Investeer tijd in jouw voorraad, zowel online als offline

Voorraden, iedere retailer kent ze wel. Ze hebben een grote impact want het is niet altijd makkelijk om het juiste evenwicht te vinden. De voorraad is echt van groot belang voor de cashflow en omzet van jouw winkel. Je kan het eigenlijk zelf als een investering bekijken,  je koopt namelijk producten en ziet pas geld (en winst) wanneer de producten daadwerkelijk verkocht zijn. Een flinke voorraad is dus mee doorslaggevend voor uw succes. Het kan je onderneming zelfs heel wat schade toebrengen. Wij geven je enkele tips in deze blogpost.

>  Weg met dode voorraad
>  Herken voorraad met een lage omloopsnelheid
>  Investeer in populaire artikelen
>  Synchroniseer online en offline

voorraad

Investeer tijd in jouw voorraad, zowel online als offline

Een goed voorraadbeheer is een echte must wanneer je jouw onderneming gezond wil houden. Uit de meeste rapporten blijkt namelijk dat grote voorraadvolumes leiden tot winstbesparing. Zo’n 20-40% van het kapitaal zit vaak in de voorraad (aldus dit artikel)

Weg met dode voorraad

Wanneer we spreken over “dode voorraad” hebben we het eigenlijk over alle artikelen die niet worden verkocht. Investeer je niet in software dan is de kans groot dat je ergens in jouw zaak (of magazijn) ongewild vergeten items hebt liggen. Deze dode voorraad is moordend voor jouw winst.  Het neemt niet alleen onnodig ruimte in beslag, maar ook middelen. Je houdt minder geld over om nieuwe artikelen te kopen of die in andere items te investeren.

Wist je dat wanneer voorraad niet binnen de 6 maanden wordt verkocht, dit een negatieve impact heeft op jouw omzetratio. De meest gekende manier om dode voorraad weg te werken is met een uitverkoop. Verlaag de prijzen van jouw producten zodat ze snel verkocht worden. Soms kan je met jouw leverancier ook afstemmen of hij de oude voorraad terug wil nemen in ruil voor nieuwe voorraad of in ruil voor een korting op jouw volgende order.  Dit artikel geeft je per item ook nog eens de voor- en nadelen om van jouw dode voorraad af te komen.

Als laatste willen we ook nog even meegeven dat je dode voorraad ook vaak aan een goed doel kan schenken. Dit levert je nog fiscale aftrekbaarheid op. (Meer info over de fiscale regels.)

Herken artikelen met een lage omloopsnelheid

Het grootste verschil tussen voorraad met een lage omloopsnelheid en dode voorraad is dat deze producten wel worden verkocht, maar minder snel dan dat je zou willen. Hierdoor is het risico groot dat artikelen met een lage omloopsnelheid veranderen in dode voorraad.

Ook dit type voorraad heeft een negatieve impact op de winst en cashflow van uw winkel. Om zeker te zijn of de producten een lage omloopsnelheid hebben kan je gebruik maken van voorraadrapporten in een kassasysteem. Maar je herkent ze ook als producten die je niet vaak moet bijbestellen.  De truc is om deze producten bij bijpassende bestellers te plaatsen. Zo maak je de minder interessante producten zichtbaarder en stijgt de kans dat klanten ze kopen.

Investeer in populaire artikelen

Laat je inkoop niet enkel afhangen van jouw persoonlijke voorkeur. Het loont wel degelijk om te investeren in de populaire artikelen van jouw winkel. Je moet hier rekening houden met de 80/20 regel, waarbij 80% van de omzet vanuit uw winkel wordt gegenereerd door 20% van de artikelen die je verkoopt. Over die 80/20-regel schreven we in het verleden al een blogpost, eentje die je zeker inspiratie kan geven.

Je moet dus goed weten welke artikelen jou het meeste winst opleveren en hier extra aandacht aan besteden. Probeer ook te bepalen welke bestellers goed bij elkaar passen en richt je op een gecombineerde verkoop.

Je hoort het al, je mag geen emotionele waarde toekennen aan de inkoop en verkoop van artikelen, maar je moet het echt zakelijk durven bekijken.

Synchroniseer online en offline

Heb je een webshop? Zorg er dan voor dat zowel de voorraad online als offline klopt. Wanneer je klanten een product willen kopen en hiervoor langskomen, is het belangrijk dat dit voorradig is als het staat aangegeven op de webshop. Hou er ook rekening mee dat je jouw voorraad wellicht moet uitbreiden wanneer je zowel een fysieke winkel als webshop hebt. Een webshop is niet enkel extra werk, je bereikt een grotere afzetmarkt voor het verkopen van jouw voorraad.

 

Benieuwd hoe je nog je omzet kan verhogen?

 

Met Strobbo automatiseer je snel en makkelijk je flexibel personeelsbeheer en planning. Profiteer van automatische contracten, maak je planningen digitaal en stuur open werktijden door met één druk op de knop. Meer weten over de voordelen voor jouw retailzaak?

Ontdek Strobbo voor retail

 

 

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag!