelopen maanden werkte ons technisch team hard om Strobbo kunnen in te zetten in een nieuwe markt, samen met onze collega’s van Protime.
We hadden het eindelijk voor mekaar gekregen om Protime en Strobbo te integreren. Hiermee kreeg de krachtigste HR rekenmotor van België een nieuwe flexibele frontend.
Protime had een nieuwe planning module om aan hun klanten aan te bieden en Strobbo kreeg de mogelijkheid om ingezet te worden bij bedrijven met een veel grotere complexiteit. De combinatie van de 2 is iets wat volgen ons nog niet gezien was in België.

 

Juli

De lancering van de nieuwe website en de nieuwe naam STROBBO. Een persoonlijke hint; lanceer nooit een nieuwe naam en/of website 2 dagen voor je op vakantie vertrekt. De kans dat je tot rust gaat komen is vrij klein.
Hierbij lanceren we ook direct onze onze campagne in NL, FR en Lux.

Strobbo heeft een referentie met de stroboscoop: De Medewerkers van onze klanten moeten zich snel aan- en uit kunnen schakelen op het werk, dit terwijl ze toch nog in spotlight staan!

Een lancering in nieuwe markten, zeker in het buitenland is zeer arbeidsintensief.  Hierdoor werd beslist dat ik tijd moest vrijmaken om dit in goede banen te leiden.
Wij hebben het geluk dat we in onze nieuwe doelmarkten reeds salesteams van Protime hadden die niet alleen ons product konden meenemen, maar ook al leads hadden liggen die aan het wachten waren op de nieuwe features die we nu kunnen aanbieden. Om de drempel voor onze sales zo laag mogelijk te houden ging ik (virtueel) mee in bijna elk salesgesprek.

Hierdoor moesten we  de rollen binnen Strobbo wat geshufflen en kozen we ervoor om een teamlead aan te nemen voor het sales/operations team dat tot dan aan mij rapporteerde.
Thomas Broeckaert verscheen op het toneel! Thomas was al een jaar actief binnen Protime en werkte als verbinding tussen Protime en Strobbo waar hij onze mensen en de organisatie had leren kennen. Een hele nieuwe uitdaging lag op hem te wachten.

Augustus-September

Over de zomer heen bleven de dingen zijn gang gaan. De zomer was zelfs dit jaar drukker voor ons dan het jaar voorheen. We zagen dat klanten later aansluiten bij Strobbo, waardoor de klassieke piek van Maart- April verlegd werd naar de zomermaanden.

Een grote milestone van deze periode die ik nog wil delen met jullie. In september werkte we het grootste deel van ons AI (autoscheduling) project af. Petje af weer voor onze developers. Deze AI was nu meer dan 6 maanden getest en stond live bij meer dan 20 klanten. Een project waar we maar liefst 2 jaar aan gewerkt hadden en een grote stap voorwaarts in onze visie omtrent Strobbo. Ik hoef je niet te vertellen dat de IT’er in mij het hier behoorlijk warm van krijgt 😉

We hebben onze AI getest met onze McDonalds-klanten. Zij kunnen vanaf nu met 1 druk op de knop een volledige planning vanaf 0 genereren. Onze AI houdt rekening met de wet, de contractuele uren van hun personeelsleden en de voorkeuren die voor hen belangrijk zijn.
Let op, dit is momenteel nog niet beschikbaar voor elke Strobbo-klant. Voor het generen van deze AI is een grote inspanning verreist van beide partijen.  

 

Oktober – November

Het vliegwiel was net terug op volle toeren en het noodlot slaat opnieuw toe. De corona-besmettingen stijgen in een waanzinnig snel tempo.  Helaas moeten onze klanten opnieuw de deuren sluiten.  Vele horeca en retail ondernemers realiseren zich dat de eerste lockdown geen eenmalig iets was. Het is voor iedereen een zwarte periode. We merken ook dat veel mensen de moed zien zakken in hun schoenen. Niet alleen financieel, maar ook mentaal is dit een zware domper voor elke ondernemer.
Nergens in 2020 noteren wij meer opzeggingen of faillissementen van onze klanten dan in deze periode. In Oktober alleen zegde maar liefst 15 klanten hun abonnement op of zette dat on hold.

Gelukkig bleven onze technische teams wel niet stil zitten.
In deze periode periode lanceerde we onze interim module. Weer een stap dichter bij onze visie van Strobbo waarbij we je personeel willen beheren van begin tot einde. Voor vaste medewerkers, flexibele medewerkers en interim-medewerkers.

 

December

Het einde van 2020 komt eraan, het meest rustige einde van een jaar ooit.
De grote sales sprint naar het eind van het jaar bleef uit, deels door het annuleren van de Horecabeurs in november, deels ook omdat voor zowel de horeca – als retail de toekomst onzeker is.

Gezien wat er allemaal gebeurd is dit jaar denk ik dat we alleen maar tevreden mogen zijn met ons jaar.

  • Een jaar waarin 478 bedrijven van alle groottes zich aansloten bij Strobbo.
  • Een jaar waar we verschillende nieuwe modules gelanceerd hebben en onze eerste 20 deals (die los staan van onze BE klanten) hebben gescoord in onze buurlanden.
  • Een jaar waar niet alleen onze sales maar ook ons technische team grote stappen voorwaarts heeft gezet en waar de basis is gelegd voor onze visie en plan van aanpak voor 2021. Ons technisch team werd uitgebreid met 7 extra kanjers waaronder enkele belangrijke functies zoals onze nieuwe architect en product manager!
  • Een jaar waar wij bij Strobbo en Protime met zijn allen trots op mogen zijn!

Daarnaast willen we ook alle klanten bedanken die hun vertrouwen hebben behouden in Strobbo. Bedankt om door te zetten met jouw zaak en te blijven geloven in onze tool.

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!